vrijdag 8 juli 2011

Bloemkoolsoep met kikkererwten. 1

.

Toen ik klein was werd er zelden eten weggegooid, veel werd hergebruikt en zo ontstonden bij ons thuis de maaltijdsoepen. Ik gooi nog steeds zelden eten weg en bovendien vind ik maaltijdsoepen makkelijk  klaar te maken, lekker en voedzaam en je kunt er veel fantasie in kwijt.

Als de bloemkool heel groot was, aten we thuis de volgende dag bloemkoolsoep. We, dat wil zeggen mijn vader en moeder en ik, mijn broertjes hielden er niet zo van.
Gekookte bloemkool kun je slecht bewaren; ook al doe je het in een goed afgesloten bakje, het blijft ruiken. Ook nu maak ik er nog soep van, zij het iets anders dan die van thuis.
Speciaal voor diegenen die steeds vaker een hekel krijgen aan het voorgestelde 'Nederland voor Nederlanders' een multiculti variatie op de bloemkoolsoep van vroeger:

Ik gebruik voor bloemkoolsoep met kikkererwten :
1 grote bloemkool
2 blokjes kippen- of groentebouillon
1literblik kikkererwten (of verse: 12 uur weken, gaar koken, goed afschuimen)
2 sjalotjes, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden of grof geperst
200ml. kokosmelk (ingedikte)
1 volle eetlepel pittige kerrie
1 afgestreken eetlepel Ras el Hanout (Marokkaanse kruidenmix)
2 á 3 eetlepels olijfolie
4 blaadjes verse mint, gehakt
peper en zout.

Voor een maaltijdsoep kun je een extra grote bloemkool nemen, goed gewassen en in stukken snijden, ook de stukken stronk zijn welkom voor de soep. Ik verhit ongeveer 2 liter water en als het kookt doe ik de bloemkool erin, met een pietseltje zout. Zodra de bloemkool 'al dente' is, haal ik er voor mijzelf enkele roosjes uit, voor het avondeten.

Natuurlijk giet ik de bloemkool niet af, het kookvocht is de basis van mijn soep. Ik doe er wat kippenbouillon bij, van te voren getrokken van een stukje kipfilet, dat ik ook voor mijn avondmaal bewaar.
Bij gebrek aan verse kip zijn 2 blokjes kippenbouillon ook prima natuurlijk. Voor strikte vegetariërs gebruik ik 2 blokjes groentebouillon. Ik denk sowieso dat mijn soep zelfs in de buurt van Halal en Kosjer komt!

Verwarm de olijfolie en fruit de gesnipperde sjalotjes, voeg de knoflook en de kerrie samen toe en bak het geheel kort maar krachtig. Van te lang bakken wordt knoflook te donker en bitter, kerrie krijgt pas smaak als het even gebakken is. Voeg de Ras el Hanoud kruiden toe en direct daarna de uitgelekte kikkererwten. Roer het pakje kokosmelk er door en voeg wat van het groentenat bij. Een paar minuten zachtjes door laten pruttelen.
Prak ondertussen de bloemkool in de pan met bouillon en voeg daarna het mengsel met de kikkererwten al roerend toe, 5 minuten laten koken. Maak op smaak met zout en peper.

Voor iets dikkere soep kun je ook puree maken van de helft van de kikkererwten met wat bouillon (met de staafmixer) en die weer bij de soep voegen.

Ik serveer de soep met liefde en heet, en zo wordt ie ook gegeten, met wat gehakte mintblaadjes en een stuk warm naanbrood.

Alles wat je nodig hebt zit in deze soep: vezels, proteïnen, vetten en wat koolhydraten, van de vitaminen blijft redelijk wat bewaard als je de groenten kookt met een deksel op de pan. (zegt men). Kokosmelk heeft veel minder calorieën dan kookroom.
Het is een maaltijdsoep light, vegetarisch en lactosevrij, genoeg voor 4 personen
Totale bereidingstijd: 30 minuten en goed in te vriezen.

Voor kinderen kun je iets minder kruiden gebruiken,
maar de ervaring leert dat kinderen gek zijn op de smaak van kerrie,
als je hen er maar jong genoeg aan laat wennen.
Mijn kleindochter is er gek op!

Wat ik doe met het stukje kipfilet en de geredde bloemkoolroosjes vertel ik een andere keer.



© Gavi Mensch
8-7-2011

 
.

3 opmerkingen:

Carel zei

Lijkt me een heerlijk soepje. Wij konden vroeger aan de soep op zondag zien welke groenten er de week ervoor op tafel hadden gestaan. We noemden dat dan ook het weekoverzicht

Anoniem zei

Lekker!!

Sabia zei

Het lijkt me erg lekker, die ga ik gauw een keer uitproberen :)

Een reactie posten