donderdag 25 april 2013

Koude kippensoep met kokos en appeltjes



Biologische soep- en andere kippen opgepast! Het is weer tijd voor een kippensoep!


Veel verdriet, verkoudheden, allergieën en ander ongemak heb ik in mijn gezin opgelost met joodse kibbesoeb. Maar 's zomers als het echt warm is doet mijn gezin vaak een vitaminerijke switch naar  de koude cazpacho andaluz..

Helaas is vandaag pas de eerste warme dag en de rijke koude tomaten'soep' trekt me nog niet. Toch maar kip dus, koude kippensoep is een prima vervanger van de warme.



Hier een van mijn recepten voor koude kippensoep met kokos kerrie en appel en een van de favorieten van mijn vader. Hij verving de appel soms door blokjes stemgember, een pittig alternatief.

Nodig:

500 gram biologisch groot geworden kip (een met verstand dus) in losse onderdelen.
Beetje citroensap.
1liter kippenbouillon gemaakt van verse groenten (uit buurman's onbespoten moestuin) een deel van de schoongespoelde kip en/of een biologisch bouillonblokje.
Kerriepoeder naar smaak
2 dooiers van echt biologische eitjes.

2 dl kokosmelk
1 in kleine blokjes gesneden appel zonder schil
2 sjalotjes in snippers gesneden


Maak de bouillon van (eventueel stukje kip) verse soepgroenten en een kipbouillon(blokje).
Bak ondertussen de sjalotjes glazig in wat olijfolie en voeg de met citroensap besprenkelde kipfilet toe. Bak deze kort en goudgeel.
Bak op het laatst kort 1 eetlepel kerrie mee. Kerrie krijgt pas echt smaak als het gebakken is.
Voeg er het kippenvlees toe aan de gezeefde bouillon laat het langzaam en op een zacht 'vuurtje' gaar worden.
Schep het vlees uit de bouillon en voeg de helft van de kokosmelk bij. Breng op smaak.
Laat alles zachtjes nog ca 5 minuten koken.
Klop in een ruime kom de eierdooiers los, roer er de rest van de kokosmelk door en voeg er beetje bij beetje de hete bouillon bij (dus niet alles bij de bouillon gieten maar andersom).
Zet de soep in de kom minstens 2 uur in de koelkast.

Snijd de kipfilets in reepjes en voeg die samen met de appelblokjes aan de koude soep toe.


Met warm naanbrood en komkommersalade een heerlijke maaltijd


Biologisch, lactose, suiker- en glutenvrij. 
Behalve het naanbrood natuurlijk.
Ik heb geen idee of het halal of koosjer is en who cares?



Eet smakelijk!


©Gavi Mensch
Maastricht, 25-4-2013

.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mmmm beslist eens maken :-)

Gavi Mensch zei

Je mag ook komen eten;-))

Een reactie posten