zaterdag 10 augustus 2013

3 recepten met Bataten


Vervolg op het infoblog over bataten 

Hieronder 3 recepten met zoete aardappel, met bataat dus.




Batatenpuree met prei-kerrie gehakt

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen (ovenschotel) :

5 zoete bataten (zoete aardappelen)
5 wortels
klontje boter (margarine, sojaboter, volle eetlepel olijfolie)
eetl. kaneel
eetl. komijn

Zoete bataten schillen en in stukken snijden. Wortels in schijfjes snijden en samen met de bataten koken in water tot ze zacht zijn. Afgieten, olie of boter, kaneel en komijn toevoegen en pureren.

500 gr gehakt (rund, kip, vegetarisch)
5 prei
2 uien
1 teentje knoflook
1 eetl. kerrie
1 eetl. curcuma
peper
6 hard gekookte eieren

Prei, knoflook en uien fijn snijden en smoren in olie of boter. Kerrie en curcuma erbij, gehakt toevoegen en rullen. Op smaak maken met peper. Aan het einde de hardgekookte eieren in stukken snijden en door het mengsel roeren.

Ovenschaal vullen met puree, holletje erin en hierin gehaktmengsel doen. Eventueel bestrooien met wat geraspte geitenkaas en even in de oven doen.

Bovenstaande is een recept van mijn dochter en waar die het vandaan heeft weet ik niet!;-)

Extra informatie: Bataten (zoete aardappels) bevatten caroteen (vitamine A), calcium, ijzer en vitamine C en zijn belangrijk voor de ogen. 
Prei en uien hebben een cholesterol verlagend effect en bevatten een zwavelverbinding die antibacterieel werkt.
Kaneel, kerrie, komijn en curcuma zijn ontgiftende kruiden. Ze verlagen het cholesterol, versterken en verwarmen, zijn antiviraal en antibacterieel, helpen bij een slechte vertering, geestelijke uitputting, migraine, stijve nekspieren, slechte bloedsomloop etc.
Gehakt van een biologische gras gevoed rund bevat eiwit, ijzer, zink, selenium, vitamine K2 en B-vitamines. Om aan een voldoende eiwitinname te komen is vlees samen met vis en eieren erg belangrijk voor het herstel van het lichaam, spieropbouw en sterke botten. Ook biologisch kippengehakt of vegetarisch gehakt dragen bij aan eiwitopname, vlees is geen must meer.




Surinaamse schotel met zoete aardappel (bataat) en pindakip, pittig!

Ingrediënten voor 4-6 personen (ovenschotel) :

2 rode Spaanse pepers, naar keuze zaadjes verwijderd, in halve ringetjes gesneden
4 el zonnebloemolie
500 gram kipfilet, in stukjes
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook
2 dl satésaus (uit een bak van de toko)
1 kilo zoete aardappelen (bataat), geschild en in stukjes
500 gram kousenband, in stukjes
zout en peper (versgemalen)
vloeibare margarine
75 gram gezouten pinda′s
bladselderij

Verwarm de oven voor op 200 graden C.

Verhit 2 el (zonnebloem)olie in een wok en bak de kip in 5 minuten bruin. Voeg de uien en de pepers toe en roerbak 3 minuten. Pers de knoflook erboven uit en roer er 2 el fijngehakte bladselderij door. Voeg de satésaus toe en schep alles goed om. Maak op smaak met zout en peper.
Kook de aardappelen en de kousenband 5 minuten in water met zout en laat goed uitlekken. Vet een grote ovenschaal in en schep het kipmengsel erin. Schep het aardappelmengsel erop en bestrooi dit met de pinda′s. Druppel hier en daar wat vloeibare margarine of olie over de schotel en laat in een half uurtje gaar bakken in de oven. Garneer met nog wat fijngeknipte bladselderij. 

UIt: ©Kookook Smulweb

Batatenpuree uit Mkomazi (Tanzania)

PUREE
250 gr bataten
250 gr maïskorrels
175 gr gedopte erwten
250 gr spinazie
50 gr boter
1 grote ui, in ringen
1 theelepel gemalen kardamomzaad
zout & peper
1 theelepel honing

Kook de bataten goed gaar in lichtgezouten water en giet ze af. Kook de maïs en doperwten in licht gezouten water. Voeg vlak voor het einde van de kooktijd de spinazie toe om deze te laten slinken. Giet de groenten af. 
Bak de uienringen in wat margarine of olie tot ze karameliseren. Schep de bataten en de uien met kardamom, zout en peper door elkaar en prak ze. Voeg eventueel extra boter of olie toe. Schep de overige groenten en de honing erdoor.

Deze puree van zoete aardappel kunt u met een pikante relish serveren maar ook met (uien)jus.
Serveer de puree warm en geef er de relish en een groene salade bij.



RELISH
3 tenen knoflook
3 verse rode chilipepers
4 tomaten
1 ui, fijngehakt
1 grote rode paprika, kleingesneden
handvol verse peterselie
sap van 1 citroen
zout & peper

Maak de relish ruim van tevoren. Pureer in een keukenmachine alle
ingrediënten met 2 eetlepels water, en zout en peper naar smaak.
Bewaar de relish bij voorkeur in de koelkast. Hoe langer de relish
bewaard blijft, hoe beter de smaak wordt.

Serveer de puree warm en geef er de relish en een groene salade bij.

Uit: World Food Café: Vegetarische recepten uit de hele wereld / Chris &
Carolyn Caldicott


Eet smakelijk


© Gavi Mensch en dochter.
Maastricht, 10-8-2013



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen