zondag 18 augustus 2013

Pittige bloemkoolsoep 2 met kerrie en pijnboompitjes


Gisteren had ik opeens zo'n zin in bloemkool maar zo'n hele is toch wel wat veel voor één persoon. En 4 dagen bloemkool eten is ook niet wat ik voor ogen had. 
Dus heb ik bloemkool gegeten en de rest verwerkt tot een heerlijk dikke maaltijdsoep die je zelfs prima kunt bewaren in de diepvries. Een goedkope en gezonde vegetarische glutenvrije en lactose vrije maaltijd. En een variatie op bloemkoolsoep met kikkererwten.

Bloemkool maaltijdsoep  met kerrie en pijnboompitjes

Voor 4 personen en in 30 minuten!
1 (biologisch geteelde) grote bloemkool *
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
1 zakje pijnboompitjes (65 gram)
2 eetlepels pittige kerrie
50 cc kokosmelk
1 biologisch groentebouillon blokje of bouillon poeder (per liter )
Zout en peper naar smaak

Leg de bloemkool even in het zoute water, voor het geval er nog krakers in wonen.

Kook de bloemkool in grote stukken samen met de in kleinere stukje gesneden stronken in ca. 2 liter kokend water met de bouillonblokjes beetgaar. Doe tijdens het koken het deksel op de pan.

Fruit 2 fijngesneden sjalotjes in de olijfolie in 
een flinke koekenpan.

Voeg 2 in dunne plakjes gesneden teentjes knoflook** en de pijnboompitjes toe.
Even omscheppen op zacht vuurtje tot de pitjes goudbruin zijn.
Verwijder de pitjes zoveel mogelijk en bewaar die voor later.

Dan de pittige kerrie zachtjes bakken in dezelfde koekenpan***;  daarna de bloemkool prakken in de kerrie met de kokosmelk en daarbij wat kookvocht van de bloemkool doen. Vervolgens de bloemkool terug doen in de pan met het kookvocht en eventueel met de staafmixer de bloemkool fijnslaan tot grove moes. Eventueel wat meer water erbij doen als je de soep wat meer vloeibaar wilt.
Op smaak maken met zout en peper.

Serveren met de pijnboompitjes over de soep gestrooid

Ik ben niet zo gek op rozijnen maar voor kinderen maakt het de soep aantrekkelijker, wel even wellen in heet water, niet meekoken.

*Mijn biobloemkool komt uit een moestuin
**Knoflook altijd iets later in de pan doen dan de uitjes, anders brandt de knoflook aan en
   smaakt het bitter.
*** Kerrie krijgt pas de lekkere smaak als het 'gebrand' is (gebakken); let op want
     verbranden gaat snel.

Update: 27-2-2014
Het is handig om je biologische bloemkool met logeetjes en al even in zout water te leggen en daarna goed af te spoelen.. ;-))




©Gavi Mensch
Maastricht 17-8-2013
All rights reserved 2013 2014
.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen