dinsdag 2 september 2014

Pompoensoep 2 met geroosterde pitten



Het is pas september maar ik heb zo het idee dat het zeer binnen kort herfst is na het voorproefje koud weer dat we de afgelopen weken hadden.
En herfst vraagt om pompoensoep. 
Er staat al een recept met pompoen op het blog maar deze is anders en heerlijk pittig.

Eerst moeten we de pitten bereiden omdat dat het langste werk is.
Snijd de pitten uit het vlees en verwijder zoveel mogelijk vruchtvlees door ze zo goed mogelijk schoon te wrijven (gebruik geen water!)
Zet de oven op 100 °C en leg de pitten op een bakplaat, 1 laagje dik
Laat ze een halfuur drogen.

Roosteren:
Verhit een koekenpan met dikke bodem
1 theelepel olijfolie en de pitten in de pan doen. Schudden of omscheppen, licht roosteren; kijk uit ze verbranden snel.
Als de eerste poft pan van het vuur halen en de pitten laten afkoelen op een stukje keukenpapier.





Maak ondertussen twee liter kippenbouillon, zelf, uit een potje of van bouillonblokjes.
200gram fijngesneden selderij
200 gram fijngesneden rood/groene paprika
1 grote rijpe tomaat
1 kleine pompoen ( of de helft van een grote) in stukjes gesneden.
Voeg de groenten bij de bouillon.

1 kleine rode ui gesnipperd
2 teentjes knoflook gehakt
4 takken peterselie fijn gesneden
1eetlepel olijfolie
1theelepel djinten of gemalen komijn.
1 dessertlepel picadillo van Jonnie Boer  http://www.originalspices.nl/products/picadillo

Fruit de ui en de knoflook in de olijfolie, voeg de picadillo kruiden en de djinten toe, heel kort bakken, peterselie toevoegen en snel omscheppen en alles toevoegen aan de soep.
 Even laten koken tot de pompoen gaar is.
Zout toevoegen naar smaak, ik gebruik zelf geen extra zout vanwege de bouillonblokjes

Tip1 Deze soep is een heerlijke basis voor een vissoep, daarvoor hoef je alleen maar de kippenbouillon te vervangen door visbouillon (of zelf trekken van witte vis en bijv. garnalen) en een mooi stuk verse vis mee te koken met eventueel wat garnalen

Tip2 voor vegetariërs: trek groenten bouillon van de groenten alleen en voeg eventueel een blokje bio groentebouillon toe.
!/2 literblik kikkererwten (garbanzos) even afspoelen in een vergiet en bij de soep doen zorgt voor de nodige proteïnen. Sowieso erg lekkere toevoeging voor wie van bonen houdt.


Pompoensoep goed warm serveren. De pompoenpitten serveer ik erbij niet in de soep want dan worden ze zacht. Deze soep met een stukje naanbrood is een uitstekend vullende en gezonde maaltijd.

Met wat minder picadillo kruiden is de soep ook heel geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar, zonder de pitten natuurlijk. Niet pureren het proeven van structuren is heel belangrijk!



©Gavi Mensch
Maastricht 2-9-2014
All rights reserved 2014



1 opmerking:

Olga Garces zei

Hi! I would like to share your recipes on myTaste.be. Adding your blog will make your content available to our users and send you some additional traffic. To have a better visibility and compare the number of visits of your blog with other popular Belgian sites, install the myTaste widget.
You can add your blog from the main page in the Top Blogs section (Food blogger? Sluit je!).
Hope to see you there soon :)

Een reactie plaatsen