donderdag 24 september 2015

Potaje de garbanzos



Potaje de garbanzos (Kikkererwten stoofpot)

*Veel vitaminen en mineralen, veel vezels, eiwitten, een minimum aan vet namelijk alleen gezonde olijfolie.

*Glutenvrij en zeer geschikt voor mensen met diabetes.

*Prijsklasse: goedkoop.

garbanzos of kikkererwten
*Bereidingstijd: minder dan 30 minuten (fastgood)

Voor 2 personen:

1 pot/ blikje garbanzos (gekookt)
6 stengels selderij in grove stukken
1 flinke bataat of een flink stuk pompoen in blokjes
1 tomaat in stukjes
1 gele of rode paprika in reepjes
4 gewone wortels in plakken
2 kleine sjalotjes gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
1 blad laurier
1/2 harde chorizoworst in plakjes gesneden (of meer)
1/2 groentebouillon blokje
gemalen peper
Ipv chorizo 1 theelepel pittige Spaanse pimenton (gerookt paprikapoeder)
tijm, rozemarijn, bieslook en verse peterselie

Gooi de garbanzos met vocht en al in een pan met het bouillonblokje en voeg de gesneden groente toe en de helft van de paprika.
Laten koken tot de wortels, bataat en selderij gaar zijn.





Fruit de sjalotjes in olijfolie en doe de knoflook en het laurierblad, de 1/2 van de paprika, de tijm en de rozemarijn erbij. Schroei de plakjes chorizo, niet hard bakken. Als je geen chorizo gebruikt, bak dan het paprikapoeder heel even mee. Kijk uit, als je het te lang bakt wordt het zwart en bitter!

Voeg een paar lepels van het nat van de garbanzos toe en wat bataat, garbanzos en wortel. Prak deze in de koekenpan en doe ze dan bij de garbanzos en groenten; dit is om het vocht een beetje te binden. Even flink door scheppen. Strooi de gehakte peterselie en bieslook erop vlak voor het opscheppen. Op smaak maken met gemalen peper en eventueel zout.

Heet serveren in grote kommen met wat vers stokbrood.

Een lichte tinto past hier uitstekend bij maar ook een alcoholvrij rosé biertje.


¡Que aprovechen!



Naschrift:
Voor 1 persoon heb ik een blikje garbanzos van Action of een potje van mijn Turkse groenteman. Voor 2 personen een literpot. Je kunt ook gedroogde garbanzos 12 uur weken en dan gaarkoken met een beetje bicarbonaat. De kans dat ze hard blijven is groot vandaar mijn luie kant-en-klaar optie. De chorizo (extra picante) komt van de Lidl maar is niet altijd te krijgen. Je kunt chorizo lang bewaren dus als het Spaanse week is bij Lidl even flink inslaan. Anders bij de Turkse slager. 
Als je geen vlees wilt gebruiken heb je genoeg aan de eiwitten in de garbanzos. 
Neem dan wel de pittige pimenton (het Nederlandse paprikapoeder heeft een andere smaak). 



©Gavi Mensch

Maastricht,24-9-2015


.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen