woensdag 2 januari 2013

Probiotica in plaats van antibiotica?


.


Vermoedelijk krijg ik met dit blog weer alle voorgeprogrammeerde anti-homeopathische strijdkrachten (lees farma-lobbyisten) uit hun slaapstand. Even ter verduidelijking, ik ben een verpleegkundige die voor ernstige zaken altijd de leidraad van de arts volgt. Niet altijd klakkeloos; ik denk zelf ook. Wel altijd geruisloos voor de zieke; de patiënt moet vertrouwen in hulpverleners kunnen hebben.

Maar er zijn zaken waar zelfs de slimste specialist niet mee uit de voeten kan: de oer-Hollandse snotneus.

Als ex-roker uit een bronchitis familie ben ik vroeger ongewoon weinig verkouden geweest. Gehard door zwemmen in koud water, niet te dik maar wel warm aangekleed in de winter. In mijn jonge jaren buiten wacht gezeten in een medisch kinderdagverblijf in de bossen, met een onderhemd, bloes met korte mouwen en een dik vest. Dat was genoeg zei men. En dat was ook zo. De kinderen sliepen in ondergoed in een slaapzakje, de erg magere kindjes met een kruik aan de voeten. Snotneuzen waren een zeldzaamheid.

25 jaar later was in het kinderziekenhuis het flesje zout water op het nachtkastje een must; elk kind had een eigen flesje. Zij werden niet snel snotterig. Maar wij wel. Al die kindervirusjes bleven de ronde doen. Het luchten van ruimtes was toen al niet meer done. Daar was de (vieze?) luchtbehandelingsinstallatie voor.

De kinderdagverblijf-periodes van mijn kinderen heb ik nog redelijk doorstaan, beter dan mijn jongste die om de haverklap snotfontijnen had.
Na de eeuwig opgezette neusamandelen te hebben verwijderd ging het beter en het harden van mijn jongste was niet zo moeilijk. Hij is zelden ziek. Hij zwemt in steenkoud water en loopt 's winters in een T-shirt.
Mijn dochter heeft altijd wat minder aanleg voor ontstoken slijmvliezen gehad, behalve in haar keel. Zij is ook zelden ziek.

 In de loop der jaren zijn wij, in de zogenaamd ontwikkelde landen, allemaal te veel gaan schoonmaken. Schoonmaak pastilles voor de keel, schoonmaakwater voor de mond, bacteriedodende tandpasta, gedesinfecteerde oppervlaktes en ondergronden. Speelgoed in de dettol en chloor in de afwasbak. Ook de enorme hoeveelheden antibiotica die we binnenkrijgen via de vleesindustrie zorgt voor weinig effect van de antibiotica die we bij ernstige ziektes nodig hebben. Ook de goede bacteriën worden om zeep geholpen.


bacteriën


Elke bacterie en elk virus is nu voor ons. Het virus maakt een rondedansje en duikt dan naar binnen. De bacterie komt bij ons in een biovakantieoord. Alle ruimte om te groeien, alle 'anti-bacteriën' zijn, mede dankzij het veelvuldige en vaak stiekeme gebruik van antibiotica, opgeruimd. Hoera!

Er zijn in mijn gezin geen vaccinatiefreaks en gebruiken we sinds enkele jaren geen antibiotica. Of het moest echt niet anders kunnen.

schema virus

Tegen virussen helpt trouwens niets, behalve het vergroten van je weerstand. Vitamine C en volgens mij zonlicht en frisse lucht. Wie op mijn slaapkamer komt, vraagt gillend om een dikke trui. Altijd zonder verwarming en het raam open. Nog net geen ijspegels aan je neus.
bacterie kolonie


Maar mijn kleinkinderen zitten op het kinderdagverblijf en brengen niet alleen onze familie-bacteriën maar ook de vreemde beestjes mee naar huis. Voor mij als oma betekent een dag oppassen een week snot. 


Mijn kleinzoon van 6 maanden kijkt je lief aan en hoest dan vrolijk vol in je gezicht. Je voelt bij wijze van spreken de virusjes landen.
virus

 Zo heb ik van het jaar voor het eerst sinds 30 jaar echte influenza gehad, twee weken ziek met intermitterende koorts, uitzweten en paracetamol. Daarna blijf je wat gammel en nu is het zien van een mooi opgeblazen snottebel genoeg om mijn neus en voorhoofdsholtes als vanzelf te vullen. Een Pavlov effect.

Zout water helpt nog wel voor de eerste verschijnselen, Zodra het snot begint te drogen is het niet meer weg te krijgen. Ik heb alles geprobeerd nu. Mijn weerstand zou in orde moeten zijn, fruit, groente, voldoende slaap en buitenlucht. Maar nee hoor!

Nu ga ik voor de hele familie de probiotica-in-de-neus- procedure opstarten.
Het is gewoon een kwestie van proberen.
If you can't beat them, join them!

Ik heb weinig met de voor mij onlogische 'kwakzalverij' maar veel homeopathische middelen hebben een zekere logica.
En van de farmalobby ben ik pas echt huiverig. Die smeren Schippers allerhande niet werkende zaken aan die veel opbrengen. Voor wíe het wat opbrengt laat ik in het midden.

Ik los een zakje probiotica op in een glas lauw water.
Probiotica (vrij vertaald: voor het leven) heeft de volgende bacteriën voor mij geselecteerd:
Bifidobacterium Bifidum

Bifidobacterium bifidum.
Bifidobacterium lactis.
Enterococcus faecium.
Lactobacillus acidophillus.
Lactobacillus paracasei.
Lactobacillus salivarius.
Lactococcus lactis
.

En dat in zo'n hoeveelheid: 3.0 x 10^9, vréselijk veel dus!

Deze miljarden vechtjassen moeten nu het vuile werk gaan doen, namelijk het opruimen van de vreemde indringers. Dat klinkt allemaal heel logisch.

Ik heb een wattenstaafje gedoopt in de oplossing en daarmee de binnenkant van mijn neus bestreken na eerst goed gesnoten te hebben.

(Advies: houd beide neusgaten open bij het snuiten, het dichtdrukken om meer kracht te zetten stuurt het snot de verkeerde kant op)

Ik wacht op het wonder dat komen gaat en houd jullie via updates op de hoogte.
Dit lijkt me een leuke start van het nieuwe jaar.


Een mooi en gezond 2013 voor iedereen, meer kan ik jullie en mijzelf niet wensen.@Gavi Mensch
Nederland BV, 2-1-2013


Let op, er zijn  ook nadelen verbonden aan probiotica, deze gelden evenwel voornamelijk voor erg zieke maag/darm patiënten. Lees altijd de bijsluiters! http://www.kennislink.nl/publicaties/doden-toch-veroorzaakt-door-probiotica

Update dag 1: Alles is snuitbaar nu. Of het van de probiotica komt of niet weet ik natuurlijk niet. De pijn in de holtes is weg. Maar dat kan natuurlijk ook een gevolg zijn van het eten van de ananas gisteren. Afijn, we wachten het af.

Laatste update: Ben wel van verkoudheid af maar of dat van de probiotica is....? Het kan geen kwaad blijkbaar;-)


12 opmerkingen:

Anoniem zei

Maar wat heeft probiotica te maken met homeopathie?

Gavi Mensch zei

Als je ziek bent neem je volgens de 'regels' medicijnen, probiotica kun je niet op recept krijgen. Alles wat afwijkt van de regels wordt door de lobbyisten homeopathisch genoemd;-))

Anoniem zei

Ik viel een beetje over deze zin: k heb weinig met onlogische kwakzalverij maar veel homeopathische middelen hebben een zekere logica.

Veel onlogischer dan homeopathie wordt het niet. Probiotica wordt door de reguliere medische praktijk nog wel eens voorgeschreven/aanbevolen na antibiotica of bestraling dacht ik. Niets onlogisch aan.

Ik herken ook niet dat die zogenaamde lobbyisten de zaken zo op een hoop gooien.

De homeopatische industrie maakt zie daar wel schuldig aan. Neem nu echinaforce van Vogel. Dat heeft niks met homeopathie te maken maar alles met fytotherapie. Voor homeopathie is echter een veel grotere markt dus noemen ze het voor het gemak homeopatie. Stukje commercieel denken naar de mensen toe zeg maar in het belang van Vogel.

Gavi Mensch zei

Als verpleegkundige denk ik eerst aan het belang van mijn patiënten. Ik geloof ook niet in kwakzalverij. Zweven is alleen maar leuk als je ook kunt vliegen! Maar er is veel logica in natuurgeneeskunde, ook in homeopathie Zelfs als placebo! Het gebruik van probiotica voor verkoudheid heeft al veel stof doen opwaaien. Er wordt wel veel reclame gemaakt voor Influva door de belanghebbenden die er miljoenen aan uitgegeven hebben: de ministeries van Volksgezondheid en de farmaceutische industrie. Laat mij maar lekker mijn probiotica proberen en kijk uit met struikelen.
Humor is trouwens wel een vereiste om mijn blogs te kunnen lezen. ;-)

Anoniem zei

Ah ik begrijp het. Uw humor is slapstick want ik blijf struikelen over uw teksten.

Gavi Mensch zei

Ach dat komt misschien wel omdat je anoniem reageert;-)

Jean zei

Goed en humorvol blog collega, ik wacht dus tot je snotvrij bent en blijft. Morgen de eerste update?;-) Jij ook een erg leuk 2012 gewenst.

Anoniem zei

Haha. Ik wilde via twitter reageren, maar u had mij blijkbaar een keer geblokt.

Gavi Mensch zei

Zal zijn redenen wel gehad hebben. Ik twitter voor mijn plezier en niet voor dat van anderen. Als ze er plezier aan beleven van harte welkom, als het alleen gezever wordt ontfollow ik. Houdt het nog niet op dan blok ik. Zo werkt het voor mijn blog ook trouwens.;-)

Gavi Mensch zei

Hahahaha Jean, jij altijd een afwachtende tweede. Hoeveel snot heb jij per week? Emmers vol vermoed ik. Ik laat het je weten. ;-)

Anna zei

Een blog dat ik met veel interesse gelezen heb. Ik hou wel van die 'no nonsens' aanpak van je - zo droogweg, met een vleugje humor, en een houding van ondertussen weet je het toch :-)

Gavi Mensch zei

Dank je wel Anna, Leuk dat je de schrijfstijl begrijpt.;-)

Een reactie plaatsen