vrijdag 20 augustus 2010

Tellen. Gastcolumn van Chawwa Wijnberg

Tellen

Telt u als regel hoeveel vrouwen bijvoorbeeld in de regering zitten? In de formatie? Bij de grote salarissen? Zo’n meneer van het Rode Kruis bijvoorbeeld? Weet u hoeveel die meneer verdient? En wij maar gepresst worden om op hun rampenfonds te storten. Nou meneer, denk ik dan, als u nou 80% van uw salaris overmaakt op 555 valt eraan te denken. En reken maar dat hij dan nog veel meer dan modaal overhoudt.

Hoeveel vrouwen werken parttime in de zorg? Tegen welk salaris? Weet u dat? U houdt niet van cijfers? Het kan u niet schelen? Hoe komt het dat wij niet massaal in opstand komen?
Wij maar medelijden hebben met die vrouwen in boerka. Maar wij hebben niet eens in de gaten dat wíj in een ontwikkelingsland wonen, en als vrouwen opgesloten zitten in onmacht en ontwetendheid. Hij, de man bedoelt het goed. Is aardig. Werkt zo hard. Ja ja. Nou én? Doet u de hele dag niets anders dan flutromannetjes lezen?

Zelfs vrouwen met een universitaire studie gaan nog vaak parttime werken. En hij? Doet hij dat dan ook?
Als u al die mannetjes, geblondeerd of niet, ziet glimmen van genoegen bij de gedachte alleen al dat ze zullen gaan regeren, denkt u dan dat ze iets zullen doen aan de positie van de huidige goedopgeleide vrouw? Of aan de positie van laagopgeleide vrouwen in de zorg? Ha ha. Ze jengelen over hoofddoekjes. Maar sommige van die dames zijn hoger opgeleid dan deze kereltjes met hun gepoepoe. En democratisch? Wie, Wilders? Nee mevrouw, democratie heeft hij niet in zijn programma. Geert is de baas en geen tegenspraak. Is uw man ook Zo? Wegwezen dan. Hoofddoek om en studeren.

Maar om ergens te komen schijnen we te moeten opscheppen, hard roepen, concurreren, ellebogen gebruiken, hakje zetten, anderen laten struikelen, kortom een nepkerel worden. En laten we dat nou nèt niet willen. Hoe moet het dan. Wat doen jullie jonge vrouwen? Behalve laat kinderen krijgen om je carrière niet in gevaar te brengen en als je de kinderen hebt constant van hot naar her rennen en moe en moe en moe zijn.
En mijn generatie, wat doen wij? Boos zijn, nog steeds. Gefrustreerd zijn, nog steeds. Machteloos de pest in hebben. En ook dat helpt niet.

Wat voor wereld is dit? We moeten jong zijn, hoog opgeleid, jaren ervaring hebben en vol met botox gepropt worden bij de eerste rimpel. Kunnen concurreren met anorexiameisjes met geïmplanteerde grote borsten en glad gesnoeide kutjes. Niet zo slordig, mevrouwtje. Hoezo, laat hij zijn ballen ophijsen?

En vrouwen maar minder verdienen dan heren.Want dat vinden de machthebbers leuk. Macht is leuk. In welke wereld? Waar we vervuilen. Waar we aan oorlog verdienen. Waar we bij de verkeerde om geld bedelen. Ooit bedacht dat de rijke moslimlanden maar eens zelf hun arme natte broeders moeten redden van de honger, de overstroming, hun grote kindertal en de watersnoden? Waarom zou ‘het Westen’ dat moeten doen. Als Allah het wil moeten zijn volgelingen eens goed voor elkaar zorgen. Dan hoeven wij die hoofddoekmeisjes geen dure studies aan te bieden. Het is ze gegund, maar waarom niet in hun eigen cultuur.
Dan komen wij wel bij ze op vakantie en zij bij ons.

Gezellig. Tel uit je winst.


20-8-2010
© 2010 Chawwa Wijnberg. Alle rechten voorbehouden
chawwawijnberg.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen