donderdag 12 januari 2012

Tel uit je winst.

Het berichtje in de Volkskrant over het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau, over het feit dat meer geld niet tot meer productie leidt, stoort me. Dat is op zich niet vreemd want ik stoor me aan veel berichten. Maar in het statistiekje zie ik dat extramurale zorg, waaronder ook de thuiszorg, de enige is die meer productie maakt dan ze geld krijgt.Kostenstijging extramurale zorg: +3,7 %
Productieverandering +4,7 %
Relatieve kostendaling - 1,0 %

Daar wil ik even een sommetje aanplakken:
Ik ga uit van 100.000 verzorgenden en verpleegkundigen in de thuiszorg.
Deze werken met elkaar 365 dagen per jaar. In een dag van de thuiszorg zitten 3 dagdelen, samen minimaal 15 uur. (07.00-22.00). Per dagdeel heeft men recht op een pauze van max.15 min. Ik houd het even op een half uur per volle werkdag, die vaak in twee dagdelen verdeeld wordt en dan zo'n 10 uur beslaat.
De meeste zorgverleners in de thuiszorg maken nooit gebruik van die pauzes, om de doodeenvoudige reden dat die nergens ingepland wordt en er sowieso geen tijd voor is. De paar die wel pauze nemen en dat ook registreren op een of andere manier zitten in het derde en niet berekende dagdeel, voor het gemak.

Daar gaat ie:
100.000 x 365 (dag) x 0.50 (uur) = 18.250.000 uur per jaar.

Zetten we daar een gemiddeld uurloon (14€) van een thuiszorgmedewerker tegenover, dan zien we het volgende:
18.250.000 (u) x 14 (€)= 225.000.000€

Besparing: 225 miljoen per jaar.
BESPARING door VRIJWILLIGERSWERK?

En dan nog durven sommige zorgwerkgevers een loonsverlaging voor te stellen???
Wat is de volgende suggestie? Dat we de reistijd van de ene cliënt naar de andere ook maar in onze eigen tijd doen

Deze uren hoeven door de werkgever niet uitbetaald te worden aangezien ze nergens geregistreerd worden. In de thuiszorg verdient men zijn sporen niet per dag, maar per geregistreerd uur inclusief de scherpe reistijd. De dag dat je patiënten/cliënten (op tijd) de zorg om een of andere reden afzeggen werk je dus minder, als die gaten in je planning niet opgevuld worden. Dat wil zeggen dat je om aan bijvoorbeeld 32 uur in de week te komen, je wel 7 dagdelen werkt en ook dat je 7x 15 minuten aan de goegemeente schenkt. Tijd om administratie te doen is afgepaste tijd; als het niet in de tijd die voor je cliënt staat past is het meestal je eigen tijd.

En wat te denken van een overlegje van 13.30 tot 14.00 dat al zo in de computers staat?
Reistijd naar kantoor: 0.15 minuten
Overleg: 13.00 tot min. 13.45
Reistijd terug: 0.15 minuten
Uitbetaling: 30 minuten

Kortom, weer 45 minuten van je golfbaan vertier af!

Conclusie, de productiviteit gaat af van ons, door wisselende werktijden, al niet zo briljante sociale leven en komt mooi op het statistiekenlijstje. Ik heb het al meerdere keren naar voren gebracht. Maar iedereen is zo gewend aan zorgverleners die dat allemaal gratis doen, dat er vaak slechts over gegniffeld wordt.

Veel ziekmeldingen in de thuiszorg? Ja, dat kan ook niet anders. De verantwoording voor het cliëntenbestand is hoog, de morele chantage enorm. Contracturen zeggen niets meer in geval van nood en er is veel nood.

Een directeur die reageert op mijn zeer afgezwakte protest over de werkdruk zegt letterlijk: "Er zijn niet genoeg mensen, ik sta met mijn rug tegen de muur!"
En ik begrijp haar onvermogen.
Het is dan ook niet vreemd dat de thuiszorg al jaren verzorgenden en verpleegkundigen tekort komt. En er komen er minder bij dan er af gaan.

Tel uit je winst!


©Gavi Mensch
Nederland BV, 12-1-2012

 
Update: Anders dan andere keren is er weinig reactie gekomen op bovenstaande.

Als de thuiszorgmedewerkers, (verzorgenden en verpleegkundigen) zorg uit eigen zak betalen reageert niemand, als de zorgbehoevenden te weinig of te dure zorg krijgen slaat iedereen op tilt?
Zouden mijn teams de enige teams in de thuiszorg zijn die geen tijd hebben voor die koffie en theepauzes?
Natuurlijk kun je weggaan als het je niet bevalt, maar in gebieden waar de zorgleveranciers monopolie posities hebben, zit er niets anders op dan het te pikken. De wel geregistreerde 15 minuten per dagdeel worden vaak geschrapt bij de urencontroles, het haalt namelijk de productiviteit naar beneden.


©Gavi Mensch
Nederland BV, 14-1-2012
.

1 opmerking:

hetserpent zei

Zo met dit helder stuk eens! Je zou mijn blog ook af en toe kunnen gaan bekijken. Ik volg het vernielen van de zorg ook erg kritisch!

Een reactie plaatsen