woensdag 11 januari 2012

Over de liefdadigheid van de Winter en de uitverkoop in de Zorg

De discussie over het faillissement en de overname van Zonnehuizen is typerend voor de gang van zaken in de Zorg. Om me een beter beeld te kunnen vormen heb ik me er maar in verdiept.

Ik ga voor enkele cijfers even uit van het maatschappelijk jaaroverzicht van 2009 van Zonnehuizen, aangezien van het jaarverslag 2010 alleen een concept voorhanden was: http://www.zonnehuizen.nl/Portals/1/Organisatie/ZH%20Jaarverantwoording%202009%20Deel%20I%20def.printv.website%205-8.pdf
En daarnaast heb ik de diverse recente berichtgevingen gelezen (waarin de cijfers iets anders zijn, ongeveer 2 jaar verschil):
AbvakaboFNV:
Zorgvisie:
http://www.zorgvisie.nl/Personeel/13069/Ontslag-voor-derde-van-personeel-Zonnehuizen.htm
En de berichtgeving van diverse andere media, terug te vinden op Google.

Het komt (voor Zonnehuizen) min of meer hier op neer:
Als zonnehuizen niet overgenomen wordt staat 100% van het personeel op straat.
Als het wel overgenomen wordt staat 30% van het personeel op straat
Als het overgenomen wordt, wordt de jeugd afdeling (was:14 afdelingen in 3 divisies) afgestoten en gaat over naar LSG-Rentray (helemaal géén antroposofische grondslag) waarbij ook een deel van het personeel overgenomen wordt. Alleen de volwassenen afdeling blijft (was:3 afdelingen in 1 divisie)
Skipr:
http://www.skipr.nl/actueel/id9760-winter-en-lsg-rentray-nemen-zonnehuizen-over.html
Trouw:
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3113520/2012/01/10/Een-derde-personeel-Zonnehuizen-ontslagen.dhtml

Met de overname blijft dus 60% van het personeel.
Wel tegen nieuwe voorwaarden, die kunnen hetzelfde zijn of anders.
Anders betekent over het algemeen: 'meer voor minder' d.w.z. dat er meer productie (geldelijke opbrengst voor de instelling) met minder uitgave (uurloon zorgverleners) moet komen, d.w.z. dat er meer hulpvragen door minder hoogopgeleide zorgverleners 'gedaan' moeten worden of tegen een lager loon.

Dan concludeer ik: het verhaal is vreemd; het verhaal, de berichtgeving, de getallen, de verdeling. Maar het meest bevreemd mij toch alle certificeringen van Zonnehuizen, de verslagen van de hoeveelheid consultaties met de achterban, het jaarbudget (en het tekort), de normen voor goed bestuur ( 3.1 pag. 21) en de inspectie voor de volksgezondheid die weer gaat inspecteren en dat verscherpt toezicht noemt.

De afdeling volwassenen is zeer waarschijnlijk commercieel goed uit te buiten. Vooral als die overgenomen wordt door Loek de Winter, die mij persoonlijk niet doet denken aan iemand die een passie heeft voor mensen, noch voor de antroposofie.
(Antroposofie: anthropos (mens) + sophia (wijsheid)

Zie video via Skipr:
http://www.skipr.nl/actueel/id9732-overname-zonnehuizen-zo-goed-als-rond.html

Even een nota bene: het vastgoed van Zonnehuizen is bijzonder mooi en er rust een schuld op van een dikke 60 miljoen.

Ik blijf me maar zorgen maken. Over de verandering van mensgericht naar geldgericht, over die uitbuitende marktwerkingen. Over zieke en ongelukkige mensen die tussen de wal en het schip gepropt worden, over de zorgverleners, voornamelijk de uitvoerenden die nergens zeker meer van zijn. Over de afwezigheid van inzicht.
Over graaiers en bonusmensen.

En wie ben ik?
Zomaar iemand die al 43 jaar mee draait in de gezondheidszorg, bekend is met het cliënten/patiënten/bewonersbestand, met het uitvoerende/coördinerende/leidinggevende werk en die gewerkt heeft/werkt in de volgende takken van de zorg: geestelijk gehandicaptenzorg, ziekenhuiszorg, verpleeghuiszorg, ambulante ouderenzorg, verzorgingstehuiszorg, forensische psychiatrie, psychiatrie, verslavingszorg en thuiszorg.
Iemand die bezorgd is om de uitholling van haar vak van verpleegkundige, om de kwaliteit van zorg, die zich zorgen maakt om de uitbuiting, over gepleegde morele chantages op en stress bij collega's. Maar voornamelijk bezorgd is voor en om haar patiënten.

Wordt zeer waarschijnlijk ( en helaas) vervolgd.


©Gavi Mensch
Nederland BV, 11-1-2012Update 15-6-2014 via Matthijs ( zie reactie) http://vanvanriet.nl/sites/vanvanriet.nl/files/documents/Zonnehuizen,%20Stichting.pdf

..

2 opmerkingen:

matthijs zei

Hallo Gavi,
Het lijkt gedateerd maar nog steeds actueel, voor wie er zoals ik, ex-werknemer twaalf en een half jaar, werkend en wonend op Bronlaak oog voor heeft.
De Curator/-trice mr. M.J.Cools heeft nog geen antwoord gevonden. Meld haar recente, inmiddels 10e verslag Zonnenhuizen faillisement - 20352, na 4.165.20 werkuren.
http://vanvanriet.nl/sites/vanvanriet.nl/files/documents/Zonnehuizen,%20Stichting.pdf

Gavi Mensch // Eveline van Donkelaar zei

Dank je wel Matthijs, het is treurig. Ik heb er wel andere woorden voor maar die bewaar ik.
Ik zet je link er even bij als update.

Een reactie plaatsen