Enkele maanden geleden werden er langs de weg waaraan ik woon nieuwe lantaarnpalen geplaatst, dit in het kader van het legen van de subsidiepot waarschijnlijk; de (nog niet zo) oude verlichting was niet echt anders en deed het nog goed.
Er werd een lantaarnpaal geplaatst tegenover mijn huis aan de andere kant van de weg; dit vanwege het zigzag plaatsingsontwerp. Helaas op eigen grond en de eigenaar, mijn overbuurman, was het daar niet mee eens. Dus werd enkele maanden later de paal verplaatst naar mijn kant van de weg. Simpel: een putje graven voor de paal en de aansluiting zoeken en verbinden. Daartoe werd op de stoep een kuil gegraven, dicht gegooid, opnieuw gegraven, dichtgegooid, opnieuw gegraven, dichtgegooid en zo enkele dagen per week gedurende een maand. Soms met vijf man tegelijk, soms met twee of drie, soms met opzichters en onderopzichters. De elektrische aansluiting voor de reeds geplante lantaarn was onvindbaar en bleef onvindbaar.
Ongeveer 10 dagen met gemiddeld 4 man (en hun ongelooflijke pauzesysteem) à 7,30 uur (aanwezigheid) per dag is een kostbare geschiedenis. Een kleine 300 manuren, graafmachines, drilboren, vracht- en kiepauto's, herrie en ander ongemak.
Ik doe even een natte-vinger-berekening. 300 x gemiddeld 15 euro (bruto?) is 4500 euro, mooie prijs voor een lichtpunt, alleen het punt want de lantaarn is niet in de prijs inbegrepen. Berekenen we de schade van de bedrijven waar men via de parallelweg niet kan komen, dan zou het bedrag best eens kunnen oplopen tot 10.000 euro voordat het lampje ook werkelijk brandt.
Nu zijn ze de stoep en de straat weer aan het sluiten.
Morgen gaan ze de straat helemaal openbreken, op donderdag en dan op vrijdagmiddag weer dichtgooien, dan begint het weekend. Hopelijk hebben ze dan het aansluitingskabeltje gevonden.
Maar ik vrees het ergste.
©Gavi Mensch
Zuid-Limburg BV, 14-3-2012.
2 opmerkingen:
Kijk hier in Drenthe is de gemeente ook vaak zo bezig. Hoe kun je zoiets met goed fatsoen verantwoorden?
Er is, zoals ik al zei, blijkbaar niemand die daar toezicht op houdt. En de opzichters en onderopzichters heb ik alleen een shagje zien draaien, daarna de handen weer in de zakken. Misschien moeten we zulke dingen zelf rapporteren?
Een reactie posten