zondag 25 september 2016

Het verhaaltje van OCD en de 7 schoonheidjesOok zoiets, de man heeft last van OCD!

Want hoe noem je een man van nog geen veertig die alleen op een kleine etage woont en negen keer per week stofzuigt, soms zelfs twee keer per dag?

Die als zijn dochtertje van twee komt slapen (en pas na 21.00 naar bed gaat) elke avond wel vier keer achter elkaar met luide stem 'slaap kindje slaap' zingt, zo hard dat de dochter na een uur nog wakker is en ik al twee keer ingedut ben?

Die met zijn dochtertje uit eten gaat omdat hij de keuken van zijn flatje vies vindt?
(de vorige bewoners waren mensen die het huis en de keuken altijd pico bello hadden, dus daar ligt het niet aan).

Die zo hard telefoneert dat het hele huis meeleeft met zijn perikelen (agressiebeheersingscursus, bedstee verhalen, scheidingsgesprekken) en als hij daarop attent gemaakt wordt, denkt dat we van de CIA zijn en dat we hem afluisteren?

drogende huisraad op het platte dak
Die zijn boxspring onderstellen naar beneden sleept, ze op de binnenplaats helemaal stofzuigt en reinigt met een stoomreiniger, waarna hij de hele bedoening weer naar boven sleept?

Die maar zelden douchet en vreemd ruikt in het voorbijgaan (de douche maakt echter zo'n herrie, dat je blij bent dat hij niet zo schoon op t lijf is)?

De man heeft er letterlijk zijn handen vol aan; baantjes die drie dagen of minder duren, vullen je dagen niet. De matrassen staan nu zoals elke week buiten het raam te drogen van de stoombeurt.
Het vloerkleed ondergaat dezelfde marteling.
Hij verschuift de hele dag meubelen en dat terwijl zijn flatje nog geen 40m2 is.

Op het ogenblik is de activiteit in de kleine slaapkamer het grootst.
Op zijn pantoffels met zware zolen en stalen neuzen loopt hij van hot naar haar. Als je kilometers wilt maken in zo een balzaal moet je aardig wat keren op en neer, dat begrijp ik volkomen.

De vloer in zijn bacterievrije paleis wordt gezogen en nog eens gezogen als het kindje weg is. Hij gaat ook zelden met haar naar buiten en zit soms wel 2 volle dagen op zijn verdieping. Wat daar het nut van is weet ik niet, zou hij niet te ver weg mogen?

Af en toe komt een jonge vrouw het kindje halen en brengen. Ze lijkt zinnig zegt in tegenstelling tot pappie altijd vriendelijk gedag en soms lijkt ze in dubio te staan of ze wel zal aanbellen. Ik kan me daar alles bij voorstellen.

gezamelijke binnenplaats met de
huisraad van de  schone man
Het leven met OCD is voor eigenaar van de stoornis moeilijk; veel moeilijker is het voor ouders, kinderen, collega's en de buren. Vervelende bijkomstigheid is dat de man niet zo vreselijk begaafd is maar denkt dat hij Einstein is. Dan wordt het moeilijker om met zo iemand samen te leven te werken of 'rustig ' in een gebouw te wonen.

In de zorg zijn deze patiënten, zeker als ze in een ziekenhuis liggen, niet eenvoudig rustig te houden. Ze maken zich zorgen om bacteriën en virussen, om de handen van de verpleging en brengen soms hun eigen beddengoed mee. Ze zijn angstig en slecht behandelbaar op een conventionele manier.


Het ligt vaak aan het inlevingsvermogen van de behandelaar en het verpleegkundig personeel of de patiënt wel toekomt aan de behandeling voor elke ander ziektebeeld dan OCD.

De film 'As good as it gets' zou dan ook best voor opleidingsdoeleinden gebruikt mogen worden.

Enfin, het zijn zware tijden. Gelukkig heb ik mensen en menschen om me heen.
En ben ik een optimiste met nog mentale kracht voor 10 en fysieke voor 6.
En is het met een dot humor best dragelijk op deze wereld.©Gavi Mensch
Maastricht 23-9-2016.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten