zondag 25 september 2016

Narcisme 4 de narcistische woede.Wat is een 'narcistische woede'?


Sommige mensen ontploffen over dingen waar een 'normale persoon' nooit zo boos over zou zijn. Niet het boos worden op zich, maar boos worden over zaken waar een normaal mens niet zo boos over zou worden, is een duidelijke alarmbel dat de persoon niet normaal is! De narcist zoekt bewust conflicten op. Zolang haar ego en eigen belang voorop staan, kan het goed gaan. Op het moment dat haar imago op het spel staat, of nul aandacht krijgt, is het gevolg: narcistische woede.


In een goede relatie proberen we bij een conflict tot een oplossing of compromis te komen. Maar bij een narcist gebeurt precies het omgekeerde.
Haar frustratie leidt niet tot onderhandelingen, maar tot dreigementen en druk uitoefenen. Zij kan niet tegen frustratie. In de psyche van de narcist is jouw weigering om toe te geven aan haar macht, een frustratie die veel meer is dan zomaar een tegenslag. Zij komt er bijna niet overheen en kan zich al helemaal niet aanpassen.

De angst / frustratie-connectie
Voor de narcist is manipulatie de enige manier om zich veilig te voelen en de baas te zijn. Hoe zelfverzekerd hij ook lijkt, meestal past hij het misbruik en de emotionele chantage toe vanuit een diep gevoel van angst. Als jij gehoorzaamt zodra zij met haar vingers knipt, kan hij zich machtig voelen. Doe je dat niet, raakt zij onherroepelijk gefrustreerd en volgt er een woede-uitbarsting.

Verschillende maskers
Het zal ook maar zelden voorkomen, dat een narcist haar woede op een normale manier oploopt of afkoelt zoals dat bij een normaal mens gaat. Met andere woorden; in de nacht is zij nog vol woede en drama en de volgende ochtend is er soms ineens geen vuiltje meer aan de lucht. Met haar woede is zij uit op het zaaien van verwarring. Zij schakelt van het ene masker over op het andere masker en doet alsof het niet gebeurd is. Zij is een en al glimlach en zacht de volgende dag. Niemand zal nog geloven dat dit de razende maniak is van de avond ervoor.

Wat veroorzaakt een narcistische woede?
Misschien ben je van mening dat het op de een of andere manier jouw schuld is dat de narcist je zo behandelt. Je speurt in je hersenen, naar wat je hebt gedaan om deze wrede behandeling te verdienen. Maar het gaat nooit over jou. Wat je gedaan hebt, is weigeren om tegemoet te komen aan haar onrealistische behoeften om haar onvoorwaardelijk te bevestigen.

Narcistische woede is een reactie op narcistische verwonding. Narcistische woede is gebaseerd op angst en kan zelfs voortduren nadat de dreiging is verdwenen. De woede is gericht op de persoon die haar dit gevoel geeft, de woede is onsamenhangend en onrechtvaardig. Tijdens de woede kan zij schreeuwen, feiten omdraaien en ongegronde beschuldigingen uiten.

'Out of the blue'
Er is nog een belangrijk verschil tussen normale woede en narcistische woede. Wanneer een normaal persoon boos op je wordt, dan laat hij je ook precies weten wat je deed, wat hem zo boos maakte. Als een narcist boos op je wordt, komt haar woede niet alleen 'out of the blue', zij vertelt je amper wat je hebt gedaan, om haar te zo kwaad te krijgen, hoewel zij natuurlijk altijd wel een tekortkoming bij je zal proberen te vinden.

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat zij gelukkig blijft?
Niets! Er is niets wat je kunt doen. Het is onmogelijk, zij is niet normaal. Bij normale mensen moet je daadwerkelijk iets doen om ze zo boos te krijgen. Ze doen het niet met strategische woede-uitbarstingen. Mensen die dit wel doen, hebben een stoornis.

De 'stiltebehandeling'.
 Men gelooft dat narcisten twee lagen van woede hebben. De eerste laag woede kan worden gezien als een explosieve woede en de twee specifieke geïdentificeerde vorm van narcistische woede is de passief-agressieve woede. De explosieve vorm is een duidelijke woede, waarbij bijvoorbeeld schade aan voorwerpen of personen wordt toegebracht en verbaal misbruik wordt gepleegd. De passief-agressieve soort is meer mokkend of zij negeert het doelwit van haar woede.

Wanneer de narcist iets niet bevalt, als zij haar zin niet krijgt, of haar ego wordt gekrenkt, dan kan zij je straffen door je soms uren of soms zelfs dagen te negeren en geen woord te zeggen. Deze vorm van de passief-agressieve soort woede noemen we de zogenaamde "stilte behandeling".

Weglopen en negeren?
Hoewel je waarschijnlijk het bewijsmateriaal hebt gezien van hoe gestoord de narcist is, tijdens haar woede-uitbarstingen, wil je dat waarschijnlijk niet laten merken om haar niet te kwetsen en om jezelf te beschermen. Dus, speel je het spelletje mee en in het vervolg geef je geen enkele kritiek meer. Door dan maar weer, je mond te houden, leg je de basis voor nog meer misbruik en woede uitbarstingen. De narcist denkt dat zij er toch wel mee weg kan komen. Jij kruipt hierdoor steeds meer 'in je schulp' en zij gaat zich steeds machtiger voelen. En dat zal zij laten merken ook....

Wat kun je doen als zij klaagt en raast?
Je kunt alleen dit patroon doorbreken door in te zien dat er voor emotionele chantage twee mensen nodig zijn. De narcist kan je alleen emotioneel chanteren met haar woede-uitbarstingen, als zij de juiste manier bij je heeft gevonden om dat te doen. Veel belangrijker dan haar gedrag te proberen te veranderen is de moed en het doorzettingsvermogen hebben, om jezelf te doorgronden en je houding tegenover de narcist aan te passen. Door steeds toe te geven, aan wat dan ook, leer je haar in feite hoe zij je emotioneel kan chanteren. Als je haar blijft belonen voor dat gedrag, zal zij het blijven doen. Je moet haar leren hoe zij jou moet behandelen!

Om de narcist te kalmeren zijn er een aantal dingen die je kunt doen:
Het eerste wat je kunt doen in een situatie waarin je je voelt aangevallen, is om haar te vertellen dat je de kwestie niet met haar bespreekt, tenzij zij er normaal over kan praten, zonder jou aan te vallen. Hierin moet je voet bij stuk houden. Natuurlijk, is het 't beste als je dit op een rustige toon kunt doen zonder haar terug aan te vallen. Dan is de rest aan haar. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is iets om continu aan te werken. Houd voet bij stuk.

Indien je wordt aangevallen is het meestal beter niet te reageren, maar je moet jezelf zeker niet als een deurmat laten gebruiken! Het is nuttig in deze situaties om terug te stappen en de beginselen onthouden. Haar gevoelens en waarnemingen zijn iets wat je niet kunt controleren, jij kan wel zelf bepalen hoe je reageert op haar!

Hoewel negeren vaak het beste is, kan het zijn dat de beledigingen zo groot zijn en het misbruik zo ernstig is, dat je wel moet reageren om de situatie rustig te krijgen. Het is dan voldoende om de narcist met zijn eigen gedrag te confronteren. De narcist wordt door dezelfde wapens getemd die hij gebruikt om anderen te onderwerpen. Het spookbeeld van verlaten worden overheerst al het andere. Dus dan neemt zij afstand van haar woede en wordt zij rustig.

Neem het niet te persoonlijk
Het goede aan het accepteren van het feit dat je met iemand met een persoonlijkheidsstoornis te maken hebt, is dat je zult merken dat haar woede helemaal niets met jou te maken heeft. Haar narcistische woede is niet persoonlijk naar jou gericht. Jij bent het slachtoffer omdat jij toevallig op dat dichtbij bent. Ben jij het niet, dan is er wel iemand anders die haar woede over zich heen krijgt.
Als je door een slang gebeten wordt, dan neem je dat niet persoonlijk. Hetzelfde geld bij een narcist. Neem het niet persoonlijk, het heeft niets met jou te maken. Het is haar stoornis, het is haar angst. Jij was toevallig in de buurt, dat is alles!Bovenstaande tekst is ook te vinden op de site van Mjon.
ILaatste update: 14-05-2016
Gepubliceerd: 02-01-2010
Website: http://mens-en-samenleving.infonu.nl/man-en-vrouw/57518-wat-is-een-narcistische-woede.html


Samenvatting:
(Voor onze casus heb ik  hier alleen het gebruik van de mannelijke vorm veranderd in een vrouwelijke vorm).

Er is uitgebreid gediscussieerd over de bevindingen zoals hierboven beschreven.
De meesten van ons waren het er over eens dat dit stukje over de narcistische woede heel veel bruikbare handvaten heeft geboden om, bij het omgaan met een narcist, jezelf intact te houden en de woede nooit op jezelf te betrekken.

In het ergste geval is een spoedoverleg met collega's en andere zorgverleners noodzaak. Specifieke voorzorgsmaatregelen zullen dan genomen moeten worden om de verpleegkundigen te kunnen beschermen tegen aanvallen. Het werken in de
psychiatrische zorg moet nooit een persoonlijke bedreiging vormen.
Het is ook noodzakelijk dat alle collega's één lijn trekken. Het manipulatieve gedrag van narcisten kan een wig drijven in het teamwerk en de zorgverlening in gevaar brengen.
In de thuiszorg gaan verpleegkundigen nooit alleen naar deze cliënten als zij zich in zo'n woedesituatie bevinden. De onwaarheden en zelfs de verbale agressie kunnen ons in een verkeerd daglicht zetten tijdens het normaal uitoefenen van ons werkzaamheden.

Bij het uit de hand lopen van de woede-uitbarsting vertellen we de cliënt dat we naar buiten gaan en daar de politie of de ambulance bellen. Voor onze veiligheid maar zeker ook voor die van de cliënt

Met dank aan Mjon.


©Gavi Mensch
Omgaan met manipulatie.
Nederland BV, 16-3-2013Update:
Gepubliceerd op 8 nov. 2014
Compilatie van NOBCO landelijke bijkomst over ‘Narcisme & Coaching’ door Prof. dr. Liesbeth Eurelings (klinisch psycholoog-psychotherapeut en werkzaam als bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Leiden) gaat in op de vraag wat narcisme is, hoe het ontstaat, hoe je het als coach kunt herkennen bij een cliënt en met welke valkuilen iemand met narcistische problematiek op zijn werk en daarbuiten geconfronteerd kan worden.


Blogs (van slachtoffers) over stalkende narcisten:


http://maydanasgedachtenkronkels.blogspot.nl/
.
1 opmerking:

Unknown zei

Mooi verhaal, herkenbaar. 'k Zie overlap met de 'perfectionist'.

Groet van Han de Ruiter

Een reactie plaatsen