donderdag 1 september 2011

Update: langdurig zieken en handjeklap

.

Nog niet zo lang geleden hebben zorgverzekeraars en brancheorganisaties waaronder het beruchte ActiZ afgesproken met de overheid, dat er extra geïnvesteerd zou worden in de langdurige zorg.

Dat is mooi zult u zeggen! Dat geld gaat o.a. naar scholing en het aantrekken van nieuwe medewerkers. Meer handen met meer kwaliteit. Meer handen waarvan we nog niet weten of ze zich wel aanmelden.
(Zeg, PVV, waar blijven die 10.000 verplegenden nou? Ja, ja, nadat de oppositiepartijen hun mond hadden opengetrokken deed Fleur ook nog vlug een duit in het gedoogzakje, erg origineel)

Langdurige zorg. Die is voor de ouderen en chronisch zieken. Dat zijn de mensen die langzaam, een beetje of niet meer beter worden. De overheid heeft slechts
één 'maar' ingebouwd. Dat geld komt ter beschikking voor de patiënten/cliënten met een verblijfsindicatie. Dat wil zeggen dat ze opgenomen zijn in een verpleeg- of verzorgingshuis of op de 'nominatie' (lees wachtlijst) staan. Zolang ze er zitten beheert de instelling het budget en zolang ze er nog niet zitten ook.

Nu wil het geval dat langdurige zorg steeds meer thuis gegeven wordt, want dat was de bedoeling van de overheid, langer thuis wonen! Dan komt de thuiszorg en die geeft langdurig hulp bij mensen die langdurige zorg nodig hebben. Maar de thuiszorg krijgt niets. Alleen als die thuiszorgcliënten op de lijst van een verpleeg of verzorgingshuis staan, kunnen ze bij die toekomstige zorginstellingen gaan bedelen om wat geld voor de toekomstige cliënten die er nog niet wonen. En instellingen zijn niet gek, die zijn blij met de investering. De tarieven gaan met 5% omhoog.

Terug naar de langdurig zorgbehoeftigen. PGB? Nee. Huishoudelijke hulp? Amper en met eigen bijdrage Thuiszorg? Nou alleen als ze niet opgenomen hoeven te worden en met een eigen bijdrage. Want als ze wel opgenomen willen worden, krijgt de Thuiszorg van de budgethouder (de intramurale ) maar net genoeg om het minimale te leveren. Is er meer nodig, dan moeten er vette argumenten uit de kast gehaald worden en de aanvraag ingediend bij de budgethouder.

Komen we terug bij ActiZ, waarover vanmorgen weer te lezen viel bij o.a. Zorgvisie:
Andere kwaliteitsmetingen om de medewerkers van ActiZ en de zorgbranche lekker bezig te houden met weer nieuwe formuliertjes?
http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Van-Montfort-wil-af-van-CQindex-en-Zichtbare-Zorg.htm
Kwaliteitsmetingen? Laten we nu eerst eens voor voldoende kwaliteitshanden aan die bedden zorgen

Handjeklap met de commercie. MARKwerking!
De veel te dure zorginstellingen (en ziekenhuizen, beide met hun vastgoed perikelen en hun bonussen en behoud-van-topsalaris-ook-al-doe-je-niks-afspraken http://www.zorgvisie.nl/Nieuws/1-miljoen-voor-personeelsadviseur-De-Tjongerschans.htm ) samen met de zorgverzekeraars, die van: de eigen-bijdrage-moet-omhoog en dit wezenloze-en-for-ever-gezonde-en-stinkendrijke-en-zich-dus-geen-zorgen-makende Kabinet. Lekker trio!

Waar blijven we dan met de thuiszorg? Waar blijven de investeringen? Het geld voor meer opleiding en dus meer kwaliteit?
Wie zei U? Thuiszorg? Wat is dat?
Dat, meneer Overheid, is waar al die chronische en langdurige nu hun zorg vandaan halen en dadelijk nog meer, als de PGB's niet meer uitgedeeld worden.
Dus, zo lees ik vanmorgen, die langdurig en chronisch zieken worden nog een stukje verder gekort. Dat is logisch!
http://www.skipr.nl/actueel/id8478-kabinet-zet-mes-in-tegemoetkoming-chronisch-zieken.html

Gelukkig kwam er een reactie:
http://www.skipr.nl/actueel/id8485-hevige-kritiek-op-korten-chronisch-zieken.html

Thuiszorg was toch de zorg die in de toekomst moest gaan zorgen voor alle ouderen en chronisch zieken? Zorginstellingen waren toch te duur? En de mensen moesten toch zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Waarvan moeten ze dat dan doen?

Moeten we die mensen dan maar laten rotten, wij thuis-zorgverleners? Moeten we dan maar 16 uur werken voor de prijs van 8?

En denkt u dan meneertje Overheid, dat wij zorgverleners in de thuiszorg geen behoefte hebben aan scholing? Aan nieuwe collega's? Aan betere materialen?
Dat we wel met wat minder salaris toe kunnen, dat we geen huur hoeven betalen, dat onze kinderen niet hoeven te studeren, dat we allemaal maar op straat moeten gaan wonen?
Bedenkt u wel, meneertje Overheid, dat de mensen altijd hun eigen behuizing betalen, ook al hebben ze een verblijfsindicatie zonder opgenomen te zijn?
http://zorgzwaarte-pakket.nl/index.php/zzp-wat
(Zie punt 2 Thuis wonen)

Vindt u dat we iedereen maar structureel aan moeten melden voor zo'n dure zorginstelling, die pas plaats heeft voor ons als we waarschijnlijk allang dood zijn?
In de wetenschap dat thuiszorg altijd nog beter is voor de meeste langdurig en chronisch zieke cliënten en patiënten en bovendien een stuk goedkoper dan de opname in een verpleeghuis?

Ik ben hard op weg om hier (langdurig) ZIEK van te worden. Langdurig en zoals het er nu uitziet, chronisch!



©Gavi Mensch
Nederland BV, 1-9-2011

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten