zondag 27 november 2016

Een voorbeeld van omgekeerde intolerantie.

Hieronder volgt een korte discussie die ik had op FB met een man van Afrikaanse afkomst. Een jonge man, een boze man, geloof ik. Absoluut geen domme man, een man met diepgang, zou ik denken. Een die mij 'chanteert' door mijn leven over de schutting te gooien als ik niet gauw een witte piet organiseer of, liever nog, het hele feest afschaf.
Dat gaat niet gebeuren. Ik heb namelijk een eigen mening, al heel lang ook een met diepgang, een voor verandering voor mijn kleinkinderen n die ik leer om een eigen mening te kweken. Die het verschil in kleur niet herkennen, ze hebben alleen vriendinnetjes en vriendjes.

Ik snap de boosheid van veel gekleurde mensen. Ik snap alleen niet waarom de wraak gericht is op een feest voor kinderen. Of is dat lekker makkelijk?  Er zijn ook nog ene mevrouw S. en ene meneer Q. die vinden dat ik door het stof moet. Gaat ook niet gebeuren.  Natuurlijk is slavernij fout, natuurlijk is discriminatie fout. Maar denk nou alsjeblieft niet dat de witte mensen tot in den eeuwigheid moeten bloeden voor  slavernij of discriminatie.  Dan bloeden we daar allemaal voor, elke kleur. Of we bloeden geen van allen. Dat kan ook. Gekleurde mensen discrimineren net zo veel, laten we vooral de discriminatie an sich bespreken en niet alleen de losse items die voor velerlei uitleg vatbaar zijn.


Hieronder probeer ik mijn mening over te brengen, een mening die niemand hoeft over te nemen want het is mijn persoonlijke mening. Heeljammer, hier heeft de boosheid van mijn 'tegenstander' de overhand en is hij niet ontvankelijk voor een andere mening. Hij blijft hem overspoelen met een sausje dat niets over mij zegt.
Het zal dan ook niet helpen als ik zeg dat ik heel goed weet hoe discriminatie voelt. Ik ben immers vrouw, een stevige vrouw bovendien. Een keer raden wat ik naar mijn hoofd krijg als ik op de tenen ga staan van een persoon zonder opvoeding.

Ik vermoed dat de boosheid genetisch wordt als je maar vaak genoeg stokken zoekt om mee te slaan. Of die stok nu slavernij heet of zwarte piet.  Ga de dialoog aan en leer van elkaars mening. Maar leren wil niet zeggen dat je de mening van de ander moet overnemen, het wil zeggen dat je er uit haalt wat je nodig zou kunnen hebben om samen te kunnen leven. Genetisch wordt het ook als je je jonge kinderen voert met discriminatie en je boosheid.  Doe dat alsjeblieft niet.  Zij zijn de toekomst.

Mensen, boos zijn is prima, reageer je af op hen die jou tekort doen, die je bedreigen, je  discrimineren en die  in hun onwetendheid alles ontkennen. Niet op de mensen die samenleven met iedereen ongeacht hun afkomst, kleur of kleurloosheid, dat zijn er veel meer. Als je strijd gaat voeren met je partners blijf je heel eenzaam achter, echt.


De post:

- Eindelijk de kogel is door de kerk.......mijn dochters geloven niet meer in Sinterklaas. "Papa, weet je dat Sinterklaas een acteur is?" Mijn mond viel open. De tijd is nu aangebroken om hen te onderwijzen over de onschuldige kinderfeest en de grote mensen achter de scherm die de script schrijven. Ik beloof jullie dat zij worden de nieuwe schrijvers van een nieuwe script. Zij gaan het verhaal beter vertellen dan jij en ik.
Leuk

-Oh wat jammer. Nu mis je een stukje geheimzinnige pret šŸ˜Š

- Ik heb nooit van de pret genoten....de kids wel. Eindelijk blij dat het achter ons

- Jammer het is voor mij een feest vol jeugdherinneringen. Ik geniet nog steeds met mijn kleinkinderen mee.

-Het is en blijft een mooi concept voor een kinderfeest. Maar helaas zijn velen die het anders ziet. De racistische karikatuur van de figuur zwarte Piet viel mij ook op dit jaar als ze tegen de kinderen praten. Stel voor dat jij dezelfde accent hebt en ook op Piet lijkt.....

- Onze Pieten spreken Spaans, mijn kleinkinderen zijn driekwart Spaans en ik zie Zwarte Piet niet als een racistische figuur maar gewoon als de Spaanse helpers van een oude bisschop die op zijn naamdag cadeautjes aan de kinderen schenkt. In Spanje vierden we Reyes (drie koningen) en in Engeland Christmas. Ik ben een ongelovige. Maar ik houd van deze traditionele feesten.
Het is als met de tekening van mijn moeder voor jou. ( red. komt uit een andere discussie) Ik snap dat het niet leuk is voor je, als je verteld wordt dat het een racistisch feest moet zijn vanwege Zwarte Piet. Onze Pieten heten Pedro, Juan y Pepito. De laatste haalt de grapjes uit en maakt surprises.
Mijn kindjes willen graag met Pedro mee naar Spanje. Ze zijn dol op het feit dat hij tegen Sinterklaas zegt dat alle kinderen lief zijn geweest.
Vroeger vierde ik Sinterklaas met collega's en vriendinnen. Waarvan enkele uit Suriname en Curacao komen. Alle kinderen werden geschminkt en alle kinderen waren daar gelukkig mee. Ik heb geen idee wie deze populaire hetze is begonnen, racisme is in  mijn omgeving verboden en ik maak daar felle aanmerkingen op als ik het hoor. Sinterklaas is gewoon geen racistische beweging maar een feest. En degene die iets vervelends over jouw afkomst zegt krijgt met mij aan de stok.

 - Ik twijfel niet aan je ervaring dat je Sinterklaasfeest een pracht feest vindt. De enige wat ik ook aan je kan vragen is niet de ervaring van anderen dat de karikatuur zwarte Piet kwetsend is in twijfel te trekken. Alleen op deze manier kan het feest niet alleen voor jou een pracht feest, maar ook voor iedereen.

tekening  2016, kleindochter van 6 jr.
-Ik respecteer iedereen zijn mening en wellicht gaan mijn kleinkinderen het in de toekomst aanpassen. Niemand heeft gelukkig last van ons feest. Ik ben overigens erg flexibel maar pas me nooit aan, aan de publieke opinie, totdat ik daar enig nut van inzie.
Helaas worden we het niet eens. Dat is niet erg denk ik als ieders mening gerespecteerd wordt. Niemand hoeft van mij Sinterklaas te vieren zoals ik dat doe. Ik hoef het ook niet te doen zoals anderen dat graag willen. 6 december is het niet belangrijk meer.

-Ik neem geen individu kwalijk voor het graag vieren van Sinterklaas met zijn zwarte knechten. Maar de overheid en de instanties dat uit de koloniale tijdperk actief waren met slavernij moeten het beter weten en stoppen met financieren van een feest die een deel van zijn onderdanen kwetst. Jij als Gavi Mensch kan gewoon doorgaan met vieren.

- Wat je niet begrijpt, denk ik, dat Zwarte Piet voor ons niet zwart is maar Zwarte Piet en dat ze ook geen knechten zijn maar hulpjes van een oude man. En voor de slavernij voel ik me echt niet verantwoordelijk. Bovendien zijn er net zoveel blanke slaven verkocht of misschien nog wel meer. Vrouwen die in de gedwongen prostitutie zitten zijn 'blanke slavinnen'. In Saudi ArabiĆ«  (o.a.) hebben ze vandaag de dag nog slaven, mensen uit AziĆ«. Ik hoop dat, als jullie dan toch protesteren ( wat een recht is ), dat jullie die slaven dan ook ter sprake brengen. Slavernij is natuurlijk uit den boze. Maar ik neem ook niet alle moordpartijen en alle oorlogen op mijn rug.
Verder heeft de overheid geen onderdanen maar zijn wij het, de bevolking, die in vrijheid uitmaken hoe ons leven er uit ziet. In vrijheid en via democratische weg geregeld. Het woord onderdaan komt van onderdanig, een woord dat niet bij de volksaard past.

 -Empathie is niet te leren. Je hebt het of je hebt het niet. Het is niet mijn bedoeling om je te dopen in andermans ellende, of je te wijzen op de duistere kant van het verleden. De slavernij is niet je zaak, waarschijnlijk de holocaust ook niet. Aandacht besteden aan deze gruwelijke daden van de mensheid is niet je ding. Jij mag het zwarte Piet feest behouden en vieren. Je mag ook de slavernijverleden ontkrachten. Het is je goed recht als mensh. Ook mijn goed recht om de mensch te wijzen op het verre verleden. Respect.

 -Ik vind het belerend en je hebt geen idee hoe empathisch ik wel of niet ben. Ik zeg tegen jou niet dat je moet doen wat ik prettig vind. Respecteer mijn mening ook. Het gaat niet meer om empathie voor de medemens maar om een soort wraak over jaren van discriminatie (die ik overigens wel kan invoelen). Zwarte Piet is een stok om mee te slaan. Ook dat begrijp ik. En eigenlijk zouden we deze discussie nog eens face to face dunnetjes over moeten doen. Dat komt nog wel in de toekomst. Ik blijf mij (zoals ik meer dan 40 jaar doe) bezig houden met de mensen om mij heen, welk naam ze zo ook hebben. Ik laat het hierbij. Ik moet de schoencadeautjes van mijn kleinkindjes nog inpakken. Een lekkere avond verder.

- Ik herhaal gewoon de dingen die je zelf zegt.....geen disrespect. Laten we een keer face to face van gedachten wisselen. Fijne avond met je klein kind.

- Je herhaalt niet wat ik zeg, je legt me zaken in de mond die ik nooit gezegd zou hebben. Ik zie dat je mijn opmerkingen niet leest. Ik zei "voor de slavernij voel ik me echt niet verantwoordelijk" dat wil niet zeggen dat discriminatie mijn zaak niet is.
En ik denk dat je nog eens een nacht moet slapen over wat je me in de schoenen schuift, allemaal jouw woorden. Dat zegt iets van je: {De slavernij is niet je zaak, waarschijnlijk de holocaust ook niet. Aandacht besteden aan deze gruwelijke daden van de mensheid is niet je ding. Jij mag het zwarte Piet feest behouden en vieren. Je mag ook de slavernijverleden ontkrachten. Het is je goed recht als mensh. Ook mijn goed recht om de mensch te wijzen op het verre verleden. Respect.}
Als je zo leest en vertaald betekent dat ,dat je respect niet gemeend is en dat je boos wordt op iedereen die er een goed gefundeerde andere mening op na houdt. Dat is niet echt fraai 

-Je hebt je zegje gedaan en ik ook de mijne. Het is sociaal media. Het is nu aan de e lezers om te bepalen of ik woorden in je schoenen schuif. Einde.

-Dat is goed, ik heb een deel van deze discussie naamloos gekopieerd en zal hem ook door anderen laten lezen. Ik houd je op de hoogte.


Graag commentaren onder het blog of op FB.
© Gavi Mensch/ Eveline van Donkelaar
Nederland BV 25-11-2016.
Update: 27-11-2016
De jongeman heeft mijn blogs duidelijk niet gelezen. Ik maak er ook niet zoveel reclame voor. Misschien moest ik dat ook maar eens gaan doen. Maar ach, denk ik dan, wie ben ik om mijn blogs belangrijker te vinden dan ze zijn.

.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen