zondag 12 maart 2017

Turkey for ThanksgivingIk moet er vaak aan denken als ik het woord Turkey lees. Na zojuist de lading buitenlandse kranten te hebben doorgespit, moet ik ook nog eens denken aan de 'stuffing' van de vogel. 

Een land waar de vluchtelingen moeten werken zonder loon, een land opgebouwd met geld van buiten Turkije, waar mensen naar toe gaan ( ondanks de vluchtelingen) om goedkoop vakantie te vieren. 
Een land met een rijke cultuur en zowel een trotse als een schaamteloze geschiedenis, met nu een schaamteloze vrouwenhatende dictator aan de macht. Zo'n mannetje met een waanzinnig paleis, gebouwd met gestolen geld van de Turkse mensen waarvan er een veel te groot percentage van de inwoners laaggeletterd is en geen goede medische zorg heeft.

Ik prijs me nog steeds gelukkig met mijn Turkse collega's en kennissen, zelfs met mijn Turkse kapper die denkt dat hij ongegeneerd en zonder tegengas Erdogan aanhanger kan zijn en schrikt van kritiek. Ik ben niet bang van de schaar in zijn handen en grinnik om zijn napraterij. Eén vraag met diepgang en hij valt door de mand. Knippen kost €15, nog steeds.

Mijn mensen van Turkse afkomst zijn verdeeld geraakt sinds een jaar of wat en het spijt me dat ze hun saamhorigheid zijn verloren. De staatsgreep kwam niet voort uit niets. De orthodoxe geloofsbeleving en handelswijze van Erdogan & Co en het (aldus) afbrokkelen van de moderne Turkse Staat waren hier de aanleiding voor. Mijn collega-verpleegkundige van Turkse afkomst griezelt van Erdogan én van Gülen; zij is een fantastische all-round verpleegkundige, haar man werkt bij een groot accountantskantoor. De huistaken delen ze samen, jawel. Geen van tweeën hebben ze zin in een 'terug naar de Middeleeuwen' niet voor henzelf, niet voor hun familieleden in Turkije. De kinderen willen er niet eens op vakantie vanwege de geestelijke armoede. Dat is de andere kant van het verhaal.

Maar de  soms ook laaggeletterde landgenoten die in Nederland wonen? De Nederlandse Staatsburgers? Wat weten ze en wat denken ze? Die zien veelal alleen de Turkse propaganda op de Staatstelevisie.

Zouden ze beseffen dat Aboutaleb hen behoedt voor de verdere narigheid die hen in en van Turkije te wachten staat? Want nu worden Gülen aanhangers vermoord of opgesloten; hoe zal het gaan met familieleden van hen die hier verdacht worden van het aanhangen van Gülen? Of die niet vóór Erdogan zijn. En tegenstemmen in het Referendum? Wat is dat voor vreemde lange arm?

Erdogan is een opgefokte onruststoker die slecht omgaat met kritiek en mensenrechten en het sprookje van 'de nieuwe kleren van de keizer' nieuw leven inblaast. Een narcist zoals Wilders op plaatselijk niveau of Le Pen,  Trump en Kim Jung-un, om er maar snel wat te noemen. Schreeuwers en/of vrouwenhaters, antisemieten, xenofoben, haatzaaiers, manipulators en navelstaarders. Wat een griezelijke herseninhoud!!

Zo heeft Erdogan al beslist dat Nederlandse staatsburgers met een Turkse achtergrond allemaal Turkse staatburgers zijn. Is die man nu zo dom? Of denkt hij dat wij zijn domheid prijzen en hem napraten?

Heel vaak laat ik dit soort conflicten langs mij heen gaan. Maar dit is te erg voor woorden. Voor deze keer steun ik de regering in de maatregelen zie ze genomen heeft.

En Aboutaleb is een kei, die erger heeft weten te voorkomen. Dreigen met sancties en Nederland een nazistaat noemen.

Een krijsende buitenlandse minister die al schreeuwend haar gelijk probeert te halen en onder valse voorwendselen Nederland in komt ondanks een verbod, liegende consuls en veel niet loyale Nederlanders van Turkse afkomst die nu op video en foto staan, o.a. als stenengooiende oproerkraaiers.

Ik had ook graag gezien dat de regering ook Trump op de vingers had getikt over zijn uitspraken over buitenlanders en vrouwen.
Maar ik voel me al een stuk beter met een regering die binnenlandse politiek en buitenlandse politiek uit elkaar houdt.

Ik heb al genoeg aan de chaos hier, zonder inmenging van zo'n fanatieke nationalist als Erdogan. Mensen die slecht kunnen omgaan met echte democratie ( zoals bijvoorbeeld Denk) zullen meedobberen op de door niet-democraten veroorzaakte korte golfslag, die van het type waar je zeeziek en kotsmisselijk wordt.

Net zo misselijk als van een 'hatred-stuffed' Turkey.©Gavi Mensch

Nederland BV 12-3-2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten