zaterdag 15 oktober 2011

Hebzucht

.

Alle kwaad is gebaseerd op hebzucht en de oorzaak ervan is jaloezie.

Als in mijn geloof mensen gelukkiger sterven omdat ze naar de hemel gaan is dat voor een ander, wiens geloof hen de hel voorhoudt, tenzij zij zich als engelen gedragen een goede reden om dat geloof aan te vallen. Waarom? Jaloezie. Wat heeft hebzucht hier mee te maken? Wel, iedereen lijkt het beste te willen, voor zichzelf.

Nu heb ik geen geloof en hoeft er ook niemand jaloers te zijn op wat ik wel heb. Ik heb er veel voor gewerkt en er veel voor gelaten.
De voldoening van mijn leven, van de manier waarop ik geleefd heb en nog steeds doe is simpel, ik ben tevreden met wat ik bereikt heb. Ik hoef ook niet meer dan die voldoening. Ik ben rijk als ik mijn dagelijkse zaken kan betalen, mijn kinderen gezond en gelukkig zijn en ik kan leven zonder te hoeven kijken naar de rijkdommen van de buurman.

Ik heb wel eens zo'n visioen van de jackpot winnen. Ik verdeel de miljoenen direct (op papier) in potjes. Een huisje naar mijn zin en een huis voor allebei mijn kinderen. Een dak boven je hoofd is noodzaak. Maar geen overbodige luxe, het moet vooral praktisch en makkelijk te onderhouden zijn. Ik ga er van uit dat iedereen gewoon blijft werken, zonder stress, dat wel. Dat moet heerlijk zijn.
Ik heb trouwens wel één luxe wens. Een overdekt zwembad in mijn tuin, 15 meter lang en 3 meter breed, gevuld met zout water. Zodat ik elke morgen mijn baantjes kan trekken. Met mooi weer zonder dak. En niet alleen voor mij maar voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Met een lift voor gehandicapten en een zwemtherapeut.

Ik hoef geen grotere auto en geen luxe meubelen, geen dure kleding of juwelen. Geen wereldreizen meer voor mij, wel nog een voor mijn kleinkinderen en kinderen zodat ze met eigen ogen kunnen zien.

In plaats van alle luxe zou ik een potje maken voor mensen die een microkrediet nodig hebben om een eigen bedrijf op te zetten om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. En een potje voor antireclame voor oorlog en militarisme, één voor het opvoeden en intellectueel bezighouden van jonge delinquenten op een speciale school en beroepsonderwijs met gratis opvang voor alleenstaande moeders. Verder verplichte seksuele- en maatschappelijke opvoeding voor iedereen onder de 20.
Ook een potje voor acute uitgaven van mensen die echt niets hebben, een mini noodfonds, dat weer gevuld wordt door de terugbetaling van het microkrediet.
Bovendien zouden er potjes komen voor gecontroleerd onderzoek, wetenschappelijk, naar ziektes die maar zelden voorkomen en voor de behandeling van die ziektes.

En een potje voor het onderzoek, politieel, naar graaiers en hoe zij de wereld benadelen. Met extra geld voor slimme advocaten om hen aan te pakken en aan te klagen wegens misdaden tegen de mensheid. En voor de politieke lobby, voor het ontwerpen van wetten die het graaien voorkomen en een inkomensnorm stellen en blijvend controleren.

Want die grote hebzuchtigen zorgen voor het grote leed van deze wereld, armoede!
De verdeling is nu zo dat een klein deel van de wereldbevolking het geld heeft van het overgrote andere deel, die dat geld dus chronisch tekort komt.
Een veroordeelde graaier krijgt een werkstraf van een jaar per gegraaid miljoen. Alles inleveren en leven van een salarisje ter grote van een minimale uitkering. Helaas betekent dat voor sommigen levenslange werkstraf.

Ik koop geen loten, ik krijg ook geen jackpot. Ik heb wat ik heb en daar ben ik tevreden mee. Ik lijd niet aan hebzucht en heb geen last van jaloezie.
Ik haat graaiers, de ellende die ze veroorzaakt hebben en nog steeds veroorzaken!

Hebzucht is het grote kwaad van alle tijden. Het meer willen hebben dan anderen, denken dat geld ook macht is, denken dat je anderen mag uitkleden om jezelf te kunnen hullen in Dior. Oliebaronnen die niet weten in wat voor luxe larie zij hun geld moeten proppen, terwijl ze slaven houden om hen te bedienen. Bankeigenaars die wel tien huizen bezitten, terwijl degene die de huur niet kan betalen uit zijn huisje wordt gezet. Vastgoedmagnaten die hun kantoortorens leeg laten staan terwijl nieuwe ondernemers geen plek kunnen vinden om zich te vestigen. Graaiers uit de gezondheidszorg, die miljoenen meekrijgen na hun langdurige wanbeleid, dat geleid heeft tot de verschraling in de zorgverlening. Hoeveel levens redt een topgraaier? Hoeveel levens worden gered door zorgwerkers?
Speculanten en frauduleuze investeerders die naar de Kaaimaneilanden vertrekken met het geld van de achterblijvers die geen kant meer uit kunnen?

Hebzucht is de grote boosdoener. Daar draait het vandaag om. Om iedereen attent te maken op de hebzuchtigen, die van Wallstreet en de andere financiële dictaturen. En de hebzuchtige landjepikkers, de moordenaars uit hebzucht.
Maar ook op de chirurg die 625.000 euro per jaar verdient en op de topmanager die zijn bedrijf en degenen die het geld voor dat bedrijf verdienen, per jaar een miljoentje afhandig maakt, gouden handdrukjes verzamelt en de economie uit balans gehaald heeft.
Hebzuchtigen. Ze verdienen niets, zij graaien en stelen van de rest. Om geld te verdienen moet je in ieder geval werken. Om respect te verdienen moet je in ieder geval goed bezig zijn.

Ik zie het verschil niet tussen de ambulanceverpleegkundige die een geslaagde reanimatie doet en de specialist die chemotherapie voor schrijft of een chirurg die een ziek orgaan repareert; ik begrijp niet waarom de één slechts 1/20ste deel verdient van wat de ander krijgt.
Ik zie ook niet in waarom iemand met geld meer recht heeft op een goede behandeling en een lang leven dan iemand die arm is.

Ik beveel iedereen aan om te protesteren.


Protesteer tegen de dodelijke graaiers!
Op welke manier dan ook.

 

©Gavi Mensch

Nederland BV, 15-10-2011

.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen