zaterdag 17 december 2011

Negroïde schoonmakers?

.

Ooit was er een beleid dat bepaalde hoeveel tandartsen zich vrij mochten vestigen in een gebied, hoeveel huisartsen er mochten zijn en hoeveel apotheken.
Je kon maar niet zomaar tandheelkunde gaan studeren en een praktijk opzetten. Bovendien was het opzetten van een dergelijke praktijk duur. Een beetje tandartsstoel kost al gauw 20000 euries en dat is dan alleen de stoel. Nu is er een gebrek aan tandartsen in Nederland en moeten mensen voor een betaalbare gebitsbehandeling uitwijken naar het buitenland; in Duitsland en België zijn de tandartsen een stuk goedkoper en zeker zo goed. Waarbij dan de vraag rijst waarom zij hun tandartsstoelen niet verrekenen in de prijs van het vullen van een gaatje.

De vrije vestiging van schoonmakers is anders geregeld. Sommige mensen betrekken hun huishoudelijke hulp van de gemeente; als zijn niet genoeg inkomen hebben betalen ze daar weinig voor. Ze moeten wel zelf niets of weinig meer kunnen. De aanleveraars van die huishoudelijke hulpen, met name thuiszorginstellingen, hebben hier en daar in den lande voor de nodige opschudding gezorgd, zij wilden dat de huishoudelijke hulpen voor minder dan het afgesproken salaris gingen werken. Anders zouden zij ontslagen worden. Daarbij werd vooral gelet op het kunnen betalen van de salarissen van de overhead in die instellingen. De werkneemsters en -nemers protesteerden, werden ontslagen en weer in dienst genomen tegen een lager uurloon.
Mijn broek zakt daar van af.

Ondertussen zaten veel gezinnen, voornamelijk ouderen en hulpbehoevenden zonder huishoudelijke hulp. Deze konden ook niet de uurlonen betalen en zo vervuilden zij, de gemeente deed niets om dat te voorkomen. Mijn patiënten konden zelfs de uurloontjes van de illegale schoonmakers niet ophoesten.

Bij schoonmakers en huishoudelijke hulpen spreken we dan ook zelden van vrije vestiging.
Je kunt niet zomaar als huishoudelijke hulp gaan werken, de belastingdienst wil weten wat je verdient en daar willen ze hun deel van hebben voor de schatkist. En terecht. De belastingdienst kan het niet leuker maken.

Hoeveel belastingbetalende 'vrijgevestigde' huishoudelijke hulpen zouden er zijn?
Hoeveel dames en heren die hun huis legaal of illegaal laten schoonmaken omdat zij er zelf geen tijd voor of zin in hebben, betalen de bijbehorende sociale lasten? En hoeveel betalen hen een fatsoenlijk uurloon? Komt een huishoudelijke hulp in aanmerking voor WW?
Bemoeit het UWV zich met deze mensen?
Nee, niemand bemoeit zich ermee, bijna iedereen betaalt zijn hulp zwart; er zijn er niet zoveel meer die de drek van anderen willen opruimen.

Nu wil het geval dat we wel allemaal maandenlang betaald hebben voor een opsporingsdienst die bij bushaltes heeft staan loeren naar 'buitenlanders en negroïde' schoonmaakverdachten.
Wat moesten die vreemde mensen in Bussum, in de dure villawijk? Die konden daar immers nooit wonen. Woont er geen enkele gekleurde voetballer in Bussum of een gekleurde theatermaker? Of in Wassenaar?

De praktijken van inhuurders van illegale schoonmakers zijn niet besproken. De illegale schoonmakers wel, terwijl ze toch het huis keurig verzorgd achterlieten. Illegale schoonmakers en vooral die van de negroïde soort, worden het land uitgezet. Zo doen we dat, korte metten.

Het komt er op neer dat we zullen moeten verhuizen naar het land van herkomst van de illegale schoonmakers willen we het huis nog schoon kunnen houden.

In het hedendaagse Nederland lijkt dat geen slechte optie.Gavi Mensch
Nederland BV,17-12-2011

.

2 opmerkingen:

ton zei

Uit mijn vroegere lessen arbeidsrecht herinner ik mij dat er voor huishoudelijke diensten minder dan drie dagen per week geen sprake hoeft te zijn van een dienstverband. Ik ken ook niemand, die een arbeidscontract met de schoonmaakster m/v heeft afgesloten. De schoonmaakster is dan zelf verantwoordelijk voor de afdracht van belasting en premies. Eigenlijk een soort zzp-er. Als de opdrachtgever dan voldoende brutoloon uitbetaalt, is hem/haar in dat opzicht niets te verwijten. (Wij maken overigens zelf ons huis schoon.)

Gavi Mensch zei

@Ton
Ik ken geen enkel zzp-werkster, wel veel mensen die de troep van anderen voor weinig geld schoonmaken. Als zzp zou de prijs dusdanig omhoog gaan dat geen enkele particulier die brutoprijs zou betalen, terwijl ik aanneem dat ze dat in het geval van Bussum best zouden kunnen.... Het gaat hier echter meer om de opsporingsmanoeuvre.

Een reactie plaatsen