donderdag 8 december 2011

Parlementaire enquête commissies

.


Het is koud en zonnig, het soort winterweer dat men gezond noemt. De rek is er een beetje uit bij mij, ik hoef nog maar 5 jaar te werken en de laatste 3 jaren waren een uitputtingsslag. Gezond is dus een must voor mij. Ik zoek een terrasje met verwarming en van die plaids die sinds het 'gezond buiten roken' overal op de rieten terrasstoelen liggen.

Ik snuif de koude lucht op en moet hoesten van de prikkels op mijn door teer, nicotine en fijnstof aangedane slijmvliezen. Ik bestel een koffie bij een rillende serveerster; een rotbaan moet dat zijn in de winter. Binnen in een gloeiend heet café de bestelling klaarmaken om die dan te serveren op een steenkoud terras.
Maar dan had ze maar iets anders moeten gaan doen, schiet het door mijn hoofd.
Ik schrik van mijzelf. Een dergelijk gedachte kan wel dagelijkse kost zijn voor het Kabinet en de rechtse politici, ik kan me die vlakheid niet permitteren, vind ik.

Als de vrouw mijn koffie brengt vraag ik haar of ze het naar haar zin heeft in deze baan. Ze kijkt me verbaasd aan. "Het is werk," zegt ze "het brengt brood op de plank en het had slechter gekund." Ze perst een lachje uit haar keel en vervolgt: "Ik heb nooit leuke banen gehad. Ik ben na mijn middelbare school direct gaan werken omdat ik thuis wegwilde, jong getrouwd en jong gescheiden. Ik heb een paar jaar een uitkering gehad; toen mijn zoons klein waren heb ik wat cursussen gedaan en daarna heb ik gewerkt, maar het leek nooit genoeg. Ik heb geprobeerd in de zorg te gaan werken, maar ik moest de opleiding zelf betalen en dat redde ik financieel niet en ook niet met de zorg voor de kinderen, kinderopvang kost een maandsalaris."

Ik knik begrijpend. Ik weet hoe zwaar dat is. Ze grijnst en loopt weg.

Ik staar voor me uit terwijl ik nutteloos in de koffie roer. Zoveel mensen tekort in de zorg, zoveel mensen die werk doen dat ze niet leuk vinden. Zoveel mensen die zorgen voor een gezin, voor anderen, voor ouders. Wie was het ook al weer die vorig jaar besloot dat mensen die ouder zijn dan 30 hun zorgopleiding maar zelf moesten betalen?

Ik zit hier opgebrand te zijn, met de serveerster erbij had ik waarschijnlijk geen 44-urige werkweken gehad.
Minister Bijsterveldt had het bij het verkeerde eind. Maar dat verbaast me niets. Minister Schippers had geen inzicht, geen interesse in oudere zorgwerkers. Samen wilden ze 'zorgverlenersvee'. Mensen die hard werken en niets vragen.

Over die verschrikkelijke domme misstappen worden over enkele jaren vreselijk kostbare parlementaire enquêtes gehouden; maandenlange verhoren over hoe het toch kon dat de hele zorgbranche was ingestort. Ik wil in die commissie:

Vraag van de Commissie: "Mevrouw Bijsterveldt, u was toen Minister van OCW, had u geen overleg met uw collega Schippers van Volksgezondheid destijds, die maar geen mensen kon vinden die in de zorg wilden werken?
Kunt u verklaren waarom men niet gezorgd heeft voor een subsidieplan, studiefinanciering of een dergelijke ondersteuning voor mensen ouder dan 30 die graag wilden scholen of omscholen voor het werken in de zorgsector?"

Antwoord van Mw. Bijsterveldt: "Er waren gewoonweg geen mensen die in de zorg wilden werken."

Vraag van de Commissie: "Mevrouw Schippers, u was toen Minister van VWS, had u geen overleg met uw collega Bijsterveldt van Educatie destijds, die maar geen financiering kon vinden voor mensen ouder dan 30 die in de zorg wilden werken?
Kunt u verklaren waarom men niet gezorgd heeft voor die ondersteuning en het aldus aantrekken van mensen voor de zorgberoepen?"

Antwoord van Mw. Schippers: "Er waren gewoon geen mensen die opgeleid wilden worden voor de zorg."

Vraag van de commissie: "Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten heeft deze kwestie nooit meer aangekaart, kunt u aangeven waarom niet?"

Antwoord van Mw. Schippers: "Mw. Veldhuijzen heeft meerdere keren een motie van afkeuring en wantrouwen overleefd, de laatste keer heeft ze het bijltje er bij neergegooid, logisch toch? En dan gebeurt er niets meer. Voor een antwoord op deze vraag moet u dus bij de Tweede Kamer zijn."

De serveerster komt afrekenen. Ik vertel haar wat ik net heb zitten dromen en ze lacht. "Tja", zegt ze, "Ik zie wel eens stukjes van de enquête commissie op tv en denk dan dat ze het geld voor die commissies beter hadden kunnen besteden aan het creëren van banen. Maar ik denk ook dat het een mediaspektakel is om ons voor de gek te kunnen houden, die mensen zijn toch wel allemaal erg publiciteitsgeil. En negatieve publiciteit is ook publiciteit?
Bovendien blijven ze hun salaris doorbetaald krijgen terwijl ze vertellen dat het hun schuld niet was, nooit hun schuld, het was nou eenmaal zo".

Ik ben verbaasd en vraag waarom ze daar naar kijkt. Ze zegt dat ze toen ze jong was en net van de middelbare school af ook al eens een dergelijke parlementaire enquête commissie heeft gevolgd; toen ging het over opsporingsmethoden en de georganiseerde misdaad. Gangstergebeuren, aftredende ministers en er gebeurde verder niets.
"Dit land zit nog steeds vol met criminelen, op hoog niveau zelfs. U zit hier buiten te roken, binnen had ook  weer gemogen. Want volgens mij tellen de accijnzen op tabak meer mee dan de gezondheid; die lobby van Minister Schippers bij de tabaksindustrie zal wel onderwerp worden van de volgende parlementaire enquête commissie. En bovendien vindt Mw Bijsterveldt dat ik beter bij de kinderen kan blijven. Begrijpt u het nog?
Kijk, ik lees hier natuurlijk wel de krant, ik ben te oud voor een zorgopleiding, maar niet gek."

Ik betaal en geef fooi, slimme zorgwerkers die dat nooit mochten worden verdienen wel iets extra's.
Het wachten is op de volgende parlementaire enquête.
Gavi Mensch
Nederland BV, 8-12-2011


Ctrl+Klik op de dikgedrukte woorden voor de bijbehorende links

Update: Ik rook niet meer sinds februari 2012;-))

Update 6-6-2014:er is nog niets veranderd, jongeren van onvermogende ouders mogen levenslange leningen afsluiten, er zijn verpleegkundigen tekort en er zitten veel verpleegkundigen in de WW. Wanneer is de volgende parlementaire enquête  over het wegsluizen en misbruiken van studie en zorggelden?

Update ;-) 1-1-2015
http://www.skipr.nl/blogs/id2124-de-parlementaire-enquete-decentalisaties-zorg.html?utm_source=nibri&utm_medium=email&utm_campaign=Skipr+weekly+4-1


5 opmerkingen:

Fleur Dinjens zei

Gavi mooie, schrijnende blog. Helaas heb je gelijk en krijgen de mooie krachtige mensen die een ander beroep willen na de initiele opleiding, geen kansen meer. Studeren wordt dan zo duur dat niemad eraan begint.
Jammer van al die mensen die graag de stap naar de zorg maken. We hebben ze nu en straks zo hard nodig.

Gavi Mensch zei

Dank voor het lezen en nog meer dank voor je reactie, Fleur. De situatie is al schrijnend en het wordt nog veel erger. Helaas kan ik niet meer doen dan erover schrijven.

Lous de zei

maar je schrijven raakt harten en hopelijk ook een keer de verkilde harten daar in de tweede kamer ! xx

Anoniem zei

En ik begrijp er ook helemaal niets meer van., Mies

Gavi Mensch // Eveline van Donkelaar zei

wie begrijpt er nog iets van het beleid in Nederland. Nu de enquête van de woningcorporaties...de een nog crimineler dan de andere. Betaallbare huurwoningen zijn er niet meer en dus betaal ik 2/3 van mijn inkomen aan huur en deze brutale galbak rijdt rond in een Maserati? http://nos.nl/artikel/657572-mollenkamp-gehoord-over-maserati.html

Een reactie plaatsen