zondag 5 augustus 2012

Over sprookjes enzo..... Enschede


Over sprookjes enzo….


Enkele keren per jaar trok mijn vader vanuit de Randstad met zijn autootje en stapels stencils, getypte vellen en foto's naar Enschede. Hij maakte de folders voor de Gastrovino-leden: met prachtige kleurenfoto's geïllustreerde reclame voor wijnen en delicatessen.

De weken die daaraan vooraf gingen werden we vaak geconfronteerd met een gespannen vader. Naast het vakkundig leiden van zijn delicatessen- en wijnhandel was hij een begiftigd fotograaf en tekstschrijver en een perfectionist in alles. Hij was al heel jong begonnen met het reclamewerk voor diverse inkooporganisaties en eigenlijk ging daar ook zijn voorliefde naar uit.

Het zet- en drukwerk werd gedaan door een drukkerij in Enschede (de naam ben ik helaas kwijt) die ook boeken drukte. De gestreste vader werd om deze reden door mij voor lief genomen want als hij terug kwam uit Enschede had hij altijd boeken bij zich.

Mijn vader (een kruidenierszoon die nooit geld over de balk gooide) kocht altijd een stapeltje boeken voor mij, met enorme korting. Vaak zat de kaft er ondersteboven omheen of ontbraken de cijfertjes van de pagina's. Soms was het boek niet goed opengesneden. Ik maalde daar niet om. Samen sneden we de boekjes open. De omgekeerde kaften nam ik voor lief en ik had de pagina nummers nergens voor nodig.

Er zat van alles tussen die boeken. En zo had ik, voordat ik naar de middelbare school ging de Griekse mythen en sagen al gelezen. En veel sprookjes boeken: de sprookjes van de gebroeders Grimm maar ook een kinderbijbel. En een volksverhaaltje uit Enschede: het Aamsveen, ondersteboven ingebonden.

Die drukker en waarschijnlijk uitgeverij uit Enschede heeft dus zonder het te weten een behoorlijke bijdrage geleverd aan mijn intellectuele niveau.

Zo heb ik geleerd dat als je een boek op de eerste bladzijde openslaat je niet noodzakelijkerwijs het begin van het verhaal te lezen krijgt!©Gavi Mensch
Nederland BV,  5-8-2012
All right reserved 2012

Ook te lezen v.a. 8-82012 op  http://absolutelyenschede.nl/
Over sprookjes enzo ...... zijn plaatsgebonden  jeugdherinneringen van mijn familieleden en mijzelf.

.1 opmerking:

Gavi Mensch zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.

Een reactie plaatsen