donderdag 9 augustus 2012

Urinemaffia en incontinentiepolitie

.


Al jaren zucht ik over het inkoopbeleid van verpleeghuizen wat betreft het inco(ntinentie) materiaal.
Het duurste merk bestellen en er zuinig mee omgaan; zo kwam het woord '24uursluier' aan zijn naam. Ten koste van wie hoef ik niet uit te leggen, denk ik.
De Raden van Bestuur en de managers zitten wel met droge billen en droge ogen op hun ergonomische vergaderstoelen. Het geld van de andere 3x8 uurs inco's van de patiënten verdwijnen in hun digitale salaris-envelopjes.

Wie nat is moet op de dubbele blaren liggen. Want veel te vaak hebben bedlegerige patienten al te maken met decubitus; in het nat liggen draagt niet bij aan de genezing daarvan.

decubitus

Er is zelfs een verhaal in omloop dat het voor decubitus (doorliggen) niets uitmaakt of patiënten nat of droog zijn. De in urine geweekte huid zou niets te lijden hebben. Doorliggen komt door de slechte drukverdeling op de huid.

De enorme wonden en blaren veroorzaakt door urine, faeces en pus heten tegenwoordig vochtletsels.
vochtletsel

Theoretische lariekoek natuurlijk die prettig makkelijk te verwerken is in de argumenten van domme managers (het heeft allemaal niets met doorliggen te maken) en die het incontinentie materiaal van de patiëntenkamers laten halen. Er mag niet meer zo vaak verschoond worden!

En een verpleegkundige van dienst die daarover klaagt kan haar halfjaarcontract nooit verlengd krijgen. Ik heb daar dan ook precies 6 maanden gewerkt.
Maar in de thuiszorg gebeuren andere zaken.
Incontinentiemateriaal dat bij de apotheek besteld wordt is bijna altijd van bekende merken zoals Tena. Er is nog een mogelijkheid om het te bestellen bij de zorgmaterialen leverancier die de gebruiker de keuze laat en probeert om merkloos materiaal aan te bieden, dat is natuurlijk een stuk goedkoper en zo hoort het ook.

Het Tenadealtje is dus niet alleen van het verpleeghuis, maar ook van de apotheek.

Nu is het zo dat incontinentiemateriaal voor apothekers financieel geen zoden aan de dijk zet en boven dien voor extra onkosten zorgt; bestellingen rondbrengen kan niet op de fiets en moet dus met een 'dure' bestelauto (argument persoonlijk gehoord van apotheek)
Tena heeft nu de patiëntgegevens van de apotheken gekregen. Zonder landelijk EPD kan dadelijk de medewerkster van Tena zien wie in zijn broek plast en waarom.
Dan stuurt Tena iemand op pad om in samenwerking met de apotheken een gebruikersprofiel vast te leggen bij de gebruikers (veelal zieke en oudere mensen).update 9-8-2012  Hèt telefoongesprek.... Column Jan Bennink VK


artikel van Anneke Stoffelen, de Volkskrant van 9-8-2012

Waarom? Omdat de ziektekostenverzekeraars als Achmea  bezuinigen op incontinentiematerialen en een dagtarief gaat vaststellen.

Tena legt nu even voor de apothekersinkomsten vast dat de patiënten alleen Tena willen…. (wij van Tena adviseren Tena)
De apothekersvergoeding is 0,12 voor druppelen en 1.86 voor een natte broek doen….per dag.

Even ter vergelijking: een pak Tena lady van 30 stuks super kost gemiddeld €16.00 (0.53 p. st.). Dezelfde kwaliteit van huismerk kost bij Etos nog geen €2.00 voor 10 stuks (Etos control 0.20 p. st.). Bij Lidl 12 voor 3.00 (0.40 p. st. )
En bij Kruidvat tijdelijke aanbieding 20 voor €3.00 (0.15 p st. )Etos komt als goedkoopste uit de bus met prima kwaliteit inco -materiaal.
Wat gaat Achmea hiermee doen? En de consument? Niet bestellen bij de apotheek toch zeker?

Je vraagt je af hoeveel apothekers, zorgverzekeraars en verpleeghuisdirecties verdienen aan zo'n Tenadealtje. 
De vervuiler betaalt, in het geval van incontinentie, dubbel!©Gavi Mensch
Nederland BV, 9-8-2012

Nog een UPDATE Een boze demissionaire? Na eerst landelijk iedereens gegeven willen publiceren (landelijk EPD) en kwijlen over haar marktwerking.... en nu is ze boos? De apotheker die mijn gegevens doorspeelt wordt toch zeker wel aangeklaagd vanwege het schenden van mijn privacy?
Je zou er incontinent van worden: Schippers laakt bellen naar incontinente patiënten door Tena Uit de NRC

UPDATE: Incontenente apothekers lekken.....

UPDATE: Niet alleen Tena belt:

UPDATE: Achmea bezuinigt...waarom oh waarom
.
.

3 opmerkingen:

Giovanni zei

Heb voor een naast familielid gevochten die door verkeersongeluk in coma was geraakt. Heb de vreselijke doorligwonden zien opkomen etc. Heel goed dat je dit aan de kaak stelt! Heb destijds echt moeten vechten voor inleggers en speciale . decubituspleisters want alles zat achter slot en grendel! Allemaal heel herkenbaar, de verpleegkundige vertelde mij dit ook. We hebben op gegeven moment incontinentie materiaal 'gevonden' en in het eigen kastje verstopt, echt waar!

Gavi Mensch zei

Ik weet het, het is zo frustrerend, mensen worden niet naar het toilet gebracht, er is niet genoeg personeel en dus moeten ze het maar laten lopen.
Dan zitten ze aan die luiers vast gedurende de dag want 's middags is er pas weer een plas/verschoonronde.

Ik wilde iemand verschonen na de wondbehandeling in het verpleegtehuis, materialenkastje was op slot. Er werden 2 dag- en 1nachtluier klaargelegd.
Als die mensen een ongelukje hadden, hadden ze pech.

Maarten zei

De verkiezingen zouden niet over 'Europa' moeten gaan, maar over de zorg. Ik heb zo langzamerhand tot de overtuiging gekomen dat het huidige stelsel niet kan worden gehandhaafd. Dit moet anders.

Een reactie plaatsen