vrijdag 9 april 2010

Wilders, een diagnose?

In de afgelopen jaren heb ik W. met professionele interesse gevolgd, met een mengeling van jakkes en zwarte humor. Als sociaal-psychiatrisch verpleegkundige observeer ik slechts, de  medische diagnoses laat ik over aan de psychiaters.
Verpleegkundige observaties van een 'patiënt' die, als ik hem zou moeten beschrijven voor de arts, er als volgt uit zou zien:"

"Welnu dokter, over meneer W. het volgende:
Lastige patiënt, daar zijn alle collega's het over eens!
Ik heb hem zien fladderen tussen de ene stelling en de andere, hij is absoluut niet stabiel, lijkt mij. Voortdurende zucht naar autopropaganda, doet veel uitspraken waar de andere patiënten van opkijken en wie het meest geïnteresseerd lijkt wordt ogenblikkelijk door hem ingelijfd.

Hij indoctrineert de groep met zijn sterk van de norm afwijkende ideeën ( sociotherapeutisch gesproken) en voert tijdens de maaltijden het hoogste woord. Er wordt aan zijn tafel bijvoorbeeld geen pindakaas gegeten, dat doet te veel denken aan satésaus en ook geen gekleurde vruchtenhagel op brood, alleen witte. Hij weigert couscous, slaat zijn bord van tafel en is dan uitermate agressief. En dat is dan alleen nog maar bij het eten, de rest is te bizar voor woorden.

De wat mentaal zwakkere broeders staren hem met open mond aan over zoveel durf en zijn toch ook wel wat angstig, hij lijkt te dominant voor hen. Die angst om W. tegen zich in het harnas te jagen lijkt ook wel de reden om hem dan maar te gaan volgen. Natuurlijk zijn het weer niet de briljantste IQ's die achter meneer W. aanlopen. Hij is een opruier en een 'splitter', zoals wij dat noemen en gebruikt diegenen die niet veel in te brengen hebben als slachtoffers: zowel als slachtoffervolgelingen als ook om te vervolgen. 

Verder, hier heeft u een foto die genomen is op zijn weekendverlof naar Duitsland, u ziet, het lijkt of hij middelen gebruikt, de stand van de ogen is niet helemaal fris, cocaïne of speed-achtig. Maar hij wordt hier niet behandeld voor verslaving. Als verpleegkundige stel ik voor om bloed- en urinecontroles te doen, waarschijnlijk kan hij ook niet met zichzelf uit de voeten en zou middelen kunnen gebruiken om dat te verdoezelen. Daar moeten we natuurlijk wel alert op zijn.

Naast dit alles blijkt hij een compulsieve leugenaar, ik heb zijn dossier er op nageslagen, hij fantaseert alles aan elkaar en is  ook nog uitermate arrogant, in de vorm van geloven in zijn eigen superioriteit en dus het negeren van de intelligentie van de anderen; ook zoals hij zich uit, in de vorm van 'wie niet voor hem is, is tegen hem'! En als hij vermoedt dat er even teveel tegenstanders zijn, verdraait hij zijn verhaal in de richting van de mening van de toehoorders!

Zijn superioriteitsgevoel lijkt voort te komen uit inferioriteitscomplex; zijn donkere teint .....en zijn pikzwarte haar verft hij blond om een, volgens hem, Arisch uiterlijk te creëren. Niemand trapt daarin natuurlijk, maar hij doet alsof hij dat niet merkt en als er te veel commentaar op de donkere uitgroei komt  wordt die snel bijgewerkt Het proberen te verbergen van zijn afkomst neemt een groot deel van zijn dag in beslag. Als je hem hoort praten in de groepsgesprekken, blijkt duidelijk dat hij uit een absoluut 'asociale' hoek komt. Zelfs de minimale beleefdheden en de simpelste basis van opvoeding ontbreken.

Meneer W. weigert elke interventie van onze kant, hij weet het beter, het gaat nog heel moeilijk worden om hem weer te zodanig socialiseren dat hij, met het etiket 'ongevaarlijk', terug kan in de samenleving. Ik heb geleerd dat patiënten met een antisociale persoonlijkheidsstoornis niet te genezen zijn. Binnen ons werkveld zouden we een één op één begeleiding kunnen proberen, een soort lapmiddel met onzekere uitkomst, maar dat kan alleen als de patiënt meewerkt en daar is bij deze patiënt geen sprake van. En de vraag is dan nog maar of de AWBZ het vergoedt. 
Wat zegt u? Tja, ik weet het, zolang dit soort patiënten nog geen, door de rechter als dusdanig beschouwde, misdaad begaan, komen ze weer op vrije voeten binnen afzienbare tijd, nog steeds onbehandelbaar. Daar is nog geen plaats voor in instellingen, uiteindelijk raken deze patiënten alles kwijt en gaan ze zwerven, maar zijn daarom niet minder gevaarlijk; het kan soms ook nog wel even duren voordat het zover is.
En W. is niet zó intelligent, maar wel "reteslim", zoals dat in straattaal heet.

U heeft ook geen grip op hem? Nee, dat kan ik me voorstellen. Hij leest u de les? Tja, u bevestigt onze verpleegkundige vermoedens, denk ik.
U wilt graag weten hoe het zo gekomen is?
Welnu, ik wens u veel succes met meneer W. op de sofa, wij hebben het opgegeven om daar achter te komen. Ik, en dit is persoonlijk, denk dat de eerste politieke partij waar hij zich bij aansloot een beetje stoffig was en dat ze hem als een frisse wind hebben gezien, iemand die geen blad voor de mond neemt. Maar zij wisten waarschijnlijk niet dat dát koren op zijn molen was. Niet zo slim….tja, het zijn conservatieven en die zijn wel  erg overtuigd van hun ouderwetse gelijk, altijd al geweest!

Maar even terug naar meneer W. Als u de diagnose rond heeft, volgt er dan nog een behandelplan? We willen graag weten waar we staan, dit ter bescherming van de andere patiënten uit de groep, begrijpt u? Misschien is het zaak om toch een RM aan te vragen bij de rechter, dan kunnen we op zijn minst een tijdsbestek in het verpleegplan zetten.

En de maatschappij een waarschuwend signaal geven, alle antisociale persoonlijkheden in de geschiedenis van politiek en landsbestuur ( kijkt u maar naar Venezuela vandaag de dag, Duitsland 70 jaar geleden of de ultrarechtse partijen in landen zoals Spanje en Italië) hebben gedurende enige en soms lange tijd hun gang kunnen gaan; simpelweg omdat er te weinig stevig-in-hun-schoenen-staande rechters en psychiaters waren.

Onze taak als verpleegkundigen is om de goede kwaliteit van leven in stand te houden en dat geldt natuurlijk niet alleen voor de patiënten, ook voor hun mantelzorg en hun sociale omgeving.
Misschien moeten we meer denken in de richting van palliatieve zorg voor meneer W., als uitbehandeld voordat de behandeling echt begonnen is?

Maar zou er nog een hospice zijn dat hem wil opnemen? 
Ja, dat is waar, de maximale verblijfsduur is daar 3 maanden met hooguit 3 maanden verlenging!
@Gavi Mensch
Nederland BV, 8-4-2010

All rights reserved 2010-2013 niets van deze site mag gekopieerd worden zonder de specifieke toestemming van de auteur 

Update via wetenschap24: http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2012/aug/De-machtsbehoefte-van-Wilders.html

Humorvolle update: Ze nemen.....


Update 22-3-2014 Overschrijfwerk van Bas Paternotte en Jos Poelman  via de Volkskrant en The Post Online (?)  http://politiek.thepostonline.nl/2014/03/22/oud-tbs-directeur-geert-wilders-ziek/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=oud-tbs-directeur-geert-wilders-ziek&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Min en kostbaar? Voor al mijn blogs geldt ©Copyright en zijn alle rechten gereserveerd. (2009-2014) Voor eventuele overname van blogs of delen daarvan kan men een mail sturen naar gavimensch@hotmail.com. Zonder specifieke toestemming is overname niet mogelijk!
Voor commercieel gebruik vraag ik bovendien een geldelijke bijdrage.
Voor niets gaat alleen de zon op. .


18 opmerkingen:

Anoniem zei

wat is het probleem? kan je niet hebben dat iemand anders een andere mening heeft als jij zelf? dit stuk is veel en veel fascistischer dan alles wat wilders ooit heeft geroepen

Anoniem zei

Ik vind jou een eng persoon, schrik me echt wild van je verhaal. Omdat hij iets roept waar jij eht niet mee eens bent, moet hij dood? je spoort echt niet. Daarbij positioneer je jezelf ook nog als superieur in morele wetenschap, ga je diep en diep schamen. koude rillingen van je lui krijg ik.

Gavi Mensch zei

Jeetje, een of twee Blondie-aanhangers op mijn blog, met bozigheden!
Weet je, het is mijn blog en ik schrijf hier mijn mening op en jij mag er iets onder zetten zolang als ik dat toesta. Ik laat je commentaren staan, het bevestigt mijn verhaal hierboven. Ik neem aan dat je nog eens terug komt om te kijken of ik gereageerd heb, et voila! Lees nu je er toch bent gelijk even het stukje Krijsers ( staat bij februari) en misschien vind je het leuk om ook nog wat andere stukjes te lezen, maar niet overal iets naars onderkalken hoor! Nou Henk, of ben je misschien Ingrid, ik ben blij dat je nu geschrokken bent en niet over een tijdje als blijkt dat ik het bij het rechte eind had. Voor de koude rillingen kun je het beste een paracetamolletje nemen en dan hup onder de wol en morgen echt gezond weer op. Sterkte!

Anoniem zei

De psycho-pathologische benadering lijkt mij inderdaad op zijn plaats. Scherpzinnig geobserveerd, getuigend van verstand van zaken, en degelijk uitgewerkt, complimenten. Een stijlbreuk echter in de slotwoorden. Deze lijken mij medisch-ethisch niet correct.

Gavi Mensch zei

Het sturen van de euthanasiepil van Bert Dorenbos was inderdaad geen correcte actie en zeker niet medisch-ethisch verantwoord, het was wel een placebo, dat wel en gelukkig is er dan ook niets gebeurd.... Dat hij hem beter had kunnen sturen aan iemand anders, ok misschien ook niet medisch-ethisch verantwoord, of bedoelde je dat niet?
Hoe dan ook, in het dagelijks leven doe ik alles medisch-ethisch verantwoord,maar een een mensch wil ook wel eens eventjes iets anders, toch?

Anoniem zei

Ik bedoel dat wij door onze eed, ondanks persoonlijke irritatie, toch altijd dienen te handelen in het belang van onze cliënt. Gezien de onbehandelbaarheid lijkt mij een zinvolle dagbesteding het hoogst haalbare. Daarbij denk ik toch aan papierprikken. Een maatschappelijk functionele kanalisering van het geconstateerde fanatisme. Belangrijk lijkt mij wel dat wij daarbij voortdurend blijven applaudiseren en roepen: "jij bent echt de beste arische (daar kunnen we beter niet aan tornen lijkt mij) papierprikker die wij ooit hebben gezien! Fijn dat jij ons redt van al dat rotpapier! Dankjewel! Jij bent onze held, onze redder! Duizend jaar bevrijd van al dat rondzwervend rotpapier!" Idee?

Gavi Mensch zei

Duizend jaar? Denk je dat we het volhouden om 1000 jaar positief bevestigend te applaudiseren voor zo'n... Jessus, nou vooruit dan maar, het is misschien wel een een beter en medisch-ethisch verantwoord idee....

Jules zei

Gave uiteenzetting Gaaf, ik had deze nog niet gelezen, bezig met samenstelling boekje over andere mafkees. En maak je over die ethiek maar niet te veel zorgen, het was toch maar een voorstel :<> !

Anoniem zei

zie je nou, stomme trut, dat je niks in te brengen hebt en ook niks in te brengen krijgt, daar zorgt Geert wel voor, waardeloze zielepietenzuster, ga maar lekker allochtontjes verplegen.....

Gavi Mensch zei

[ zielepietenzuster]

Foei Anonieme schelder....en daar wil jouw Wilders er nog 10.000 van bij fantaseren?
Ik heb al voorgesteld dat we weer kapjes of hoofddoekjes gaan dragen..... ;-)

PS deze bijdrage blijft natuurlijk staan, bewijs wéér geleverd!

Anoniem zei

Gedegen verhaal, jammer dat je het niet in het echt kon doe, het zou betekenen dat ie veilig opgeborgen zou zitten....

Anoniem zei

Geweldig stuk, ik hou er wel van, om het zo neer te zetten!!!!!

Lenneke zei

Sterke analyse. Beetje over-the-top, ik houd daar wel van.

Experimien zei

Mooie diagnose, analyse, gevolgtrekking, of hoe men het dan ook moge noemen. Jammer dat deze psychopaat nog steeds gewoon zijn gang mag gaan, terwijl een damschreeuwer - hoe onkies dat schreeuwen op dat moment dan ook was - veroordeelt werd tot 16 maanden cel, waarvan 8 voorwaardelijk. Idem voor de waxinelichtjesgooier die zelfs tot een gedwongen opname veroordeeld werd.

Terwijl Wilders toch duidelijk een veel groter gevaar voor de gemeenschap is. En voor zichzelf. Hij heeft zelfs bewakers die hem dag en nacht in het oog houden. Een RM lijkt me dan ook zeker op z'n plaats. Wie durft...?

Gavi Mensch zei

Dank voor jullie commentaar, het blijft maar actueel het verhaal van zulke patiënten

@Experimien Precies, daarom zei ik, de meeste psychiatrische patienten zijn ongevaarlijk, er lopen nog wel veel niet gediagnostiseerden los.

Pake Beer zei

Zie het zo voor me: een bende PVV-ers hand in roze ondergoed op weg naar slaapzaal in tehuis voor daklozen, reteslimme katjong W voorop in roze Victoria slipje en zwarte babydoll

Unknown zei

Het is geweldig dat iedereen zijn mening mag ventileren. Het is vooral ook zo mooi dat geen van jullie verder komen dan een mening ventileren...... op internet.... Zal ze leren :)

Gavi Mensch zei

Wat dacht je Harry whoever, dat ik er ver naast zat? Wedje doen? Ventileer jij ergens een mening waar je aanspreekbaar op bent, of ben een meeloper? Herken je dit beter? http://gavimensch.blogspot.nl/2013/09/verboten-nieuws-1.html

Een reactie posten