vrijdag 8 maart 2013

Veilig huis, misbruikt.



.

Seksueel misbruik is wat het is, seksueel en misbruik. 
Het zorgt voor een levenslang trauma. Het kapotmaken van de integriteit van een jong mens zorgt voor een niet meer te repareren beschadiging. Nooit meer te repareren.

Het betasten, het voelen, het dwingen, de machtsongelijkheid maar vooral het penetreren op welke manier dan ook, voelt als het, voor altijd, besmetten van het eigen lijf, van de enige plek waar je veilig was.
Het ook nog misbruiken van een kind in het eigen huis, zorgt voor een levenslang gevoel van onveiligheid, afweer en wantrouwen.


Verplaats je eens: 

Het is levenslang. Het begint in de jeugd, in de jongste jaren het is pijnlijk en beangstigend. Seksueel misbruik is een ingetrapte voordeur die nooit meer goed op slot kan. Iedereen kan blijkbaar zomaar binnendringen in het enige dat echt van jou is, je lijf.

Je verliest dus alles, je verliest je vertrouwen in mensen, altijd ouder dan jij. Mensen die je hadden moeten beschermen. Zij die je niet gered hebben en zij die je ontredderd hebben. Wie kun je nog vertrouwen? Hoeveel relaties zijn daarna nog veilig?

Die eenmaal opengetrapte deur hangt voor altijd scheef in de scharnieren. Een nieuwe deur inzetten ( met geld) is niet mogelijk. Er was nooit meer dan die ene deur.
Vaak blijft de deur op een kier staan. Het blijkt ook nog zo te zijn dat er mensen zijn die open deuren nogmaals intrappen, met gemak. Hoe de misbruikte mens ook tegen die deur aanduwt, de ander is altijd sterker.

Aangezien het huis waardeloos is als veilige haven, leeft een misbruikt mens vaak vol risico, veiligheid is er immers toch niet.

En laat je niets wijsmaken, de deur is echt nooit meer te repareren. Ook al doen hulpverleners hun best, zoals het was wordt het niet meer. Het wordt draaglijk, zegt men, men bepaalt ook voor jou wat draaglijk is. Je kunt niet eens meer zelf bepalen hoe zwaar het is.

Seksueel misbruikt zijn blijkt een levenslange straf. Bij meisjes en vrouwen wordt elke maand die seksualiteit duidelijk benadrukt. Met wat ik over de jaren gehoord heb, komt een heftig PMS vaker voorkomt bij misbruikte vrouwen, ook zwangerschaps- en prenatale depressies. Over het algemeen is de misbruikte mens een vrouw.

Relaties trekken voor misbruikte mensen vaak scheef. En het kost heel veel moeite, (ik denk vaak dat het niet mogelijk is) om in een enkel misbruik van vertrouwen binnen een relatie niet weer (onbewust) de voor altijd aangetaste veiligheid weer te voelen.

Is er geen hoop voor misbruikte mensen? Jawel, veel vrouwen blijken sterker dan gedacht en gaan er voor. Ze gebruiken hun verleden om op te staan. Ze hebben die drijfveer om kinderen te baren en te behoeden voor de trauma's die ze zelf opgelopen hebben. Dat zal niet altijd lukken. En het is nooit hun schuld als dat niet lukt. Want voor veel mannen en vrouwen is het heden een continue afspiegeling van het angstige verleden. Tussen 5 en 10% van de meisjes wordt in hun jeugd 'verkracht'. Bij jongens is dat 1 tot 5%. Verkrachten wil zeggen het met kracht openen van een lichaam. Dat zijn erg veel gehavende mensen.

Niet te snel van tafel vegen dus dat bericht van vandaag in de Volkskrant: "Ergste misbruik betrof vrouwen."

Onthoud dat die kapotte deur nooit meer dient om angst buiten te sluiten.




©Gavi Mensch


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Maar niet altijd de daders de schuld geven! Sommige meiden vragen erom.

Anoniem zei

Wtf?!

Gavi Mensch zei

De twee opmerkingen hierboven laat ik staan als voorbeeld van de domheid van sommige mensen.

Een reactie posten