maandag 8 juli 2013

Van kleine zorgverzekeraars naar ziekenfonds?


Zorgverzekeraars, u weet wel die instellingen die onze premie gebruiken om  o.a. veel te dure middelen te vergoeden en vette winsten te maken om dan super salarissen aan zichzelf te betalen, die zorgverzekeraars vinden kleinschalig nu ineens weer te klein.


Nadat eerst alle verpleegzorg- en zorginstellingen subsidiepotjes leeg haalden om prestige projecten te lanceren als "kleinschalig zorgwonen"  moeten ze nu alles weer samen gaan voegen. Het zal wel niet genoeg opgeleverd hebben.
Cliënten die eerst verwijderd werden omdat hun aanwezigheid voor het verzorgingshuis te duur werd kunnen nu inschrijven voor een massale zorghuurkazerne? Of zou het gewoon goed kunnen gaan  met wat er al is? 
Let wel, niemand spreekt over patiënten, hooguit over cliënten die de status van koning nooit bereikt hebben.


Zo was er eens een zorginstelling in dit vreemde dorp dat het kleinschalige verkocht aan de iets meer vermogende zorgbehoeftige ouderen door middel van een luxe restaurant op een van de verpleegverdiepingen. Warme broodjes zalm en croissantjes voor het ontbijt, a la carte lunches en diners, koffie met koekjes etc.
Maar extra verzorgenden waren er niet. Het restaurant was slechts een misselijk makend vreselijk duur lokkertje voor een eveneens veel te duur kleinschalig zorg/wonen project.
Bovendien kwamen alle patiënten veel te veel aan in korte tijd, niemand had bedacht dat die extra calorieën niet handig waren voor zittende patiënten?
En vraag de (soms dementerende) bewoners eens hoe gelukkig ze zijn? Of aan de familie?

Toen de subsidiepot voor kleinschalige zorgprojecten openging voor aanvragen hadden sommige zorginstellingen die pot al leeggeroofd. En geen haan die er naar kraaide, allemaal oude-jongens-krentenbrood. Degenen die een serieus geldbesparend project hadden waar ook de patiënten/cliënten nog eens extra aandacht kregen visten achter het net. De subsidie was op de eerste dag al verdeeld, zoals insiders mij vertelden.


 Ook Academische Ziekenhuizen als AZM lieten zich ( natuurlijk niet gratis) voor het karretje spannen. Er wordt aan de lopende band afgestudeerd op het 'Kleinschalig wonen".
Zou dat te maken hebben met de speciale leerstoel van een van de promotoren?

Maar goed, geen kleinschalige zorginstellingen roeptoetert de zorgverzekeraar, over het schrijnende uitzetten van ouderen uit het verpleeg of verzorgingshuis hoor ik even niets van hen. En ook niet over het tekort aan personeel op verpleegafdelingen.

Al dit soort egotripperige heen en weer schommelen van een stel economisch ingestelde marktkooplui heeft al miljarden gekost.

De kleinschaligheid in dit dorp heeft ook al weer geleid tot een monopolie superfusie, waarbij de Raadjes van Bestuur en hun Raadjes van Toezicht natuurlijk zorgen voor zichzelf en mondjes maat voor de zorgverleners en hun patiënten/cliënten. 


Wordt het geen tijd dat we de handen ineenslaan en gewoon GEEN ZORGPREMIE meer betalen?
Of kunnen we al die kleinschalige geldzuigende ziektekostenverzekeraartjes weer laten verdwijnen en terug naar het alles overkoepelend ziekenfonds?
Dat scheelt in ieder geval een boel geschrijf en van de niet uit te betalen zorgsalarissen kunnen aardig wat PROFESSIONELE zorgverleners ingezet worden. 

De andere mogelijkheid is dat we allemaal fitter blijven dan de zorgverzekeraars willen.Het kan natuurlijk ook dat ik het helemaal verkeerd zie,  tijd zal het leren, ten koste van…


©Gavi Mensch
Maastricht 8-7-2013

All right reserved 2013

2 opmerkingen:

Anna zei

Tja, van de Nederlandse zorg ben ik niet zo op de hoogte wat niet wegneemt dat ik jouw stukje wel heb gelezen.

Tim zei

Dit stuk heeft het wel duidelijk genoeg gemaakt voor mij, bedankt!

Een reactie plaatsen