maandag 23 maart 2015

Wij (en) Alexander
Een stukje van de NOS waar ik over struikelde, niet omdat het van de NOS is maar omdat het gaat over het afschaffen van onze feestdag; het draait bij ons
allang niet meer om die van Alexander of een van zijn familieleden. Ik heb niets tegen de mensen persoonlijk maar een aanstaande verhuizing naar Griekenland ( for ever) lijkt me een goed idee.

Het gaat dus over die zogenaamde Koningsdag. Mijn vraag is waarom ik die jongen zijn verjaardag moet vieren. 

Koninginnedag was een feestje voor mijn vriendinnen en mij, voor onze kinderen en kleinkinderen. Wij droegen kroontjes en andere hoofddeksel en voelden ons 'queens of the day'. Er was een slag om wie in de Nieuwstaat het eerste zijn spullies voor de deur had staan. Het wakker worden om 6 uur met de stemmende straatmuzikanten en de wapperende vlaggetjes; in je ochtendjas je handel vast neerzetten. Vlug aankleden en de eerste klanten op hun vingers tikken omdat ze de dozen gewoon open maken. Koffie en oranje gebak met veel kleurstof. 
De hele dag door bekenden zien en gaan opzoeken, je meuk verkopen en grinniken om degenen die denken dat ze slimmer zijn dan jij. Ze bestraffend toespreken en het dan gratis mee geven met een schaterlach. Iedereen kookt, iedereen eet, iedereen kletst, er zijn reünies en onverwachte gebeurtenissen.

Maar de gemeente Dordrecht heeft anders beslist, de billenkussers!!!
Zie hier:


De gemeente Dordrecht heeft het programma van Koningsdag 2015 bekendgemaakt. Dordrecht is de eerste gemeente die Koningsdag in de nieuwe stijl organiseert. De drie prinsesjes zijn er op maandag 27 april bij. Prinses Beatrix, die vorig jaar nog meedeed, komt niet naar Dordrecht. (Zou ik ook niet doen, als ik Trix was.)
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima en de andere koninklijke (ruiken die anders?) aanwezigen zullen per boot arriveren bij het Groothoofd, aan de rivier in Dordrecht. Daar is een vlootschouw met zo'n vijftig schepen, de Grande Parade. Maritieme bedrijven uit de regio presenteren er hun schepen, maar er varen ook historische schepen voorbij. (In de hoop dat wij alleen naar hen opzien en oh en ah roepen?)

Scheffersplein

Daarna gaat het gezelschap per boot naar de Grote Kerk, via de Wolwevershaven en de Nieuwe Haven. In de Grote Kerk is een besloten evenement, het Bach Festival, waar de familie bij aanwezig is. ( De familie? Van Bach?)
De koninklijke familie gaat daarna per elektrische bus naar het Scheffersplein in het centrum, waar het programmaonderdeel Made in Dordrecht te zien is, met lokale lekkernijen en producten. (Maden in Dordrecht?)
Het Hof is de volgende bestemming van het gezelschap, waar het gezelschap lopend naartoe gaat. Bij die gelegenheid worden ook de historische gebouwen aan Het Hof heropend die zijn gerestaureerd. Een onderdeel van het Dordrechts Museum is er gevestigd. Ten slotte loopt de familie naar het Statenplein, waar het afsluitende feest is. Het programma begint om 11.00 uur en is om 13.15 uur weer afgelopen. ( Kortom schuif de kinderpret maar op de buik, het Hof en omliggende straten worden bezet door mensen van de veiligheidsdiensten en met feesthoedjes getooide dames die ongelukkig lopend op de kinderhoofdjes hun bijpassende echtgenoten omklemmen. Wat moeten wij daarmee?)

Nieuwe stijl

Vorig jaar kondigde koning Willem-Alexander aan dat de Koningsdag er voortaan anders uit zou zien. Burgemeester Arno Brok zegt dat niet alleen Dordrecht maar de hele regio zich zal presenteren tijdens Koningsdag. Dordrecht zit in het samenwerkingsverband de Drechtsteden, met vijf andere gemeenten in de regio. Ook Zwijndrecht, Sliedrecht, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam presenteren zich. ( Het zal wel aan mij liggen maar ik zie echt het verband niet tussen een Koningsdag en het Internationale Bedrijfsleven, wel tussen de familie van Oranje en dat bedrijfsleven waar zij goed verdienende leden van zijn.)
Naast de koning, de koningin en hun dochters, zijn ook prins Constantijn en prinses Laurentien van de partij, net als drie zonen van prinses Margriet, Maurits, Bernhard en Floris. Het is nog onzeker of hun broer Pieter-Christiaan aanwezig zal zijn. (Oeps nog meer mee-eters, betalen we nog niet genoeg? Sinterklaas brengt cadeautjes op zijn verjaardag, deze ploeg komt ons op kosten jagen.)

Oude garde

Prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven zijn er net als prinses Beatrix niet meer bij, en ook Mabel is er niet. Volgens verslaggever Menno Reemeijer lag het in de lijn der verwachting dat de 'oude garde' niet meer mee zou doen.

Reemeijer zegt dat er wel wat nieuwe elementen in Koningsdag zitten, maar is het nog de vraag hoe die uit de verf komen. "Als ze op een tribune naar boten kijken, komen ze dan nog wel echt dicht bij het publiek?" (Nee Mw. Reemeijer, maar dat was blijkbaar ook niet de bedoeling)

Mijn bedoeling is alleen maar om aan te tonen op welke plek Alexander staat, koninklijk staat niet in mijn woordenboek, wel in de sprookjes boeken van mijn kleinkinderen en dan nog leg ik uit dat dat eigenlijk geen goed woord is omdat het zou betekenen dat je meer bent dan een ander.


©Gavi Mensch
Nederland BV, 23-3-2015.


.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten