maandag 24 augustus 2015

InlegkruisjeswetMinstens 238 miljoen zouden we kunnen besparen als we landelijk het incontinentie materiaal zouden inkopen bij Kruidvat.

Maar op een of andere manier wil men liever veel te veel uitgeven. 
Wat zit daarachter?

Een pakje incontinentie inlegkruisjes extra kost via een zorgleverancier € 4.27
Een pakje incontinentie inlegkruisjes extra kost bij Kruidvat                    € 2.29
Het verschil tussen zelf kopen en bestellen bij een 'zorg'leverancier is   € 1,98

Stel dat 1 op de 10 vrouwen incontinent is of wordt, dan zouden dat ongeveer 800.000 vrouwen zijn.
Het gebruik van de hoeveelheid kompressen varieert van 2 tot 6 per dag, Er is een verschil in kosten, de broekjes zijn veel duurder en worden minder vaak verschoond, dus kom ik uit op een gemiddelde van 4 per dag x 365 dagen is 1460 stuks per jaar.

€1.98 (het verschil in prijs per 10) x 146 (pakjes van 10) is €298, per vrouw per jaar.
Dat is een groot deel van de eigen bijdrage.
Met 800000 vrouwen die 1.98 meer betalen dan nodig is komt deze stomme en onnodige onkostenpost op een slordige 238.000.000,-
238 MILJOEN

Dat zijn dan alleen nog maar de vrouwen maar omdat er veel vrouwen zijn die het materiaal niet vergoed krijgen neem ik er voor het gemak de mannen maar bij.
Wat er nog niet bij zit zijn de andere materialen zoals onderleggers, uritips, en netbroekjes.
O ja en die van 42 eurocent zijn vaak nog slechter dan die van 22.

Ik schat dat de halsstarrigheid van zorgverzekeraars (ook de goeie zoals DSW) ons een slordige 300 MILJOEN kost, alleen maar omdat ze zorgmateriaal niet willen afnemen bij Kruidvat*. Ik vermoed zelfs dat het veel meer is.
Alleen dit al zou het eigen risico voor iedereen die verzekerd (ongeveer 12.000.000) is terug brengen met zo'n €25,-Nu hebben we het alleen over incontinentie materiaal en dit is de zoveelste keer dat ik het uitleg. Onze zorg kan veel goedkoper. Ik heb hier al heel wat blogs aan gewijd.

Ook het hergebruik van rolstoelen, trapliften, rollators, aanpassingen en het recyclen van materialen zou ons een flinke duit opleveren. Het staat er nog steeds, in de kelders van de verzorgings en verpleeghuizen, het ongebruikte kostbare materiaal.
Een standje kreeg ik als ik in de linnenkamer een heerlijk zacht, oud, gescheurd laken haalde en daar scheurlinnen van maakte dat gebruikt wordt om smetplekken te voorkomen. Nee, daar moest een dure doos tegen aan, met een rol materiaal die op maat geknipt moet worden en dan nog €12,50 kost. Waarom???

Deze € 300.000.000 besparing is snel verdiend en het kan zelfs nog goedkoper.
Ik wil graag een INLEGKRUISJESWET die zorgverzekeraars verbiedt om het duurste product te verplichten en dat vervolgens aan de gebruikers door te berekenen.

WAAROM mag het niet goedkoper als we daarmee niets op kwaliteit inleveren?

©Gavi Mensch
Nederland BV, 24-8-2015

 http://www.continentie-stichting.nl/


*Kruidvat is maar een voorbeeld. Etos e.a. hebben ook veel goedkoper materiaal.
                             

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen