dinsdag 15 mei 2012

Bent u een mens?

 
"Bent u mens?" vraag de ambtenaar van het detentiecentrum met een grimmige blik gericht op de doeken van wie tegenover hem staat. Hij staart naar de kleuren omdat hij niet naar de grote droevige ogen wil kijken. Bevel is bevel. Al deze… (hoe moet je ze noemen) moeten ondervraagd worden, voor de zoveelste keer. Ze moeten in kratten en er moet een etiket op het deksel met de bestemming.

Hij krijgt geen antwoord.

"Ik vraag u voor de laatste keer, bent u mens?" hij schreeuwt het uit nu en zijn stem slaat over. Hij heeft vanmorgen zijn pil niet ingenomen, hij trilt op zijn benen. Wat moet hij hier nu mee? Dit geeft geen antwoord, hij is over een half uur klaar en dan moet de krat ingeladen zijn.

Hij kijkt zuchtend in het dossier, er zitten al diverse copietjes in van vorige etiketten. En elke keer komt de krat weer terug met ' geadresseerde onbekend'. Er huilt iets. Hij kijkt maar dat wat voor hem staat, kijkt hem met droge ogen aan. Dan ziet hij iets bewegen in de plooien van de verpakking. Hij schrikt. Een aanslag? Hij drukt op de alarmknop.

Er komen zoveel mannen met wapens in de aanslag het kantoor instormen dat de doeken omvergelopen worden en er iets kleins op de grond zichtbaar wordt.
De mannen doen verschrikt een stap achteruit en kijken de ambtenaar boos aan.
"Een aanslag? Dit is zo'n ding in het klein".
Hij krijgt een kleine krat in zijn handen gepropt en de mannen verlaten de ruimte.

Foto Sven TorfinnDe ambtenaar kijkt naar het ding en vraagt: "Ben jij een mens dan, alsjeblieft?
Als ik weet dat jullie geen mensen zijn, kan ik jullie namens het ministerie een onmenselijke behandeling geven, dus zeg alsjeblieft nee. Ik doe jullie dan in kratten en dan stuur ik jullie apart ergens naar toe waar ze jullie ook niet willen hebben. Kijk dit is een menselijke samenleving en voor onmensen is hier geen plaats.

Toe geef nou eens antwoord!"

@Gavi Mensch
Nederland BV Afdeling TerApel, 15-5-2012
Protesteer tegen de onmenselijke behandeling van (uitgeprocedeerde? asielzoekers) menschen!

Doe het NU!


Update: 17-6-2016 Wat zou er gebeurd zijn met deze baby en haar moeder?

http://nos.nl/artikel/2111655-vluchtelingenbaby-geboren-aan-boord-nederlands-marinefregat.html

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Nu had ik een prachtige reactie geschreven, maar mijn computer dacht daar anders over...brrrrrr

gr. Maydana

Willem Jan Frijling zei

Mooi!

nikkie42-43 zei

Als het waar is dat je de beschaving van een land kunt afmeten aan de manier waarop men met vluchtelingen omgaat dan had deze ambtenaar een holbewoner moeten zijn....

Een reactie plaatsen