zondag 8 juli 2012

Ergens op een vreemd fröbelblog



 Jaren geleden had ik een 'beste vriend', anesthesioloog in het ziekenhuis waar ik ooit werkte. Een man met een roeping, een brombeer die ook 'buiten dienst' zijn bed uitkwam voor zijn patiënten, die goud was voor zieke kinderen en zeer bedreven in het bestrijden van pijn.

De laatste jaren van zijn leven schreven we frequent, ik woonde in het buitenland en hij was ongeneeslijk ziek, hij had een inoperabele tumor. Vaak gingen onze brieven over oude ziekenhuisroddels, in de vorm van 'weet je nog.....'. Maar soms was de toon serieus en eenmaal schreef hij dat hij boos was over het gedrag van een collega. Hij zei dat sommige oudere anesthesisten iets opgelopen hadden, voornamelijk van de hoeveelheid gassen die ze als jonge anesthesiologen hadden ingeademd. Smalhout was zo iemand, zei hij. 

Waar we in het verleden plezier hadden gehad met de boekjes van Smalhout, bleek de toon te veranderen toen hij columns ging schrijven voor de Telegraaf. De combinatie Joods en Telegraaf vonden we bijzonder, Smalhout bleek het syndroom van het geplaagde jongetje te hebben. Ook bij mijn Joodse vrienden en kennissen bleek Smalhout niet geliefd, hij werd neergezet als haatdragend en racistisch. Persoonlijk vond ik het extra erg toen hij ook nog een lading verboden wapens in huis bleek te hebben. Waarom hij daar nooit voor veroordeeld is, is mij een raadsel. Het is niet te rijmen, de combinatie van wapens en arts.

Mijn  beste vriend overleed, veel te jong, nu zo'n 5 jaar geleden. Ik zou in deze tijden een spannende briefwisseling met hem hebben gehad.

Hoe ik daar nu zo opeens op kom?

Wel, een of andere ultranitwit noemt mijn naam in een vreemd fröbelblog samen met die van Smalhout en de Telegraaf. Niet iets waar ik vrolijk van word, noch Smalhout noch de blogfröbelaar behoren tot mijn menschenkring en de Telegraaf mag bij mij niet eens in de kattenbak.

De in mijn archief bewaarde column van Theo van Gogh, als reactie op de eveneens bewaarde column van Frits Abrahams moet een afdoend antwoord zijn verder.




@GaviMensch
Nederland BV, 8-7-2012

.

4 opmerkingen:

jolka67 zei

Ben nu erg benieuwd naar het fröbelblog.. (En: 'als reactie op de eveneens bewaarde column van Frits Abrahams moet een afdoend antwoord zijn verder.' is een link naar Wiki.. Je weet een mens wel nieuwsgierig te maken..)

Johan zei

En die anesthesioloog behandelde ook alleen patiënten wiens politieke voorkeur hem aanstond? Is dat het verhaal?

Gavi Mensch zei

Nee hoor dat doen zorgwerkers niet, nooit, hoe kom je daar bij? IK maak geen onderscheid tussen menschen.

Gavi Mensch zei

Ik heb je via DM wat uitgebreidere info gestuurd. Hou wel een teiltje bij de hand, het is geheel in de geenstijlstijl.....

Een reactie plaatsen