zondag 22 februari 2015

Pil tegen verslaving, waar blijft ie?


.

Eén keer in de week vul ik medicijndozen voor meerdere patiënten; de werking van die medicijnen zoek ik op en ik bekijk waar rekening mee moet worden gehouden.
Telkens als ik bij een patiënt met spasmes een doosje Baclofen open doe, schiet het volgende mij weer in gedachten:

Baclofen, een spierverslapper, zou als naast/bijwerking hebben dat het ook helpt tegen alle soorten verslavingen en in het bijzonder tegen alcoholverslaving. Het is belangrijk dat het medicijn onder toezicht genomen wordt van een arts die ook de dosering scherp in het oog houdt. Een grote groep mensen die Baclofen als spierverslapper gebruikt (in het geval van spasmes) blijkt ook die zucht naar drank niet te hebben of niet meer. Natuurlijk kan het zijn dat ze iets anders aan hun hoofd hebben, een ernstige ziekte bijvoorbeeld maar dat is een verslaving ook.
De bijwerkingen van Baclofen zijn voor veel mensen redelijk goed te verdragen. (dat ligt een beetje aan de eventuele andere ziektebeelden die de patiënt heeft.
Waarom wordt daar in hemelsnaam dan niets mee gedaan?

Welnu, het interesseert de farmaboeven niet, dat is het. Onderzoek wordt alleen verricht als daar veel geld mee te verdienen valt en het patent van Baclofen is al lang vrijgegeven en dus niet interessant voor de graaiers.

Veel professionals op het gebied van verslavingen hebben positieve ervaringen met een behandeling met Baclofen.

Dat betekent dus dat onderzoek zonder sponsor kostbaar is, maar dat is een mensenleven ook.
Onbegrijpelijk eigenlijk als we zien hoeveel de verslavingsproblematiek kost aan opvang, detentie, behandeling van bijverschijnselen als levercirrose en slokdarmkanker.

Wie houdt het gebruik van Baclofen dan eigenlijk tegen? Wie heeft er baat bij het in stand houden van zo veel zieken (verslaafden ), wie verdient er meer aan het zo houden dan aan het genezen? Alcohol accijnzen, zijn dat de boosdoeners? Net zoals bij de tabakslobby?

Er moet maar weer eens wat stof opwaaien, dit jaar waren er wéér meer kinderen die opgenomen moesten worden met alcoholvergiftigingen (comazuipers); kinderen waarvan een deel alcoholverslaafd blijft en misschien ook kinderen krijgen die zo'n verslavingsgen 'overerven'. Wat doet de gemiddelde arts eigenlijk nog voor een verslaafde? Bij mijn weten niet veel meer.
Zij wachten genoeglijk op goedkeuring van een reeds bestaand pilletje nu met een andere werking.

Al jaren wachtend tot er geld voor onderzoek uitgetrokken wordt, kost ondertussen aardig wat levens maar die levens spelen blijkbaar bij het Ministerie van Volksgezondheid geen enkele rol. Het enige dat nog iets kan uitmaken is het oprakelen van de nalatigheid van dit ministerie en de rol van de Minister in de lobby's tegen de volksgezondheid.
Laat ons dan maar veel stof doen opwaaien:

Het gros van de verslaafden verkeert nog in staat van ontkenning. Dat wordt mede veroorzaakt door het gevolg van de erkenning. Ben je eenmaal 'een verslaafde' dan wordt je geacht daar iets mee te doen. Als je hoort dat 80 % van de verslaafden die een detox (afkick) ondergaan weer terug vallen, is het dan wel handig om telkens weer door zo'n pijnlijke 'vernedering' (woorden van een verslavingspatiënt) te moeten gaan?

De ziekte 'verslaving 'heeft meer bijwerkingen dan de medicijnen die daar tegen helpen.Bijwerkingen Baclofen:
En ter vergelijking een bijsluiter van Paracetamol

Ontwricht gezin, huiselijk geweld, diefstal, verwaarlozing van kinderen en van zichzelf, financiële ellende, uitkering, wajonger, gebrek aan zelfvertrouwen, negatief zelfbeeld……
Allemaal zaken die niemand verder helpen in deze toch al zo kritische en hoog van de torenblazen maatschappij.


Kom op Edith zet die borrel neer, maak je sigaret uit en ga eens aan het werk!



©Gavi Mensch
Nederland BV,22-2-2015

.Update: 23-2-2015

 followed you

Geen opmerkingen:

Een reactie posten