zondag 21 juni 2015

Menschjes pesten: na de armen nu de dikkerds?


Ziekenhuizen zijn niet 'berekend' op zwaarlijvige patiënten stelt het artikeltje onder deze LINK 

Welke kant gaan we nu op? Voor elke patiëntengroep een apart ziekenhuis? Ik ben bang dat dit riekt naar lobby van chirurgen gespecialiseerd in maagverkleiningen.
Of is het echt zo dat in de bestaande situatie artsen en verpleegkundigen 'blijkbaar' te weinig kennis hebben van het zorg verlenen aan obesitas patiënten; moeten we daar niet snel iets aan doen?

Bij een speurtocht op het Net zul je niet veel  recente cijfers vinden mbt niet te behandelen obese patiënten.
Vreemd, zou er geen melding van gemaakt worden van de niet passende obesitas patiënt? 

Alleen het CBS heeft recente Cijfers (2015)

Of werkt het als bij mijn kleindochter die als prulletje van 6 maanden werd uitgescholden voor obese baby terwijl ze borstvoeding kreeg en van wie de moeder een uitgebalanceerd dieet volgde? Een beetje erg doorgeslagen? 

Dat overgewicht schadelijk zou kunnen zijn en dat er veel diabetes ontstaat bij mensen die te zwaar zijn (en light producten gebruiken bijvoorbeeld) is een gegeven. Dat alleen die mensen allerhande klachten krijgen (gelinkt aan hun gewicht)?  Dat daar een speciaal ziekenhuis voor moet worden ingericht/ En ook voor mensen langer dan 2 meter en ouder dan 90 en voor honderden uitzonderingen meer?

Alle ziekenhuizen hebben tegenwoordig een paar extra sterken bedden en extra lange. En op elke afdeling een tillift of 2, toch?  Deze tilt tot 275 kilo.
Voor speciale onderzoeksapparatuur kunnen patiënten best een reisje maken.
De hamvraag is of ze ook overal voor kennis van zaken terecht kunnen?
Om even de 90 jarige als voorbeeld te nemen, mijn patiënten op leeftijd werden onverrichter zake teruggestuurd naar het verpleeghuis, men kon niet omgaan met een Alzheimer patiënt. En de alzheimerpatiënten van 65 met een blindedarmontsteking? Ook een speciaal ziekenhuis, met geriatrie chirurgen soms?

Is een arts wel arts als hij niet veel af weet van datgene waar bijna 40% van de bevolking aan lijdt? 
En leren verpleegkundigen wel hoe om te gaan met tilliften? Zelfs voor patiënten met een dwarslaesie, MS en andere ziektebeelden met verlammingsverschijnselen zijn nu al te weinig tilliften aanwezig. Dan verpleegkundigen met rugklachten en die dan maar ontslaan?

Misschien moet men bedenken dat mensen met morbide obesitas van meer dan 200 kilo niet zó vaak voor komen;  materiaal zou men kunnen lenen. Misschien moeten de maagbandjes- en bypass specialisten (bariatrisch chirurgen) reizen ipv de patiënten. 
Zou dat niet een stuk voordeliger zijn? 
Is het niet de patiënt die centraal staat?

Kortom het stukje onder de LINK rammelt aan alle kanten


Nog even een pikant detail uit het artikeltje:

-Het Overijssels MRI Centrum Oost kocht onlangs een scanner waar overdag paarden onder kunnen en ’s avonds en in het weekendpatiënten zwaarder dan 150 kilo.-


©Gavi Mensch
Nederland BV, 21-6-2015Met dank aan Koos Dirkse die mij attent maakte op het artikel.


.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen