maandag 28 juni 2010

De boze rebel

Rebellen zijn van alle tijden.
Boze rebellen zijn van alle tijden.
Een agitator is geen boze rebel maar een agitator, een opruier, een volksmenner.
Rebellen worden boos van agitatoren.
De meeste agitatoren bereiken volksstammen die ook boos zijn, vaak om een andere reden dan de rebel.
Hele volksstammen zijn uit hun slaap gerukt: "Een schreeuwer ….waar rook is daar was toch vuur, waarom blust er niemand? "
De rebel rebelleert tegen onrecht.
De agitator maakt gebruik van vaak de ongedefinieerde onvrede die ontstaat uit het ruw ontwaken uit een plezierige droom.
Ik schets de boze rebel die ik in gedachten heb.
Er van uitgaande dat de wereld recht zou moeten zijn waar ie alsmaar krommer blijkt, heeft de rebel een boel te doen. Een rebel is meestal rood van aard.
Meelopers, zachtmoedigen, onderdrukten en bedrukten, drukke vastklampers en stille einzelgänger, productieven en slampampers…… de rebel behoort tot geen van dezen, de rebel is rebel en boos!
Tegen de draad in, de schrikdraad die gespannen werd om de rebel tegen te houden, met 20.000 Volt erop. Om de rebel monddood te maken. Het werkt niet. Een rebel laat zich niet tegenhouden door een shock.
"Wij doen het allemáál zo, iedereen doet dit of dat, het hoort zo, we hebben het altijd zo gedaan, zo werkte het! " Het onophoudelijk gezoem in een rebellenbrein.
"Nee", zegt de rebel, "probeer het nou eens, draai je kop nou eens om en kijk eens de andere kant op. Dat is pas schrikken, dan zie je wat er allemaal niet werkt, wat allemaal niet hoort, wat we al jaren fout doen en dat het woordje 'iedereen' veel te snel gebruikt wordt. Kijk naar wat we kunnen veranderen, nu! Kijk en zie dat veel mensen wel luisteren naar de agitator, want die brult en denkt voor hen. Omdat veel mensen te lui zijn om dat zelf te doen. Daar word ik rebels van".
De rebel blijft om zich heen kijken en reageren op onrecht en leed en op luiheid. Op gelatenheid.
Er wordt niet meer echt en inhoudelijk geprotesteerd.
Protesteren is uit, het heeft geen zin……. toch?

Toch blijft de rebel protesteren, sinds de jeugd van de rebel is er veel veranderd door de protesten. Toen waren er nog veel rebellen. Daarna zijn de volgende generaties lekker uit gaan rusten, protesteren neemt veel van je vakantietijd in beslag, van je vrije dagen, van je bank-zitten en tv kijken. En dus gaat de agitator zijn gang en door zijn geschreeuw worden de bankzitters wakker. "Jeetje, het gaat niet goed, hij zegt dat het niet goed gaat, jeetje!"
En de rebel heeft vraagtekenwenkbrauwen:" Hoezo het gaat niet goed, natuurlijk gaat het niet goed, ik protesteer al jaren in mijn uppie!"
De rebel loopt vaak tegen de muur van eenzaamheid op.
Soms is ook een rebel is moe van het protesteren…….

De rebel blijft helaas altijd rebelleren, dat wel!

©Gavi Mensch
Nederland BV, 28-6-2010

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen