donderdag 6 januari 2011

Griezelige persconferenties.

.Het gebeurde in Moerdijk. Een chemiebedrijf in brand, explosies en enorme rookontwikkeling. Ik bel mijn vriendin in Klundert. Zij weet van niets terwijl de media bol staan van de berichten. Klundert (gemeente Moerdijk) is nog niet gewaarschuwd als in de rest van het gebied de crisissituatie vertaald is in Grip 4.

Ze zet de televisie en de radio aan en ik, aanstelster die ik ben, adviseer haar om water in voorraad te hebben, schoon water. Ze moet om me lachen, al jaren heeft ze noodvoorraden, maar ze is pas verhuisd en die moeten dus opnieuw aangelegd worden. Ze is toch gealarmeerd, nu.

Dan bel ik mijn zoon in Rotterdam, hij is op de hoogte, summier en ik vul de hiaten.
Ik ben bezorgd, hij heeft gevoelige luchtwegen. Maar zelfs als hij die niet zou hebben, zou ik bezorgd zijn.

De informatie die vanuit de crisisradio schalt is absoluut onvoldoende.
Waarom? Men wil waarschijnlijk geen paniek veroorzaken. En 'men' heeft ook geen hoge pet op van ons IQ, dat is wél duidelijk.
Ik volg de berichtgeving en zie op de video's veel brandweermannen en politie zonder beschermende maskers en kleding. Mijn BHV certificaat (bedrijfs hulpverlening) heb ik gehaald door dit soort situaties te bestuderen en na te denken over gevolgen, ter voorkoming van erger. Een gulden regel is 'eigen veiligheid eerst', wat denken die hardwerkende mensen slecht aan zichzelf. Niet alle rook gaat niet recht omhoog, denk ik dan.

Nu heb ik de persconferenties gehoord en gezien. Ik heb er geen goed woord voor over. In elke zin zaten wel vier tegenstrijdigheden. Zo van: het kan geen kwaad, maar men moet wel oppassen, het drinkwater is niet in gevaar, maar de drinkwaterbekkens zijn gesloten, inname van water is gestopt. De drap uit de sloten is weggepompt voordat ze in het riool terecht komt. En de vervuilde regen, waar gaat die heen? Of deze, er is geen gevaar voor de volksgezondheid, buiten liever nergens aankomen, kinderen en huisdieren binnenhouden; verzamel roetdeeltjes maar kom er niet aan. Waar laat je dan je schoenen?

Bullshit dus.

Wanneer ik hoor dat de veiligheid in het geding is gekomen door het ongelimiteerd volbouwen van die gevaarlijke bedrijfsterreinen, dat het allemaal niet helemaal volgens de regels is gegaan, verbaast mij dat ook niets. Er wordt zo vreselijk veel gesjoemeld met onze veiligheid.

Dan vraagt een lieve vriend mij,  naar aanleiding van wat ik Twitter, of ik van plan ben mijn hele leven te blijven protesteren. Mijn antwoord is: Ja! Ik protesteerde tegen kerncentrales, veel te gevaarlijk (later toen ik zwanger was van mijn jongste ontplofte Chernobyl) Vanwege de niet bestaan fall-out was het advies om even geen bladgroente te eten, voor het geval dat….

Ik protesteer tegen valse berichtgeving en veel andere en bedreigende zaken, voor al die mensen die hun schouders ophalen en dadelijk in mijn zorgtraject zitten, met een zuurstoftank aan de rollator vastgemaakt.
Ik protesteer tegen het verhaaltje dat men ophangt: de bewoners van de zuidpunt van Dordrecht kunnen beter geen groenten uit eigen tuin eten, moeten de hond uitlaten onder het afdakje van de tuin en de kindertjes naar school dragen. De rookgrens is getrokken bij de spoorlijn? De volkstuinders aan de andere kant van de rails, kunnen met een gerust hart de laatste boerenkool nog oogsten?

Geen waarschuwing voor de volksgezondheid, er zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen!
Tot nu toe!

De kankergevallen zullen wel ietsje stijgen, dat komt van het roken, van het ongezonde fastfood en van de uitstoot van uitlaatgassen, het is uw eigen schuld wordt ons dan verteld op de volgende persconferentie, let maar op!
En tegen de tijd dat alle onderzoeken een negatief advies hebben opgeleverd is het gewoon te laat, maar ja dat wisten we toen nog niet……


En een kleine bijkomstigheid: Een van de mooiste natuurgebieden van Nederland: 'De Bieschbos' kunnen we wel afschrijven!


©Gavi Mensch
Nederland BV, 6-1-2011

.

11 opmerkingen:

Nanos zei

De rook van een barbecue, de uitlaatgassen van een bus, de stank van de open haard van de buren, allemaal zo ongezond als de pest, en dan zou dit geen kwaad kunnen? Hoe dom en goedgelovig denken ze dat we zijn?
Natuurlijk zit er heel veel troep in lucht en water dat er voorlopig nog niet uit is, nog afgezien van alle troep die er vóór gisteren al in zat.

Neneh zei

"Het duurt drie dagen eer je kunt aantonen dat er dioxinen vrijkwamen," zegt hij. "Terwijl we dat gewoon wel weten, bij een brand als deze."

:( ze liegen gewoon alles bij elkaar! Om erger te voorkomen.... wat nou

A.Boom zei

Rake blog Gavi,
Ook ik erger mij al jaren aan het feit dat als er ergens iets gebeurd, er officials over elkaar heen struikelen om te vertellen dat er geen gevaar voor het gepeupel is. Een strafrechtelijke vervolging van die Pipo's is op z'n plaats. Jaren geleden brandde er een opslagplaats van chemisch afval v.e. recyclingbedrijf af in Friesland. Hoogste alarmfase en tegelijk de mededeling dat het geen kwaad kon. Vee moest een maand binnen blijven en daarna ???? doodse stilte. De koeien eten weer, alleen de lokale boer klaagt nog en Nederland gaat over tot de orde van de dag. Het "gaat u maar rustig slapen" is 60 jaar geleden uitgesproken maar we blijven het hondstrouw doen. Wie zijn er echt schuldig??

Gavi Mensch zei

Het punt is de arrogantie gecombineerd met angst van de overheden, armzalige en/of achterstallige inspecties van de gevaarlijke bedrijven en situaties! Misschien zelfs wel vriendjes politiek, wie weet? En dan het idee dat we er in trappen, degenen die, zoals ik, protesteren moeten dus duidelijk de bevolking wakker schudden.....wij oproerkraaiers, helaas!

Gavi Mensch zei

Nanos en Neneh, het is niet anders, of wel? Zie mijn commentaar hierboven, de burgerij moet het hebben van twitteraars en bloggers, van de overheid niets dan lof voor hun eigen optreden. Zodra de deeltjes in hun longen zitten gaan ze letterlijk anders piepen, dan is het ook te laat voor de rest. De overheden getuigen weer niet van een fatsoenlijk IQ, eigenlijk zou dat een vereiste moeten zijn, IQ boven de 100 én gezond verstand. Helaas zijn alleen de decibellen van hun valse geschreeuw te hoog. Wat kiezen we nu eigenlijk, waardeloze politici en daarmee valse bescherming van domme burgemeesters en meepraters? Het moet snel anders! Dank voor jullie reactie.

Gavi Mensch zei

Wij struikelen over de babyprodukten uit China, dat is veiliger. Een strafrechterlijke vervolging Arie? Veel van mijn patienten zijn producten van dit soort verdoezelarijen.(Zie gifgrond Staart Dordrecht affaire)De parlementaire enquetes komen pas als de overheid schadevergoedingen moet gaan betalen. Wee hun gebeente als mijn zoon in Rotterdam of mijn vriendinnen in Dordrecht iets overhouden aan alle zgn niet giftige maar uitermate dodelijke zaken in de lucht die ze verplicht inademen. Ik ben nog niet klaar met bloggen want ik slaap niet gerust. Als er iets is waar ik geen vertrouwen in heb dan is het wel de overheid: Rasleugenaars en redders van hun eigen hachje!

Gavi Mensch zei

Landelijk nieuws Nieuws uit Dordrecht:
Brok geeft dringend advies
De Stem van Dordt
06 jan 2011

DORDRECHT - Tijdens een persconferentie over de brand in Moerdijk gaf burgemeester Brok van Dordrecht enkele dringende adviezen.

Brand Moerdijk.

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de hoeveelheid roet die eventueel is neergeslagen. ,,Het dringende advies aan inwoners van het zuid-west puntje van het eiland van Dordrecht en het zuid-oost van de Hoeksche Waard is om niets te doen waardoor zij eventueel met roet in aanraking kunnen komen. Consumeer bijvoorbeeld geen groenten uit eigen tuin en laat huisdieren niet vrij rondlopen.” Vandaag krijgen inwoners van dit gebied een brief thuisbezorgd met daarin meer informatie over het verdere verloop. Deze informatie is ook terug te vinden op de website www.crisis.nl.


Chemie-Pack

Gistermiddag 5 januari ontstond er brand in Chemie-Pack, een bedrijf in Moerdijk. Vannacht werd het sein brandmeester gegeven. Burgemeester Brok is ‘opgelucht dat de brand is geblust en dat er geen gewonden zijn gevallen’. ,,Dankzij snelle alarmering konden tijdig een aantal sirenes geactiveerd worden.”Reacties (1)

Gavi Mensch 07 januari 2011, 14:37:45


Het is ongelooflijk, de brand is geblust en er zijn geen gewonden gevallen, nog niet. Mag ik u blij maken met een commentaar op het gebeuren? Het is wat pittig uitgevallen , maar het kon niet anders.... de zaken in balans http://urly.nl/1j8

Gavi Mensch zei

UPDATE deze 3 zijn al bekend.... proost burgemeesters en overheden!

1.Naftaleen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Naftaleen#Gevaren_en_metabolisme

2.Tolueen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tolueen

3.Xyleen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Xyleen

Peter P. zei

Alles doorgemaild! De kranten schrijven alleen de vragen op en eisen geen antwoorden, de 2de kamer souffleert over politie naar verweggiestan en dan ook nog het verpleegkundigen tekort waar men niets aan doet. Dat wordt zekerweten nog nijpender. Gelukkig ben je bloggend, hou vol, werk komt er na Moerdijk zeker, jammer genoeg.

@cescolevens zei

Het is niet erg dat ze de waarheid geweld aandoen, dat is hun vak! Wat wel erg is, is dat ze denken dat wij hun geloven! Nog erger zou zijn als wij zouden geloven dat zij denken!

ronman007 zei

Zou de misleiding er zijn uit angst voor claims? Of om ongerustheid weg te halen.
Ondertussen blijken er idd volop kankerverwekkende stoffen in het bluswater te zitten... .
Stay tuned ... .

Een reactie plaatsen