vrijdag 4 november 2011

Het (lang zal ze) leven met de Hema.

.

Mijn dochter won ooit een fotowedstrijd van Hema. Een prijsvraag, mijn slagzin, haar foto.
Dit jaar won haar beste vriendin de ontwerperwedstrijd, de HEMAnd. Vol trots zien wij nu veel HEMAnden langs fietsen.
Mijn zoon liep als driejarige ooit door de Hema met een handje vol beha's, terwijl hij hard riep: 'Kijk mama, borsteltassen!' Tot groot vermaak van de omstanders; borsteltassen  van de Hema is dan bij ons ook een begrip geworden.
Mijn grootmoeder kocht voor mij, de door mijn moeder ten strengste verboden, eerste halve Hema rookworst in het vetvrije zakje. Ik mocht hem op straat opeten, vet sap langs je handen, bijna slurpend eten en de 'knak' van het velletje; een mijlpaal uit mijn kindertijd. Boerenkool is bij ons pas echt boerenkool als er worst van de Hema bij is.
Bijna al het ondergoed, de pyjama's en het beddengoed van mijn gezin komt van de Hema, eerlijke katoen, duurzaam en niet duur! Speelgoed komt van de Hema en ook het schoolmateriaal. Kortom wij liepen in de Hema, wij sliepen op de Hema en wij leefden met de Hema. En dat doen we nog steeds

De Hema bleek ook nog eens een bedrijf te zijn dat goed was voor het personeel. Wie daar werkte bleef daar ook. Sommigen werken er al hun leven lang met plezier. Wat mij vaak bracht op de uitspraak, als mijn kinderen een schooldip hadden: 'Je kunt ook bij de Hema gaan werken, die mensen zijn gelukkig!' Ik meen dat ook echt.

Er zal best ook wel veel fout zijn aan de Hema, maar daar heb ik het nu niet over.

Hoe ik op dit schrijfsel kom?
Wel gisteren zag ik op twitter een tweet van @Thierelierelier, die ons lacherig wees op de gratis taart die op de website stond.


Zij bestelde er een en kreeg een bevestiging. Ik bestelde er ook een, voor de grap en ook die werd bevestigd. Daarna bestelde zij er 100 voor de voedselbanken in Nederland ( shame on us). Daarna werden er meer besteld en al gauw ontstond het idee voor Pie for the Poor. Alle bestellingen werden bevestigd. In een mum van tijd was de #Hema een 'trending topic', (de meest gebruikte hashtag in Nederland, dit ter verduidelijking voor niet twitteraars). Er werden meer dan 5000 bestellingen geplaatst, met even zo vele email adressen ( ik was al lid van de Hemaclub, dat moge duidelijk zijn).

Kortom Twitter en de #Hematweets haalden de krant.
Met ons allen hebben we volop reclame gemaakt voor de Hema en diens onlineshop, een passend en leuk cadeau voor de 85ste verjaardag van dit toch wel oer-Hollandse bedrijf.

Ik begrijp dat de Hema geen miljoenen taarten gaat weggeven, ook al zou het misschien wettelijk wel zo kunnen zijn dat onze bevestigingen een aankoopreservering zijn en de Hema eigenlijk verplicht kan worden om te leveren tegen de afgesproken prijs. Maar dat doen we natuurlijk niet. Daar zou de Hema failliet aan gaan en dat is niet de bedoeling. Ik wil de Hema gewoon houden.

Maar het zou wel een leuke geste zijn als de Hema de gratis reclame door de spontane twitteractie: "Pie for the Poor" zou willen belonen met een flink aantal taarten voor de voedselbanken. Ik denk dat het de beste reclame zou zijn voor een bedrijf dat sociale bedrijfsvoering hoog in het vaandel heeft staan.

Alvast bij voorbaat dank, Hema!

©Gavi Mensch
Nederland BV, 4-11-2011Ps. De Teleguur kopt, na eerst bericht te hebben over de twitteractie, in een tweede artikel dat zuinige Nederlanders de Hema-site laten crashen, Teleguurderskletspraat, yak! Ze hebben daar waarschijnlijk nog nooit van voedselbanken gehoord.... guur, erg guur!

.

7 opmerkingen:

Jolka zei

Te gek!!

@Thierelierelier zei

Dit had mijn blog kunnen zijn. Ook ik ben een enorme HEMA fan, van kleins af aan en nóg!

Heel spontaan bedacht ik gisteravond de actie voor de voedselbank na het zien van de per ongelukke gratis-taarten-actie van de HEMA.
Het leek me geweldig om vele gezinnen blij te kunnen maken via de voedselbanken in Nederland met een gratis HEMA taart. Taart is voor mensen met weinig geld een luxe en oh oh oh, ik zag die blije kindergezichtjes al helemaal voor me!

Jammergenoeg blijkt de gratis-taarten actie van de HEMA een menselijke fout.... iets wat uiteraard gebeuren kan ... maar oh, wat vind ik dit jammer voor de mensen die aangewezen zijn op de voedselbank, de blije kindergezichtjes ..

HEMA, het zou jullie sieren als jullie alle voedselbanken een aantal taarten zouden schenken. Dat maakt jullie 85-jarige feest een feest voor iedereen -> ECHT HEMA !!

Groet en van harte,
@Thierelierelier

Rutger zei

"Het leek me geweldig om vele gezinnen blij te kunnen maken via de voedselbanken in Nederland met een gratis HEMA taart. Taart is voor mensen met weinig geld een luxe en oh oh oh, ik zag die blije kindergezichtjes al helemaal voor me! "
Ja, maar Nederland kent 40 voedselbanken en 8000 "klanten" van de voedselbanken.
Ook voor een jarige hema een beetje overdreven.
En nederland kent zo'n 600.000 minima.
Leuk idee, maar een drammerig door te roepen " ja, maar voor de voedselbank kan het best gratis"

@Thierelierelier zei

Hallo Rutger,

Iedereen 1 stukje taart bij het ophalen van hun weekpakket is ook al heel erg mooi.Er gaan immers 12 punten uit 1 taart! Wie het kleine niet eert ..

Groet,
@Thierelierelier

Anoniem zei

Als ik in het management van de Hema zou zitten, zou ik er inderdaad voor zorgen dat iedereen die heel beschaafd 1 taart heeft besteld, deze ook krijgt. Misschien in een kleinere bakvorm gebakken dan primair de bedoeling was. Daarnaast inderdaad iest zien te regelen met de Voedselbank. Een waardebon voor de taart is handiger, dan de voedselbanken met een opslag-,transport en distributieprobleem op te zadelen.
De PR die er nu uit voort vloeit kan zeer goed aangewend worden om in de komende periode meer bezoekers op de site en ook in de winkel te genereren ! 5000 bestellingen x € 4,00 = € 20.000. Daarvoor wordt ook één keer een reclamespot op landelijk RTV uitgezonden, dus die kosten zijn best dragelijk voor de HEMA. Daarbij nog wel aantekenend dat die € 4,00 de verkoopprijs is en dus ook nog een winstmarge bevat !
Kom op HEMA niet moeilijk doen ! Dit is een PR actie van de bovenste plank !
@JanPeter_CSV

Anoniem zei

Mooi Man!

Gavi Mensch zei

Leuk, als reactie kan ik zeggen dat alle bestellers een voucher hebben gekregen voor 1 taart, dat is toch een redelijk gebaar. Die van mij gaat niet naar de voedselbank, maar naar de persoon waar ik vorige week over schreef: http://120w.nl/2011/leven-in-een-notendop-10/
Met de suggestie om al die taarten bij iemand te stallen die er gewoon nooit geld voor heeft.

Een reactie posten