Het is pas september maar ik heb zo het idee dat het zeer
binnen kort herfst is na het voorproefje koud weer dat we de afgelopen weken
hadden.
En herfst vraagt om pompoensoep.
Er staat al een recept met pompoen op
het blog maar deze is anders en heerlijk pittig.
Eerst moeten we de pitten bereiden omdat dat het langste
werk is.
Snijd de pitten uit het vlees en verwijder zoveel mogelijk
vruchtvlees door ze zo goed mogelijk schoon te wrijven (gebruik geen water!)
Zet de oven op 100 °C en leg de pitten op een bakplaat, 1
laagje dik
Laat ze een halfuur drogen.
Roosteren:
Verhit een koekenpan met dikke bodem
1 theelepel olijfolie en de pitten in de pan doen. Schudden
of omscheppen, licht roosteren; kijk uit ze verbranden snel.
Als de eerste poft pan van het vuur halen en de pitten laten
afkoelen op een stukje keukenpapier.
Maak ondertussen twee liter kippenbouillon, zelf, uit een
potje of van bouillonblokjes.
200gram fijngesneden selderij
200 gram fijngesneden rood/groene paprika
1 grote rijpe tomaat
1 kleine pompoen ( of de helft van een grote) in stukjes
gesneden.
Voeg de groenten bij de bouillon.
1 kleine rode ui gesnipperd
2 teentjes knoflook gehakt
4 takken peterselie fijn gesneden
1eetlepel olijfolie
1theelepel djinten of gemalen komijn.
1 dessertlepel picadillo van Jonnie Boer http://www.originalspices.nl/products/picadillo
Fruit de ui en de knoflook in de olijfolie, voeg de
picadillo kruiden en de djinten toe, heel kort bakken, peterselie toevoegen en
snel omscheppen en alles toevoegen aan de soep.
Even laten koken tot
de pompoen gaar is.
Zout toevoegen naar smaak, ik gebruik zelf geen extra zout
vanwege de bouillonblokjes
Tip1 Deze soep is een heerlijke basis voor een vissoep,
daarvoor hoef je alleen maar de kippenbouillon te vervangen door visbouillon (of
zelf trekken van witte vis en bijv. garnalen) en een mooi stuk verse vis mee te
koken met eventueel wat garnalen
Tip2 voor vegetariërs: trek groenten bouillon van de
groenten alleen en voeg eventueel een blokje bio groentebouillon toe.
!/2 literblik kikkererwten (garbanzos) even afspoelen in een
vergiet en bij de soep doen zorgt voor de nodige proteïnen. Sowieso erg lekkere
toevoeging voor wie van bonen houdt.
Pompoensoep goed warm serveren. De pompoenpitten serveer ik
erbij niet in de soep want dan worden ze zacht. Deze soep met een stukje
naanbrood is een uitstekend vullende en gezonde maaltijd.
Met wat minder picadillo kruiden is de soep ook heel geschikt
voor kinderen vanaf 1 jaar, zonder de pitten natuurlijk. Niet pureren het proeven van structuren is heel
belangrijk!
©Gavi
Mensch
Maastricht
2-9-2014
All rights
reserved 2014
1 opmerking:
Hi! I would like to share your recipes on myTaste.be. Adding your blog will make your content available to our users and send you some additional traffic. To have a better visibility and compare the number of visits of your blog with other popular Belgian sites, install the myTaste widget.
You can add your blog from the main page in the Top Blogs section (Food blogger? Sluit je!).
Hope to see you there soon :)
Een reactie posten