zondag 30 mei 2010

Gast column: Chawwa Wijnberg.

Column Chawwa Wijnberg: 30 - 5 - 2010‏


Waanwinkel

Ze noemen het debatteren, die politici. Maar dat is het niet, want ze gebruiken geen argumenten. Dat maakt het dus uiterst vervelend. Ze kletsen uit hun nek met bespottelijke cijfers die niemand kan narekenen en goochelen met drogredenen. M. had pas ook een mooie. ‘Ja, ons koningshuis is een van de duurste maar het levert miljarden op omdat ‘men’, het grote bedrijfsleven, wereldwijd hier investeert. Want een koningshuis zorgt ervoor dat ons land zo stabiel is. Ha ha. Wie zegt dat? En waarom? Moet het daarom duur zijn? Wat levert de aanstaande Willem IV ons op? Sportevenementen? Kan hij lekker meelallen op de tribune. Ja joh, heel veel sponsorgeld. Toe maar. Investeringen van het bedrijfsleven. Wie profiteert daar dan van? Het milieu? De kunst? Meer parken? De bijstandsmensen? De gehandicapten? Geld gaat naar geld. En die Oranjes maar investeren. Rutte, ook zo’n leuke. Over dertig jaar, DERTIG jaar, vierhonderdduizend banen extra? Hoe weet hij dat? Wat gebeurt er ondertussen? Watersnoden? Wolkbreuken? Milieurampen, vliegende stofwolken, razende rellen van nieuwe kwaaie jeugd? Ah joh, houd toch op man, je raaskalt.
Groen links: toe maar, zij zijn er klaar voor. Nou nou. Voor wie dan? Cohen, de schat, ik droom lief over hem, zegt aardige zinnige dingen, maar ook die: argumenten? Achottegottegot. En dan de man die nooit antwoord geeft en tegen een journaliste zegt dat ze er lief uitziet. Die idioot. Belooft weg te gaan als hij niet de baas wordt. Kan dus niet tegen zijn verlies. En wij maar hopen dat hij opduvelt. Dan Wilders, hij is zelf één van de dwaze woorden die hij voor anderen gebruikt. Knettergek. Dat staat leuk bij dat geblondeerde haar. Knetterhaar. Pechtold met zijn welluidende rechtse gebabbel. En de gristenen die homo’s niet lusten, abortus willen verbieden, de schoolstrijd in stand houden. Ga toch weg allemaal. Bid in jullie kerken. En zwijg buiten. Voortaan alle scholen openbaar. Geboortebeperking. Bankiers terug in het gareel. Weg met de bonussen. Weg met die vreselijke vrije mark die alles verziekt heeft. De gezondheidszorg die nu de geldmachine voor de pillenindustrie is en voor de specialisten. Nee hoor, de waanwinkel die nu de politiek heet spreekt daar niet over. Wie bezuinigt het beste op mensen die niet beleggen, die nooit rijk waren, die geen bonussen krijgen. Cultuur kan minder. De huizenmarkt instorten? Bedoelen ze dat de dure huizen en de tweede huizen geen extra voordeel verdienen. Nee nee. Het geld halen bij de bouwfraudeurs? Ik denk namelijk dat die kerels weer dikke winst maken, maar dat wij daar niets van horen. Wie ik, boos en bitter? Nee hoor. Ik probeer de krant te lezen. Het ANP is pas gekocht door Veronica. Dus het nieuws wordt steeds léuker. Met een vrolijke stem lezen ze de rampen nu voor. Echt gezéllig. Als er een bekende buitenlander uit de vrolijkheidsindustrie doodgaat komt dat op het nieuws. Brood en spelen. Persbureaus moeten onafhankelijk zijn en geen winst hoeven te maken. Maar wij hebben een vrijemarkteconomie. En bevalt het? Mij niet. Ik had economie moeten studeren en cursussen debatteren moeten doen. Nu sta ik met lege handen aan de kant te wapperen. En maar steeds denken: is iedereen nou gék of ben ik de enige? Debat of geen debat. Dat is de kwestie.


© 2010 Chawwa Wijnberg. Alle rechten voorbehouden
http://www.chawwawijnberg.nl/

1 opmerking:

Anoniem zei

Hahahaha prachtig is dit stuk, ik dacht al dat ik de enigste was of ben, die gek is....steeds meer mensen worden wakker, gelukkig, en dan de grote knallllllll???Ik zou bijna zeggen...ja gelukkig...
Jorg

Een reactie plaatsen