vrijdag 14 mei 2010

Mediaramp.

Is het een afleidingsmanoeuvre, de 24 uurs sensationele berichtgeving op het nieuws? Van wat? Van de manoeuvres in de politiek die we allemaal wel een beetje zat zijn? Die op hun beurt weer een beetje lijken op afleidingsmanoeuvres van wat er allemaal aan schandaligs gebeurt, werkt het zo? Moet een ramp nu zo nodig tot in de finesses uitgespit worden en erger nog, moet alles tot in de  kleinste details in beeld?
Wie denkt dat ik dat allemaal wil weten heeft het fout! Ik wil wel op de hoogte blijven van wat er gaande is, maar graag de droge details. Voor meer sentiment en emoties neem ik een goede film, een boek of mijn fotoalbum. Wie denkt voor mij te kunnen bepalen wat erg is, waar ik over moet struikelen of waar ik nachtmerries aan over moet houden, mag even langs komen. Een rustige en duidelijke uitleg van mijn kant is waarschijnlijk de enige manier om hen ervan te overtuigen dat ik niet blij ben met al die sensatie berichtgeving. Ik lees om die reden ook geen roddelbladen, ben niet geïnteresseerd in BN-ers en de Telegraaf mag bij mij niet eens onder in de vuilnisbak. Wat moet ik met al die larie? Heeft iemand wel eens aan mij gevraagd of ik mijn zend- en leestijd gevuld wil zien met wie het met wie gedaan heeft en waarom en hoe en waar en wanneer? Nee toch? Nou dan!
De sensatieberichtgevers op Twitter heb ik allemaal( tijdelijk of forever) 'ontfollowed', zoals ik dat ook doe met alle andere onzinnige Twitters over wie zijn kinderen naar bed brengt, wie er boodschappen gaat doen of wie op de koffie gaat bij wie. Er is zo vreselijk veel interessant nieuws dat ik ze makkelijk kan missen. Ik open wel de bijlagen bij de Tweets over mijn vak, heel leerzaam en soms reageer ik, met een vraag of een alternatief. Snel en efficiënt. En internationaal. Ik wil niet met al die mensen chatten, ook niet mailen, dus is Twitter voor mij een uitkomst. En het tijdelijk volgen of niet volgen is makkelijk. En de humor aldaar is me welkom: vrolijk, wrang en zwart, humor is pas echt belangrijk!
Op de TV heb ik natuurlijk de uit-knop en op de radio ook en ook mijn pc kan ik uitzetten, maar daar heb ik die apparaten niet voor. Het is dus aldoor een kwestie van keuzes maken. Ik kijk dan ook zelden TV ( te veel herhalingen, te veel uiteindelijk-3x-niks) en zoek sowieso eerst in de tvgids wat ik wil zien en hoe laat. Ik luister veel radio en muziek en ik lees geselecteerde opinies op serieuze sites, liefst internationaal, zo makkelijk op Internet. Of gewoon een goed boek opgekruld op de bank. Ik heb nog een papieren krant, ik blijf dat lekker vinden, een verse naar inkt ruikende krant in mijn bus 's morgens vroeg. Zo heb ik ook ruzie met de bovenbuurvrouw gekregen die mijn ongekreukelde exemplaar vaak verfrommeld door hem te laten liggen op de mat en de voordeur er over heen open en dicht te doen. Ik heb haar in simpele bewoordingen uitgelegd wat een 'ignorant person' is, ze is van hier en spreekt weinig 'Hollands', Engels een beetje….. dacht ik. Maar ze loopt nu nog steeds met opgetrokken wenkbrauwen. Of misschien ziet ze er altijd zo uit. Haar roddelpers leg ik keurig op de radiator als ik die op de deurmat vind.
De sensatieberichtgeving is ook te herkennen aan de schreeuwerigheid van de lay-out en de Chocoladeletterkoppen, zoals iemand dat laatst noemde. En het kleurgebruik op de sites van dat soort 'pers' is oogverblindend. Veel kleurplaatjes natuurlijk en foto's, voor wie lettertjes moeilijk vindt.
Mijn huisarts, halleluja heeft tijdschriften liggen over kunst en design, sommige patiënten hoor ik daar over klagen in de wachtkamer. Tja, dan heb je niet eens het excuus dat je dat soort blaadjes alléén bij de dokter leest!
En de larie over pausbezoeken aan Fatima ( drie herdertjes met visioenen zijn de oorzaak, komt door de wachtlijsten in de ggz!) de 100.000den goedgelovigen twitteren schijnbaar gewoon door tijdens de( interessante?) mis: 'zijn jurk waait op, ojee, ja, ja toch rode schoenen, nou, nou, de buurman liet een wind, zou dat indigestie zijn, de paus heeft het gelukkig niet gehoord, poeh, poeh……'
Een dombotte spotverslaggever' vindt voetbal belangrijker dan rampen, columnisten de escapades van de Vries belangrijker dan politiek inhoudelijke zaken, of Femke nou wel of niet mag quoten is een hot item. Kleine en diepongelukkige jongetjes moeten in de spotlights en worden dan snel in de mobiele telefoonluren gelegd door de Telegraaf, uitbannen die mensen….vreselijk!
Sommige opiniesites zoals standpunt.nl menen je door een ballotage commissie te moeten halen, ik werd in eerste instantie afgewezen( wegens terroristische neigingen of slecht ABN of wat? Ik weet het niet) en in tweede instantie met een excuus toch toegelaten, maar ja, toen hoefde ik al niet meer, logisch toch! Ik had willen reageren op een standpunt, maar het gristelijke aspect trekt me uiteindelijk niet zo erg!
Gelukkig zijn mijn binnenkomende en uitgaande mailtjes en Twitters in drie talen en gaan ergens over. Ook die van vriendinnen en vrienden!
Ik ga koffie zetten, ik heb het gehad met de informatiestroom van luie denkers! Ik heb nog een lekker vers boek en een hele grote sudoku, braintraining!
Ik wens iedereen de informatie die hij of zij graag wil horen!




@Gavi Mensch
Maastricht, 13-5-2010

1 opmerking:

Paco Piniella zei

Verás, primero ya quisiera yo hablar el neerlandés como tú hablas el castellano. Sobre mi metáfora sobre los "piratas del Norte" no hacía una alusión geográfica sino más bien una referencia al capitalismo.
Saludos

Een reactie posten