dinsdag 23 augustus 2011

EPD kan doorstart maken.

.

EPD kan doorstart maken?
Een aantal (wie zijn en hoe groot is dat aantal?) koepelorganisaties van huisartsen en apothekers concludeert dat het elektronisch patiëntendossier (EPD) toch kan worden ingevoerd. Dat terwijl er door de Senaat besloten was om het niet te doen.

Lees in Zorgvisie digitaal: http://www.zorgvisie.nl/Nieuws/EPD-kan-doorstart-maken.htm

Bizarre doordouwerij van lobbyisten die daar zeer waarschijnlijk financieel baat bij hebben.
Natuurlijk staat er druk op van de farmaceutische industrie: prijsschommelingen en alle nadelen van de vrije markttheorie in praktijk gebracht. De zorgverzekeraars berekenen de kosten door en de artsen en apothekers ook. Het totale plaatje: Geen enkele garantie voor privacy, zorgpremies omhoog en wat gniffelende doordrammers. Waaronder Minister Schippers, die ongehinderd door kennis van zaken, zich laat adviseren door belanghebbenden. Goed voor haar CV?

Zo wordt de Zorg in Nederland nog verder uitgehold, waarbij onze persoonlijke gegevens ook nog eens van hand tot hand gaan. Níctiz heeft nooit de privacywaarborg af kunnen geven en nu wel? De minister heeft nooit geluisterd naar diegenen die haar gewaarschuwd hebben en was van meet af aan voorstandster van het openbaar maken van onze privé zaken. Een van haar voorbeelden: Het ambulance personeel zou direct toegang hebben tot onze dossiers. Larie, tussen het inloggen en zoeken en hopen dat alles up to date is, ligt u daar…. waarschijnlijk dood te gaan aan iets anders dan in uw dossier staat. Als u neervalt in Groningen terwijl U in Maastricht woont, is de zoektijd langer dan de professionele handelingstijd. Regionale dossiers is dus een dubbele farce.

Ik heb al zo vaak geprotesteerd tegen het EPD zoals het gepresenteerd werd (d.w.z. zonder de bijgehorende garantie van privacy) en met mij vele anderen.
Het zijn MIJN gegevens, over het functioneren van MIJN lichaam en MIJN hersens, het is het laatste dat ik vrijgeef. Het respect van de politiek en de maatschappij (met name werkgevers, verzekeraars en banken) is dermate klein geworden dat ik vrees dat bij het minste of geringste mijn persoonlijke gegevens in de uitverkoop worden gedaan. En daar bedank ik voor.Ik wil een chip ( bijvoorbeeld in mijn paspoort, ID card of rijbewijs )waar alles op staat, die ik bij me draag (eigen verantwoording) en die alleen op het gevraagde moment kan worden gebruikt. Het bij mij dragen geeft aan dat ik toestemming geef voor gebruik. Bij elk artsenbezoek of medicatieverandering, kan de chip ge-update worden. Kosten waarschijnlijk ook 10 miljoen, maar dan heb ik geen last van ongeoorloofde meelezers.
©Gavi Mensch
Nederland BV, 23-8-2011


All rights reserved zet ik er maar niet meer bij. Meer dan 1 van mijn 'onzinnige ideetjes' is overgenomen door o.a. de politiek, zonder te vragen en zonder bedankje. Ik ben gewend geraakt aan het ongevraagd gebruiken van mijn teksten. Ik zou dus zeggen: Ga uw gang, ik geef bij deze toestemming.

.

5 opmerkingen:

Robbert Dijkhuis zei

Hier ben ik het volledig met je eens.
Ik zou wel alleen op mijn persoonlijke pas de informatie in lagen willen hebben, zodat niet elke uitlezer alles kan zien. Een tandarts hoeft van mij niet te weten dat ik vier keer mijn enkel heb gebroken en mijn apotheker gaat het niets aan hoe vaak ik naar de tandarts ga.

Per uitlezende instantie dus een grens aan de mogelijkheden om mijn persoonlijke info te krijgen. Commerciële bedrijven, verzekerende instanties en overheden zou het verboden moeten worden om de gegevens in te kunnen zien, tenzij ik daar zelf schriftelijk toestemming voor geef.

Anoniem zei

Ik heb geen toestemming gegeven! Te gek dat iedereen er in mag (schrijven) behalve jijzelf;
En kijk uit: sociale dienst en wmo laten hun eigen ingehuurde particuliere artsen erin neuzen, ik dacht het niet.
Zelfs in de regioEPD wil ik NIET!! Alleen MIJN EIGEN HUISARTS mag erin!!
Idem voor CIZ of wie ook,die mag geen gegevens opvragen, ze kunnen vragen naar mij sturen en ik zorg voor de antwoorden! #wilwetenhoeenwat

Gorrit Smit zei

Voor mij is de vraag niet voor of tegen HET EPD, maar veel meer: hoe krijgen we een goed EPD dat betrouwbaar is en waar jezelf bepaalt wie er in mag. Ik zie toch ook voordelen, zoals specialisten/huisarts die van elkaar weten wat ze doen met je. Heb daar afgelopen tijd bij een familielid weer een fraai staaltje van gezien.
Dat Jan en alleman er in zou kunnen neuzen, daar geloof ik niet in.
En wil een kwaadwillende echt specifiek inbreken in jouw dossiers? Dat kan nu al, want medische en verpleegkundige dossiers liggen niet in kluisen maar in gammele kasten. (of gewoon ter inzage op de balie).

GaviMensch zei

Dank voor jullie reacties, aan die van @anoniem en @Robbert Dijkhuis heb ik niets toe te voegen. @Gorrit Smit, kwaadwillenden kunnen wel in je EPD, kwestie van iemand ervoor betalen. Wat dacht je van letselschade, daar is veel geld mee gemoeid. Ik kon door mijn werk in EPD's lezen hoe iemand zich thuis gedragen had en of ie een starfblad had (psychiatrie), omdat ik in slecht beveiligde EPD's rapporteerde. Dossiers op een balie zijn een aanklacht waard!

citizenlv zei

Ik ben tegen. Heb ook geen toestemming gegeven toen ze er om vroegen.

Een reactie plaatsen