donderdag 21 november 2013

Gerhard LentinkAfgelopen zaterdag is in de Gemeentelijke Expositieruimte Kampen (voormalige synagoge) de tentoonstelling geopend van Gerhard Lentink.
 Lentink beziet zijn oeuvre als een denkbeeldig, traag groeiend woud van beelden, waar het – naar hij hoopt – goed toeven is voor mensen. Dat woud koestert idealen, gelooft in humaniteit en ook in heel gewone dingen als eerbied voor het heden en het verleden. In de Synagoge staan vier van deze enorme beelden omringd door het foto landschapsproject Viaggio Settentrionale.


De inspiratie voor  de in de Expositieruimte aanwezige Noet-poort deed Lentink op in de Vallei der Koningen in Egypte  waar de Hemelgodin Noet werd uitgebeeld als een vrouw die zich, als het hemelgewelf, over de aarde buigt.
Hij voorzag haar van een stekelige bolster die haar zachtheid aan de binnenzijde benadrukt. De bolster volgt de buitencontour van haar lichaam en is opgebouwd uit driekantige pyramiden. Dit bijna 3 meter hoge beeld, waardoor een (kleine) volwassene net kan lopen, is helemaal opgebouwd uit duizenden aan elkaar gelijmde stukken hout (Lentinkjes, zoals Stan Petrusa, de directeur van ons Stedelijk Museum, ze bij de opening van de expositie noemde). De binnenkant is met kleurige geometrische motieven versierd, die zwakjes refereren aan de sterren van de Melkweggodin.
Noetpoort 92 x 185 x 278 cm


De kunstenaar nodigt u uit om aan de hand van een power point presentatie, zijn Woud der Verwachting te betreden.
Deze presentatie vindt 10 december om 19.30 uur plaats in de Gouden Zaal van ons museum. Na deze presentatie van ongeveer 45 minuten lopen we naar de synagoge om daar, onder het genot van een hapje en een drankje, samen de expositie te bekijken.

Graag reserveren via Dick Spijker, de co√∂rdinator van de GEK: d.spijker@kampen.nl. 
Entreeprijzen, inclusief een hapje en een drankje, zijn als volgt:
Vrienden € 3,00, Niet-Vrienden € 5,00, Studenten € 4,00.


Esjen Schaaf
Scretaris Stichting Vrienden
Stedelijk Museum Kampen
Oudestraat 133
8261 CK Kampen
Tel.: 038 3317361 of 06 21467532Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen