zaterdag 16 november 2013

Speculaas Piet maakt ook kruidnootjes

.

Nederlandse Speculaas en Kruidnootjes

Bereidingstijd: 60 minutenIngrediënten
Voor 30 speculaasjes of 8 speculaaspoppen of 100 kruidnootjes
- 250 gram bloem
- 150 gram roomboter of sojaboter, op kamertemperatuur
- 125 gram donkere basterdsuiker
- 4 theelepels koek- en speculaaskruiden
- 2 eetlepels melk of amandelmelk
- snufje zout


   

 Materialen
- vershoudfolie
- speculaasplankjes of –roller
- bakplaat bekleed met bakpapier
Instructies:
1 Kneed met een mixer met kneedhaken of in een keukenmachine van de bloem, de boter, de basterdsuiker, de koekkruiden, de melk en een snuf zout een samenhangende deegbal. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.

2 Verwarm de oven voor op 180°C. Rol voor speculaaspoppen het deeg uit met een speculaasroller of voor speculaasjes in met olie ingesmeerde speculaasplankjes. Leg de speculaas op de bakplaat.

3 Bak de speculaas in de voorverwarmde oven in 15 minuten (voor de speculaasjes) tot 20 minuten (voor de speculaaspoppen) gaar. Laat de speculaas op een taartrooster afkoelen en bewaar in een koektrommel.

Tip:
Rol voor speculaasbrokken het deeg op een bakplaat uit tot een dikke lap van 1 cm. Druk eventueel garneeramandelen in het deeg en bestrijk het met losgeklopt ei. Bak de speculaaskoek in een voorverwarmde oven van 200ºC in ongeveer 25 minuten gaar. Breek de afgekoelde speculaas in nonchalante brokken.

Vervang voor kruidnootjes de bloem door zelfrijzend bakmeel en rol van het speculaasdeeg balletjes ter grootte van een knikker. Bak de pepernoten in een voorverwarmde oven van 180ºC  in ongeveer 15 minuten knapperig en gaar.


Met dank aan de Speculaas Piet  van  Xenos
©Gavi Mensch en Xenos
Maastricht, 16-11-2013

.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen