Nederlandse Speculaas en Kruidnootjes
Bereidingstijd: 60 minuten
Ingrediënten
Voor 30 speculaasjes of 8 speculaaspoppen of 100
kruidnootjes
- 250 gram bloem
- 150 gram roomboter of sojaboter, op kamertemperatuur
- 125 gram donkere basterdsuiker
- 4 theelepels koek- en speculaaskruiden
- 2 eetlepels melk of amandelmelk
- snufje zout
Materialen
- vershoudfolie
- speculaasplankjes of –roller
- bakplaat bekleed met bakpapier
Instructies:
1 Kneed met een mixer met kneedhaken of in een keukenmachine
van de bloem, de boter, de basterdsuiker, de koekkruiden, de melk en een snuf
zout een samenhangende deegbal. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat
minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
2 Verwarm de oven voor op 180°C. Rol voor speculaaspoppen
het deeg uit met een speculaasroller of voor speculaasjes in met olie
ingesmeerde speculaasplankjes. Leg de speculaas op de bakplaat.
3 Bak de speculaas in de voorverwarmde oven in 15 minuten
(voor de speculaasjes) tot 20 minuten (voor de speculaaspoppen) gaar. Laat de
speculaas op een taartrooster afkoelen en bewaar in een koektrommel.
Tip:
Rol voor speculaasbrokken het deeg op een bakplaat uit tot
een dikke lap van 1 cm. Druk eventueel garneeramandelen in het deeg en bestrijk
het met losgeklopt ei. Bak de speculaaskoek in een voorverwarmde oven van 200ºC
in ongeveer 25 minuten gaar. Breek de afgekoelde speculaas in nonchalante
brokken.
Vervang voor kruidnootjes de bloem door zelfrijzend bakmeel
en rol van het speculaasdeeg balletjes ter grootte van een knikker. Bak de
pepernoten in een voorverwarmde oven van 180ºC
in ongeveer 15 minuten knapperig en gaar.
Met dank aan de Speculaas Piet van Xenos |
.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten