donderdag 2 januari 2014

Jonge kapucijners met mosterd en spek.

.

Bereidingstijd 15 min.
Benodigdheden voor 2 personen:



1 liter blik jonge kapucijners
1 gesnipperde rode ui
150 gr spekblokjes (eventueel vegetarisch)
1 klein potje zilveruitjes, zoet zuur
selderijblad, peterselie, koriander, tijm en bonenkruid,2 takjes van elk.
2 eetlepels Dijon mosterd of grove Limburgse mosterd


Bak de spekblokjes knapperig in eigen vet samen met de gesnipperde ui, giet het vet uit de pan* en roer de mosterd door een klein beetje van het vocht van de kapucijners. 
Voeg de fijngesneden kruiden toe. 
Giet de rest van het vocht van de kapucijners af. 
Vermeng de kapucijners met de spekjes en het mosterdmengsel. 
Even al roerend goed verhitten en direct serveren met gemengde sla en eventueel een komkommersalade.

Snel, gezond (zie voedingwaarden) en lekker.





Kapucijners zijn vers te krijgen in het najaar. Je kunt zo ook zelf zaaien. Het zijn klimplanten met prachtige bloemen. Wel elk jaar op een ander plekje zetten.

Raasdonder is de andere naam voor kapucijner.
Je vraagt je af waarom….









* Het vet bewaar ik 's winters om vogelkoeken van te maken door het te mengen met vogelzaad. Het geeft de vogels ook wat extra energie. 


©Gavi Mensch
Maastricht, 2-1-2014





PS Een aanvulling via twitter van @dinelecoeur:

Kapucijners op zijn Gronings: met uitgebakken dobbelsteentjes vet spek, bloedworst, stroop en zilveruitjes. 


UPDATE: queaucken (restverwerking)
Recept 1 met de mosterd is te verwerken tot een heerlijke soep.

Benodigheden: 
1 bio groenten bouillonblokje 
1 bakje verse  fijngeneden gemengde soepgroenten (wortel, selderijstengel en blad, prei, paprika, ed)
1 theelepel Ras el Hanout nen of een snufje Djintan
1 dessertlepel olijfolie

Maak je overgebleven kapucijners fijn met de staafmixer. Voeg de kruiden en een lepeltje olijfolie toe. Voeg het  in 1,5 water opgeloste bouillonblok bij de puree en voeg de soep groenten erbij. Laat het geheel koken tot de groenten al dente zijn. 
Heet serveren, eventueel met croutons* van oud brood. 

*Croutons: dobbelsteentjes oud (bruin) brrod zonder korst even knapperig gebakken in de olijfolie.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen