.
Bereidingstijd 15 min.
Benodigdheden voor 2 personen:
1 liter blik jonge kapucijners
1 gesnipperde rode ui
150 gr spekblokjes (eventueel vegetarisch)
1 klein potje zilveruitjes, zoet zuur
selderijblad, peterselie, koriander, tijm en bonenkruid,2
takjes van elk.
2 eetlepels Dijon mosterd of grove Limburgse mosterd
Bak de spekblokjes knapperig in eigen vet samen met de
gesnipperde ui, giet het vet uit de pan* en roer de mosterd door een klein beetje
van het vocht van de kapucijners.
Voeg de fijngesneden kruiden toe.
Giet de
rest van het vocht van de kapucijners af.
Vermeng de kapucijners met de spekjes
en het mosterdmengsel.
Even al roerend goed verhitten en direct serveren met
gemengde sla en eventueel een komkommersalade.
Snel, gezond (zie voedingwaarden) en lekker.
Kapucijners zijn vers te krijgen in het najaar. Je kunt zo
ook zelf zaaien. Het zijn klimplanten met prachtige bloemen. Wel elk jaar op
een ander plekje zetten.
Raasdonder is de andere naam voor kapucijner.
Je vraagt je af waarom….
©Gavi Mensch
Maastricht, 2-1-2014
PS Een aanvulling via twitter van @dinelecoeur:
Kapucijners op zijn Gronings: met uitgebakken dobbelsteentjes vet spek, bloedworst, stroop en zilveruitjes.
UPDATE: queaucken (restverwerking)
Recept 1 met de mosterd is te verwerken tot een heerlijke soep.
Benodigheden:
1 bio groenten bouillonblokje
1 bakje verse fijngeneden gemengde soepgroenten (wortel, selderijstengel en blad, prei, paprika, ed)
1 theelepel Ras el Hanout nen of een snufje Djintan
1 dessertlepel olijfolie
Maak je overgebleven kapucijners fijn met de staafmixer. Voeg de kruiden en een lepeltje olijfolie toe. Voeg het in 1,5 water opgeloste bouillonblok bij de puree en voeg de soep groenten erbij. Laat het geheel koken tot de groenten al dente zijn.
Heet serveren, eventueel met croutons* van oud brood.
Recept 1 met de mosterd is te verwerken tot een heerlijke soep.
Benodigheden:
1 bio groenten bouillonblokje
1 bakje verse fijngeneden gemengde soepgroenten (wortel, selderijstengel en blad, prei, paprika, ed)
1 theelepel Ras el Hanout nen of een snufje Djintan
1 dessertlepel olijfolie
Maak je overgebleven kapucijners fijn met de staafmixer. Voeg de kruiden en een lepeltje olijfolie toe. Voeg het in 1,5 water opgeloste bouillonblok bij de puree en voeg de soep groenten erbij. Laat het geheel koken tot de groenten al dente zijn.
Heet serveren, eventueel met croutons* van oud brood.
*Croutons: dobbelsteentjes oud (bruin) brrod zonder korst even knapperig gebakken in de olijfolie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten