woensdag 7 augustus 2013

Mooswief


Mooswief


"WIST JE DAT…

… het “Mooswief” op de Markt de laatste creatie was van de Maastrichtse beeldhouwer Charles Vos (1888-1954) ?

Het beeld, gehouwen uit muschelkalksteen (hardsteen), werd op carnavalszaterdag 27 februari 1954 onthuld door de toenmalige stadsprins, een week nadat Charles Vos op vrijdag 19 februari was overleden.

Het monument bestaat uit een standbeeld ter ere van het “Mooswief": de marktvrouw die trouw, weer en wind trotserend, vanuit Sint Pieter of Wolder met een handkar vol verse groenten naar de stad trok om op de markt onder andere haar aardappelen, rode kolen en spinazie aan de man te brengen. Ook was dit -op een guitige groentevrouw ge├»nspireerd- beeld bedoeld als een blijvende herinnering aan de destijds bijna uitgestorven generatie van "Mooswiever": de gemoedelijke, zwaarlijvige en ook door haar zware mand schommelende volksvrouwen.

Voorts bestaat het monument uit een naar het ontwerp van architect J.L.A. Brouwers (1910-1986) uitgevoerde, vijfhoekige en qua vormgeving als een vesting aandoende fonteinbak (gemaakte van Naamse steen), waarin in het midden een vijfkantige sokkel (eveneens van Naamse steen gemaakt) is geplaatst, voorzien van vijf door de beeldhouwer R. Stultiens, leerling van Charles Vos, vervaardigde bronzen sproeiers, die elk een ander dier voorstellen. Omdat het Mooswief is geplaatst op dat gedeelte van de Markt waar destijds wild, gevogelte en vis werden verkocht, koos Stultiens voor zijn sproeiers een gestroopt konijn, een eend, een ronde en een platte vis (schol) en een duif (vanwege de op de markt verkochte duivensoep)."
Stoere vrouwen dus, die Mooswiever.uit  http://www.historiemaastricht.nl/blog/files/category-1900-nu.html

©Gavi Mensch
Maastricht, 7-8-2013
All rights reserved
Foto's: Internet


Geen opmerkingen:

Een reactie posten