dinsdag 20 augustus 2013

Compote van rabarber en rode pruimen


Rabarber is een ouderwetse groente die wij vaak als fruit eten. 
Rabarber is gezond en makkelijk te bereiden.
De overrijpe rode pruimen nemen iets van de zurigheid van de rabarber weg.

De rabarber zoals hieronder is ook geschikt voor diabeten; let wel, zoete pruimen mag men maar beperkt, rabarber wordt beschouwd als groenten in de dieettabellen.

Bereidingstijd: ca. 30 min.

1 kilo rabarber
1kilo rijpe rode pruimen
scheutje citroen- of sinaasappelsap
1/2 gespleten vanillestokje

Ontdoe de rabarberstengels van het blad en was ze in koud water. Ik schil de rabarber niet.
Snij de rabarber in stukjes en doe ze in een pan met een kop heet water en het sap. Voeg de vanille toe. Zachtjes aan de kook brengen.
Was de rijpe pruimen voorzichtig en zonder te snijden of te ontpitten toevoegen aan de rabarber. Tel de pruimen i.v.m. de later te verwijderen pitten.*
Breng het geheel weer aan de kook.

Als de pruimen uit elkaar vallen, pitten verwijderen en het geheel stevig doorroeren.
Voeg 10 theelepels Stevia (natuurlijke zoetstof)** en roer goed door.
Proef of de compote zoet genoeg is en voeg eventueel nog wat Stevia toe.





Tips: Koud of warm serveren naar gelang het jaargetijde.
         Warm serveren op magere gele vla zonder toegevoegde suikers.
         Koud serveren met magere yoghurt.
         Koud serveren met magere vanille kwark in laagjes.
         Koud serveren met warme licht geroosterde beschuitkruimels                          met een schepje Stevia en een snufje kaneel




*pitten en schillen meekoken zorgen voor een natuurlijk bindmiddel (pectine)
**Stevia heeft maar 1/10 deel van de calorieën van suiker en is beter dan aspartaam e.d.




©Gavi Mensch
Maastricht, 20-8-2013


2 opmerkingen:

Nanos zei

ER zijn nogal wat mensen die Stevia bitter vinden smaken. Dat schijnt aan de genen te liggen.
Stevia wordt vaak met (teveel) maltodextrine vermengd. Teveel vulmiddel (soms wel 97%) zorgt ervoor dat het geheel naar niks smaakt en dus ook niet als zoetstof geschikt is. Helaas wordt het percentage maltodextrine niet altijd vermeld op de verpakking.

Gavi Mensch zei

Dat klopt, voor sommigen kan stevia een bittere smaak hebben. Goed idee om het eerst uit te proberen? En ik heb de ervaring dat speciaal voor zure groenten en fruit het een prima oplossing is om te zoeten. De Stevia die ik gebruik is dus wel degelijk zoet(voor mij). Het is een prima vervanger voor alle gemene zoetstoffen. Ik gebruik het ook voor het bakken van taarten.

Een reactie posten