maandag 19 augustus 2013

Fascisme, de echte betekenis.Op het net worden veel van mijn  twittervrienden en ik belaagd door domme mensen die ons met alle geweld fascisten wensen te noemen. Ik hoop dat ze al begrijpend kunnen  lezen en deze lijst hieronder uit hun hoofd willen leren. Als ze dat over een week of zo voor elkaar hebben zou ik het prettig vinden om een geschreven verklaring te ontvangen waarin men uitlegt (in dien mogelijk) waar in mijn leven zelfs ook maar een link naar fascisme zou zijn behalve dat ik fascisme bestrijd, zoals ik dat in de praktijk geleerd heb. 

Fascisme
het fascisme zelfst.naamw.Uitspraak:   [fɑˈʃɪsmə] politieke stroming die een autoritaire, nationalistische, totalitaire staatsvorm aanhangt Voorbeeld:   `Onder Mussolini kwam in Italië het fascisme aan de macht.` ...
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/fascismeFascisme
politieke stroming die streeft naar een autoritair bestuurde samenleving, waarbij de natie boven het individu wordt gesteld.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_-ismen

Fascisme
De oorspronkelijke naam van de antidemocratische politieke beweging in Italië onder leiding van de dicatator Benito Mussolini. Mussolini was leider van Italië van 1922 tot 1943. Tegenwoordig is fascisme een veelgebruikte term voor antidemocratische politieke stromingen. Ook het Duitse nationaal socialisme wordt in de geschiedenis wel eens fascisme genoemd.
Gevonden op http://www.go2war2.nl/nld_begrip.asp

Fascisme
Het fascisme is een politiek systeem dat berust op het beginsel van ultra-nationalisme en onverdraagzaamheid. Het is met name ook anti- communistisch. Alleen het eigen land deugt en alles dat anders is moet verdreven en vernietigd worden. Thans noemen we het ook wel extreem rechts. In de jaren dertig en veertig was Mussolini de grote leider.
Gevonden op http://www.digischool.nl/ak/onderbouw-vmbo/materiaal/begrip/b_italie.htm

Fascisme
Een regeringsstelsel met een streng nationalistische beleid dat de industrie, handel en financiën strak regelt, strenge censuur toepast en elke oppositie onderdrukt.
Categorie: Abstracte Begrippen > politieke ideologieën en opvattingen.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10491

Fascisme
Genoemd naar haar oorspronkelijke verschijningsvorm in Italië in de jaren dertig, is dit een verzamelnaam voor een ideologie die massaliteit, menselijke ongelijkheid, leiderschap en streven naar macht verheerlijkt. Theoretisch wordt fascisme wel gedefinieerd als `de opheffing van het onderscheid tussen kapitaal en arbeid`: werkgevers en werknemers
Gevonden op http://www.amnesty.nl/encyclopedie_lemma/1122Fascisme
Een stroming waarin door middel van een autoritair regime een bevolkingsgroep sterk wordt bevoordeeld ten koste van andere groepen en deze bevoordeling door geweld wordt afgedwongen. Daarbij is vaak ook de drang om dit op te leggen aan omringende gebieden. Fascisme wordt in de westerse wereld vaak in verband gebracht met onderdrukking van joden.
Gevonden op http://leiden.christenunie.nl/Woordenlijst_Politiek_Jargon

Fascisme
stroming die wordt gekenmerkt door onder meer sterk nationalisme, één leider, één partij
Gevonden op http://www.blaucapel.nl/diversen/begrip.htm

Fascisme
Begrippenlijst: Tweede Wereldoorlog - Politieke beweging, na de Eerste Wereldoorlog in Italië ontstaan. De naam is afgeleid van `Fasci italiani di combattimento`, de naam voor de strijdbonden die de `fasces` als symbool hadden. De fascisten streefden naar een politiek stelsel, waarin de macht van de staat zeer groot is, de democratische rechten .....
Gevonden op http://www.digischool.nl/gs/begrippen/bwo2.htm

Fascisme
Politiek systeem waarin racisme wordt gecombineerd met een extreem nationalisme.
Gevonden op http://www.encyco.nl/nol.php

Fascisme
[zelfstandig naamwoord]• politiek systeem met autoritaire leider, zonder democratie
vb:van 1922 tot 1945 was in Italië het fascisme aan de macht
zelfstandig naamwoord: fas-cis-me
het fascisme
Gevonden op http://www.muiswerk.nl/WRDNBOEK/LTR_F/W778.HTM

Fascisme
•ideologie, berustende op nationalistische, autoritaire en corporatieve beginselen.
Gevonden op http://nl.wiktionary.org/wiki/fascismeFascisme
1) Antidemocratische stroming 2) Autoritair gezag 3) Extreem politieke stroming 4) Italiaanse politieke stroming 5) Politieke stroming
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/FASCISME/1

Fascisme
Fascisme (Italiaans: fascismo) is een politiek stelsel dat aan de macht was van 1922–1943 in Italië, van 1928–1974 in Portugal, van 1939–1975 in Spanje en nu nog steeds bestaat in andere landen, ook het nationaal-socialistisch bewind van Adolf Hitler en zijn partij de NSDAP van 1933–1945 in Duitsland wordt weleens fascistisch genoemd. Eé
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Fascisme

Fascisme
(politiek) `politieke opvatting die zich kenmerkt door autoritaire gezagsuitoefening en verwerping van de democratie;autoritaire politieke beweging die aan de macht was in Italië van 1922 tot 1943, onder leiderschap van Benito Mussolini.`
Gevonden op http://jw.juridischwoordenboek.com/contentDefinition.asp?termRechtsgebiedId

Fascisme
Totalitaire politieke stroming van Italiaanse oorsprong die berust op het beginsel van één charismatische leider en één partij, geflankeerd door op militaire leest geschoeide organisaties. Belangrijke kenmerken zijn een extreem nationalisme , militarisme, terreur jegens andersdenkenden en (doorgaans) het corporatisme .
Gevonden op http://www.cultureelwoordenboek.nl/index.php?lem=2534

Fascisme
Het fascisme is een politieke stroming of staatsvorm die weliswaar het eigendom van de productiemiddelen in handen van de burgers toestaat, maar wel (vaak tot in detail) bepaalt wat de eigenaar er mee mag doen of moet doen. Iemand is dus maar schijnbaar eigenaar want hij heeft er niets over te zeggen.
Gevonden op http://www.vrijspreker.nl/wp/lezersservice/woordenlijst/

Fascisme
totalitaire, ultrarechtse politieke stroming die gepaard gaat met brute onderdrukking van minderheden. In het nationaal-socialisme ook nog met volkerenmoord.

Dan is er ook nog het FranquismeFranquisme is een aan het fascisme en ook aan het nazisme verwante ideologie ontstaan in de Spaanse 
Burgeroorlog en genoemd naar Francisco Franco.
 Veel leden van de huidige Partido Popular hangen deze ideologie nog aan. Het is de (huiveringwekkende) regerende partij in Spanje. 
Het blijft vreemd dat je daar zelden of nooit iets over hoort. Niets van het bovenstaande is op ons van toepassing, misschien projectie van de domme mensen? Domme mensen zijn bijvoorbeeld díe personages die Google nodig hebben om op te zoeken waar de 'States' (zoals ze het stoer noemen) liggen. 
Namen van de meest irritante domme mensen, voor zover u ze nog niet kent,  kunnen opgevraagd worden via DM op twitter.
©Gavi Mensch
Maastricht, 19-8-2013
Herzien maart 2014


.

7 opmerkingen:

Gavi Mensch zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Gavi Mensch zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Gavi Mensch zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Gavi Mensch zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Gavi Mensch zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Gavi Mensch zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Gavi Mensch zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.

Een reactie posten