Gisteren had ik opeens zo'n zin in bloemkool maar zo'n
hele is toch wel wat veel voor één persoon. En 4 dagen bloemkool eten is ook
niet wat ik voor ogen had.
Dus heb ik bloemkool gegeten en de rest verwerkt tot een
heerlijk dikke maaltijdsoep die je zelfs prima kunt bewaren in de diepvries.
Een goedkope en gezonde vegetarische glutenvrije en lactose vrije maaltijd. En
een variatie op bloemkoolsoep met kikkererwten.
Bloemkool maaltijdsoep met
kerrie en pijnboompitjes
Voor 4 personen en in 30 minuten!
1 (biologisch geteelde) grote bloemkool *
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
1 zakje pijnboompitjes (65 gram)
2 eetlepels pittige kerrie
50 cc kokosmelk
1 biologisch groentebouillon blokje of bouillon poeder (per
liter )
Zout en peper naar smaak
Leg de bloemkool even in het zoute water, voor het geval er
nog krakers in wonen.
Kook de bloemkool in grote stukken samen met de in kleinere
stukje gesneden stronken in ca. 2 liter kokend water met de bouillonblokjes beetgaar.
Doe tijdens het koken het deksel op de pan.
Fruit 2 fijngesneden sjalotjes in de olijfolie in
een flinke koekenpan.
Voeg 2 in dunne plakjes gesneden teentjes knoflook** en de pijnboompitjes
toe.
Even omscheppen op zacht vuurtje tot de pitjes goudbruin
zijn.
Verwijder de pitjes zoveel mogelijk en bewaar die voor
later.
Dan de pittige kerrie zachtjes bakken in dezelfde
koekenpan***; daarna de bloemkool prakken in de kerrie met de kokosmelk en
daarbij wat kookvocht van de bloemkool doen. Vervolgens de bloemkool terug doen
in de pan met het kookvocht en eventueel met de staafmixer de bloemkool
fijnslaan tot grove moes. Eventueel wat meer water erbij doen als je de soep wat meer vloeibaar wilt.
Op smaak maken met zout en peper.
Serveren met de pijnboompitjes over de soep gestrooid
Ik ben niet zo gek op
rozijnen maar voor kinderen maakt het de soep aantrekkelijker, wel even wellen
in heet water, niet meekoken.
*Mijn biobloemkool komt uit
een moestuin
**Knoflook altijd iets later
in de pan doen dan de uitjes, anders brandt de knoflook aan en
smaakt het bitter.
*** Kerrie krijgt pas de
lekkere smaak als het 'gebrand' is (gebakken); let op want
verbranden gaat snel.
Update: 27-2-2014
Het is handig om je biologische bloemkool met logeetjes en al even in zout water te leggen en daarna goed af te spoelen.. ;-))
Update: 27-2-2014
Het is handig om je biologische bloemkool met logeetjes en al even in zout water te leggen en daarna goed af te spoelen.. ;-))
©Gavi Mensch
All rights reserved 2013 2014
.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten