woensdag 24 maart 2010

Wir haben nichts gesagt……..De opmerkelijke en uitermate irritante uitspraak van Simonis ( zijn aanspreektitels laat ik bij gebrek aan respect achterwege, verder aan te duiden als S., zoals we dat ook doen met verdachten) ‘wir haben es nicht gewusst’ is mijns inziens een ellendige leugen. 
‘Wir haben nichts gesagt’,had hij moeten zeggen, maar goed voor deze enorme leugen brandt hij vanzelf op. Dat is eigenlijk toch wel makkelijk met die godsdienst fanaten, je kunt ze terug verwijzen naar hun eigen hel. Ik ben er alleen nog niet zo zeker van dat zij hun doodzonden ook als zodanig beleven.

S. bleek gisteravond bij P&W een goede PR man voor de RK kerk. In een ding moest ik hem gelijk geven, als we het hebben over de miserabele Kerk, moeten we wel bedenken dat de slachtoffers daar ook toe behoorden, zelfs vaak nog steeds behoren! Maar goed, ook voor hen bleek de Kerk een miserabele instelling. 

Wat men had gedaan om de slachtoffers te helpen? Wel, verklaarde S. met een onschuldig gezicht, men had Psychisch Pastoraalwerk losgelaten op de slachtoffers; psychisch pastoraal werk? Wie doet dat? Een gespecialiseerde pater of non, met wat zij weten van seksueel misbruik?

En verder werden de slachtoffers bijgestaan door hun ouders. Ha, wat een idioot, welk slachtoffer van seksueel misbruik kon nu aan zijn diepgelovige ouders vertellen dat de pastoor hem gedwongen had om zijn onderbroekje uit te trekken? Ik weet uit ervaring dat weinig van wat je zegt over de lievelingen van je ouders aankomt als een beschuldiging maar slechts als een fantasietje van jou. Als je het überhaupt al durft te zeggen!

Mijn hart breekt als ik die man van een jaar of 60 zie, die met trillende lippen en zijn tranen wegslikkend heel moedig zijn verhaal voor de camera's doet. Over iets dat meer dan 40 jaar geleden is gebeurd, vreselijk toch? S. reageert daarop met woorden als: ‘verschrikkelijk en ontzettend’ en ik denk, dat hij ondertussen bedenkt hoe hij de laatste jaren van zijn leven door gaat brengen, weg van de snelweg, uit het beeld en uit het zicht, zoals dat ook met veel van de paters die zich aan misbruik schuldig hebben gemaakt is gebeurd. 
Doofpotkloosters, er moeten er heel wat zijn!

Bij het meldpunt van de kerk alleen al 1100 meldingen ( ik zou het trouwens niet zo gauw bij de kerk melden, maar ja) van misbruik en kennis van misbruik. En al die anderen die nog niets gezegd hebben of het ergens anders hebben gemeld. En nu zijn natuurlijk niet alleen de misbruikte katholieke mensen wakker geworden, nu komen de gereformeerden en de andere protestanten, de islamitische en de niet-kerkelijken. Iedereen die ooit met misbruik van macht op het gebied van seksualiteit te maken heeft gehad wordt weer eens lekker wakker geschud. Met dank aan de paters!

Ik blijf  nog maar een poosje boos en schrijven over dit onderwerp! Dat lijkt me de beste oplossing. Niet de hele dag natuurlijk, maar mijn haren gaan wel recht overeind staan elke keer dat ik zo'n misbruikbericht lees of hoor. Dat moet dan maar. De tijd om alle zaken op tafel te gooien is aangebroken. Om verjaring van dit soort ‘misdaden’ te veranderen in iets dat nooit verjaard! Zolang de slachtoffers er last van hebben moet er mogelijkheid zijn tot vervolging en berechting van de daders…..en dat is vaak levenslang!

Zou S. wel eens bedacht hebben dat veel misbruikte mensen nooit meer een normale relatie hebben gehad? Daar moest ik aan denken toen hij afwees dat het wel eens aan het celibaat kon liggen en er even later op terug kwam met zijn excuus dat die jonge paters wel eens niet rijp geweest hadden kunnen zijn voor het voor eeuwige celibataire leven. Hij zelf had er geen moeite mee gehad......., geen huishoudster, geen jonge patertjes in huis? Ik geloof er niets meer van. Geen woord!

Wat ik wel geloof is dat veel slachtoffers na het misbruik een semi-celibatair leven hebben moeten lijden, sommigen een verkreukelde seksualiteit met zich hebben moeten meedragen en dat degenen die het redelijk overwonnen hadden, zich nu af zitten te vragen wat er allemaal van terug te voeren is op hun soms niet eenvoudige relationele leven.

Ik ben niet echt nieuwsgierig naar wat de commissie Deetman gaat uitvlooien, wel ben ik benieuwd of een volgend links kabinet, dat niet zo veel ankertjes heeft in de woelige religieuze wateren, met een goede oplossing komt en of dan de staat deels de verantwoordelijkheid op zich neemt. Of de Minister van Justitie de verjaringsmaatregel aanpakt, of dat Buitenlandse Zaken de connectie met het Vaticaan verbreekt en of er een compensatie geëist wordt uit Rome, wel of niet in de vorm van smartengeld.

Een kleine suggestie voor een voorlopige compensatie: die paus en consorten bloot aan schandpalen midden op het Sint Pieterplein, dat verder verboden is voor religieuzen en aanhangers die nog steeds in de onschuld van de katholieke machthebbers geloven! Het plein zal te klein blijken!

En dan hebben ze nog geluk dat ik niet echt wraakzuchtig ben!©Gavi Mensch
Maastricht, 24-03-2010.
Zie verder:  Het Engelen dossier en het werk van Bert Smeets.
http://members.home.nl/loveandthegoldfish/MEACULPA/dossiers/dossier14.html
http://members.home.nl/loveandthegoldfish/MEACULPA/dossiers/Hulp_en_Recht.html


Ellendige update 16-3-2013: 
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/16/deetman-meldde-belastende-feiten-bisschop-van-luyn-niet/

.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen