Tussen jonge moeders is soms een strijd gaande met betrekking tot de leerprocessen van hun kroost: "Die van mij kan dit al".
Het is natuurlijk gewoon een uiting van gezonde oudertrots en het stimuleert de kinderen om dingen te leren met behulp van de ouders.
Oma's zoals ik hebben dat ook wel gedaan, ik was niet zo bezig met die "strijd", wel met de stimulans. Mijn kinderen waren al vroeg zindelijk bijvoorbeeld. iets waar men nu van zegt dat het niet goed is, het zal me worst zijn! Ik heb heel veel geld uitgespaard door mijn kinderen op een vrolijke manier te leren dat je plast op het potje, een paar minuten meerdere keren per dag, zingend! Hen de hemel in prijzend als het lukte en blijven lachen als het niet lukte.
Maar hoe je het ook draait of keert, sommige dingen kun je niet (aan)leren, die zitten in de genen.
Toen ik als jonge griet voor het eerst in Spanje ging wonen, verbaasde ik me over al die jonge kinderen met die beweeglijke handjes.
Toen ik leerde om Sevillana's te dansen, werd mij verteld dat de pasjes niet zo belangrijk zijn, de handen vertellen het verhaal.
Het bijzondere van die kinderhandjes werd me toen duidelijk. Ik heb lang moeten oefenen, mijn kleindochter heeft dat meegekregen.
Spanjaarden spreken nu eenmaal veel meer met hun handen.
Jaren later toen ik terug was in Nederland en Spaanse les gaf aan de Volksuniversiteit, was de gebarentaal het eerste dat ik mijn leerlingen aanleerde, voor bijna elk woord is een handbeweging. Als je je handen niet mee kunt laten praten, wordt het communiceren in het Spaans al een stuk moeilijker.
Voor de liefhebbers, hieronder een link voor de eerste les van de cursus Sevillana's dansen: het bewegen van de handen.
http://www.youtube.com/watch?v=wTxq-R1n0IM
Mijn kleindochter wordt tweetalig opgevoed, ze heeft die ingebakken gebarentaal voorlopig nog hard nodig. En het gaat haar goed af
De pasjes zijn in de maak….maar dat duurt nog even, eerst lopen!
http://www.youtube.com/watch?v=2TRzagpHiKw
Het temperamentje van de jongedame is 100% van twee kanten aangeboren.
©Gavi Mensch
Maastricht 20-7-2011
All rights reserved 2011